lauantai 1. syyskuuta 2018

Virolainen kaalisalaattiSain naapurilta herkullisen ja helppotekoisen kaalisalaatin ohjeen. Salaatti säilyy jääkaapissa viikkoja, jos ei sitä kerralla hotki. Kiva lisuke, jos ei aina viitsi valmistaa salaattia ruuan lisukkeeksi. Ohjeessa mainitaan 10 annosta, en ole laskenut, kun se menee kaupaksi laskemattakin :)
Gluteeniton, laktoositon, vegaaninen

1 kg kaalia
300 g porkkanoita (laitan ainakin 600 g)
3-5 valkosipulin kynttä (laitan reilusti)
1-2 dl rypsiöljyä

Liemi:
1 l vettä
1-2 dl sokeria
1 rkl suolaa
1 ½ dl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi (käytän mandoliinin ”janssoninkiusausterää”). Leikkaa valkosipuli suikaleiksi (komeat valkosipulini menevät suikaleiksi samalla terällä. Pieni kanta jää vielä veitsellä suikaloitavaksi). Sekoita kaali-, porkkana- ja valkosipuliraaste ja öljy keskenään.

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Lisää etikka ja kuumenna liemi uudelleen kiehumispisteeseen. Kaada kiehuvan kuuma liemi kaaliseoksen päälle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä, purkita ja säilytä jääkaapissa.

Otan purkista salaattia esim. pastakauhalla ja puristan liemen takaisin säilytyspurkkiin. Etikkanesteessä salaatti säilyy hyvin.

Edit 15.9.2019 Koska tämä on ollut lähes suosituin postaukseni ajattelin laittaa hieman käytännön sanelemia lisävinkkejä: Porkkanat ja valkosipulit pienennän nykyään tällaisellä halvalla minileikkurilla, johon mahtuu kerralla n. 2 isoa porkkanaa.
Ylimmässä kuvassa oleva kattila on osoittautunut liian pieneksi, koska yhä suurempi joukko rakkaistani on ihastunut salaattiin. Nykyään kattilana toimii Mehu-Maijan 6 litran vesikattila.  Ja annos on tietenkin yli kaksinkertainen.

Tänään jättiannosta tehdessäni juolahti myös mieleen, että ennen kaalin pilkkomista kannattaa puistella matot ja lakaista lattia, koska jostain kumman syystä kaalisuokaleita tippuu aina lattialle. Itse pistelen lattialle pudonneet suuhuni :D


Ai niin, ja öljyn lisään vasta kattilaan, jossa jo kiehunut vesi ja muut aineet ovat. Tulee vähemmin tiskiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti