tiistai 19. helmikuuta 2013

Siementen pussitustalkoot


Vapaaehtoistyön sapattivuoden kunniaksi olen keksinyt paljon uutta tekemistä, joten en minä tekemisen puutteen vuoksi ilmoittautunut Hyötykasviyhdistyksen siementen pussitustalkoisiin. Sinne kuitenkin matkani eräänä iltana suuntautui. Mielenkiintoinen elokuva-ilta kirjastossa jäi sillä kertaa kokematta, koska olin lupautunut talkoisiin.

Annalan kartano ja sen ympäristö Helsingissä on aivan viehättävä myös talvella. En malttanut ottaa kuvia, vaikka ihastuksesta huokailin keskellä lumimyräkkää. Välillä lankesin polvilleni, kun oli lumen alla liukasta jäätikköä. Onneksi selvisin kuitenkin perille, vaikka välillä luulin jo eksyneeni. Olin jäänyt bussista sellaisella pysäkillä, etten ollut varma, olinko poistunut liian aikaisin. Ihania vanhoja puutaloja oli kävelymatkan varrella ja ajattelin joskus oikein ajan ja kameran kanssa uusia käyntini.

Vaikka joskus olen ollut erilaisissa Hyötykasviyhdistyksen tilaisuuksissa, niin siementen pussitustalkoissa en ole aikaisemmin ollut. Lyhyen opastuksen jälkeen alkoi työ Habaneron siementen kanssa. Habanero on kohtalaisen tulinen chili. Neuvottiin olla pyyhkimättä kasvoja ja etenkin silmiä siementen käsittelyn aikana. Pussitin noin 1500 siementä. Ihan mukavaa touhuahan se oli. Meitä oli parikymmentä henkilöä talkoissa. Iloinen puheensorina säesti työtämme ja välillä nautimme teetä/kahvia. Oli suolaista ja makeaa syötävää, että ihan mukavasti siinä ilta vierähti.

*********

Kotiin tultuani aloin muistella muutaman vuoden takaista aikaa, jolloin kokeilin chilien kasvatusta. Olin saanut samanhenkisiltä siemenholisteilta mielettömän määrän erilaisia chilin siemeniä. En ole kovin innokas kasvattamaan taimia siemenestä, koska olosuhteet kotona eivät ole sellaiselle urakalle otollisia. Ei ole tarpeeksi valoa, enkä taimia varten viitsi viritellä lisävaloja. Suihkuttaminenkin tuppaa usein unohtumaan, jolloin itäneet taimiparat herkästi lakastuvat. Laiska, mikä laiska.


No, silloin minulla oli ystävä, jolla oli valoisa asunto ja tarpeeksi intoa ryhtyä sopimusviljelijäksi. Tein kaiken tarpeellisen, mitä siemenkylvössä tarvitaan, koulimiset taimettumisen jälkeen ja sen sellaiset puuhat. Kasvien ulkoiluttaminen ja kasteleminen jäivät sopimusviljelijän harteille.

Kun taimet olivat riittävän suuria toin osan kasveista (42 tainta) omalle pihalleni, mutta suurin osa niistä jäi hoitoon.


Aika mukavan sadon saimme.


Kuivatin sadon ja jauhoin sen rouheeksi, jota minulla on vieläkin jäljellä. Se on niin tiukkaa tavaraa, ettei suuria määriä voi kerralla käyttää.

6 kommenttia:

 1. Todella mahtavan sadon sait. No, oli siinä työtäkin...

  VastaaPoista
 2. My life, Olihan siinä työtä, enkä varmaan olisi ilman apulaista moiseen ryhtynytkään.

  Vallaton ite, joka ei muista nettiosoitetta kännystään 😊

  VastaaPoista
 3. Kaunis kiitos Vallaton, sinä siis ahkerasti olet ollut pussittelemassa siemeniä Hyötykasviyhdistyksessä;) itsekkin tilasin sieltä tammikuussa erilaisia lähinnä värikasvien siemeniä, pussit olivat todella kauniita.
  cili satonne oli tosiaan mahtava. nuoretikin yrittivät kasvattaa viime vuonna cilia ansarissani, mut unohtivat niiden kastelun maalla ollessani...

  VastaaPoista
 4. Kiva kun kävit kurkistamassa taas. Vielä viime yönä Vuodatus kenkkuili ja hävitti joitain kommentteja, mutta nyt asiat taitavat olla jo paremmin. Jo vähän kokeilin ulkoasuakin.

  Chili-ihastuksesta voin vain sanoa VAU. Juuri viime viikolla katselin siellä kaukana noita pieniä, jotka pysyivät terhakkaasti pystyssä. (Katsoin tuosta edellisestä kaikki muodot läpi ja joitain tunsinkin.) Thaimaassa meillä kasvoi pihalla chilipensas, thaimaalaista maatiaislajia ja nyt tapasin ihmisiä, jotka vielä muistivat, että olin aikonut niitä Suomessakin kasvattaa. Joitain yrityksiä on ollutkin. Nytkin on muutama pikkutaimi pystyssä, mutta tuo säännöllisen kastelun vaatimus on vähän paha...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM, oli varmaan hieno reissu teillä. Siellä lämpimässä chilitkin kasvavat vähän toiseen malliin kuin meillä. Ne varmaan viihtyvätkin ympäri vuoden ja siten saavat rauhassa kasvaa toisiin mittoihin. Mitenköhän siellä se kastelu järjestyy? Viihtyvätkö isoiksi kasvaessaan vähemmällä kastelulla?

   Minullakin on nyt muutaman vuoden tauon jälkeen muutama chilin piippa kasvamassa. Pitääkin muistaa suihkutella!

   Poista