Chiliviljelyn
muistelu edellisessä postauksessa sai minut ryhtymään mittavaan kuvien etsiskelyyn koneeltani. Valitettavasti osa kuvista oli niin huonolaatuisia, etten viitsinyt
laittaa niitä näytille, mutta onhan niitä tässäkin. Netistä
löytyy todella hienoja chilisivuja kuvineen.
Olen laittanut
kuvaluettelon aakkosjärjestykseen lajikenimen mukaan tai sen
lajikenimen, jonka siementen antaja on maininnut. Chilithän
risteytyvät melko helposti, joten ulkonäkökin saattaa muuttua.
Chilit ja paprikat kuuluvat Capsicum sukuun. Alla
kuvatuissa lajikkeissa on C. annuum ja C. baccatum
-lajeja. C. chinense 'Red Habanero'ksi nimettyä en laittanut
näytille, koska asiantuntijat olivat aikoinaan sitä mieltä, että
minun kasvini ei ollut Red Habanero.
Aji Amarillo. Kuvattu 11.11.2006. Kuten näkyy lehdet vielä kauniin vihreät.
Apache. Kuvattu 11.11.2006. Aika ruman näköinen rotisko siinä vaiheessa, mutta satoisa |
Apache lähikuvassa |
Cherry Bomb -chiliä sain kahdelta eri
ystävältä. Merkitsin ne numeroilla 202 ja 225. Etenkin pienet
pyöreät marjahedelmät ovat mielestäni sööttejä.
Cherry Chocolate on myös aika hauskan
näköinen. Vasemmalla kukka ja hedelmä samassa kasvissa. Syyskuussa
marjahedelmä näyttää jo aika suklaiselta.
Dutch on melkoisen satoisa. Oikealla alhaalla sama lajike samassa hoitopaikassa, mutta niin erilaisia kasvutavaltaan :).
Fresno oli yksi suosikeistani. Kaunis
ja herkullisen näköinen.
Golden Cayenne
Guajillo oli yksi harvinaisuuksista.
Kovin satoisa se ei ollut.
Hungarian Yellow
Jalapeño (Jalopeno) oli toinen
suosikeistani. Kaunis, mehukas, satoisa ja hyvän makuinen.
Lemon Drop
Marbles hauska pienimarjainen.
Pasilla |
Piri Piri satoisa, mutta kasvina ruma
rotisko ainakin 11.11. kuvattuna.
Purple Tepin. Kyllähän 11.11. nuo
lehdet näyttää muillakin chileillä olevan aika surkeassa kuosissa.
Satoa tässäkin runsaasti.
Quintisho. Hauskat pienet oranssit
marjat. Selkeän näköinen kasvi vaaleaa taustaa vasten. Muistaakseni kohtalaisen
mieto ja hyvän makuinen.
Rawit. Tämäkin on mehukkaan
näköinen, eikä maussakaan vikaa.
Super Red. Ei kauhean punainen vielä
elokuussa.
Thai Dragon. Tämäkin kuva otettu
elokuussa.
Thai Sun'in kukka ja pieniä marjan
alkuja elokuussa. Kypsyessään punaisia, melko pieniä.
Onpa siinä chiliä. Minkälainen tuo Cherry Choclate oli eli minkä makuinen? Oliko sekin chili? Todella erikoisen näköinen.
VastaaPoistaSinulla taitaa mennä chiliä paljon enemmän kuin minulla. Minulla oli vain kaksi tainta, mutta kuitenkin satoa tahtoo jäädä käyttämättä. Olen kuitenkin käyttänyt vain tuoreena omaa satoa ja chilijauheet olen ottanut kaupan purkista. Jos kuivaisin sadon, niin se tulisi varmaan käytetyksi.
Cherry Chocolate on chili. Muistaakseni se oli maultaan melko mieto. Maistoin kyllä tuoreeltaankin kaikkia laatuja, mutta tuliset chilit kuivatin. Osan jätin kokonaisiksi ja osan jauhoin rouheeksi. Sitä rouhetta riitti tuttavillekin jaettavaksi. Itselleni jätin pari pilttipurkillista. Rouheessa on ytyä vielä monen vuodenkin kuluttua, enkä laita sitä suuria määriä mihinkään ruokaan. Enimmäkseen käytän sitä pippurin tavoin salaattikastikkeessa, jonka ohje tulee tässä:
Poista4-5 sitruunan mehua
muutama valkosipulin kynsi puristettuna
ripaus suolaa
sokeria maun mukaan (n. 6 tl reilusti)
esim. mustapippuria ja/tai omaa chilijauhetta pieni ripaus
tai 1-2 pientä kuivattua kokonaista chiliä
Salaattikastike säilyy jääkaapissa melko kauan. Kun lisään ainetta salaatin joukkoon, lisään vielä lorauksen oliiviöljyä. Oliiviöljyn voisi laittaa kastikkeen joukkoon valmiiksikin, mutta silloin se menee jääkaapissa sameaksi (vai kovettuuko oliiviöljy jääkaapissa? No, säilytän oliiviöljyn kuitenkin huoneenlämmössä:)
Kuivattuja chilejä voi mainiosti käyttää ruuan mausteena. Jos ei tykkää liian vahvasta mausta, voi sen sitten noukkia pois ruuan joukosta tai antaa jollekin uskalikolle maistiaiseksi :)
Olet vissiin chilifarmari! Ja kaiketi tulisen ruuan ystävä.
VastaaPoistaMinä rn erota yhtäkään lajiketta toisistaan.
En ole myöskään montakaan chiliä saanut omasta kasvihuoneestani.
En ole chilifarmari enkä järin tulisen ruuan ystävä. Tuo chilin kasvatus oli vain eräänlainen mielenkiintoinen kokeilu, kun niitä erilaisia siemeniä olin saanut niin runsaasti. Chilin siemenet taitavat muuten säilyä aika monta vuotta itämiskykyisinä. Minulla on vieläkin siemeniä tallella. Pitääkin testata, itävätkö vielä.
PoistaNoin mittavassa eri chilien kasvatuksessa oli tärkeää laittaa eri lajikkeiden nimet muistiin. Leikkasin mielettömän määrän jugurttipurkkeja merkintätikuiksi. Niihin oli helppo kirjoittaa lajikkeen numero pysyvällä tushilla. Tein myös excelillä hienot taulukot lajikkeista :)