tiistai 3. maaliskuuta 2015

Chilin talvehtiminen

Jos haluat kylvää chilit siemenistä, alkaa kohta olla myöhäistä. Viime vuonna ryhdyin puuhaan 25.2.2014 (Jalapeno), 7.3. oli vuorossa Black Scorpion, Anaheim ja Hungarian Hotwax (mieto). Edellisen talven talvehtinut, nimilappunsa kadottanut chili sai siinä vaiheessa ravinnepuikon. Se kasvoikin parhaiten ja antoi rusaimman sadon.


Chilit tuotu syksyllä kasvihuoneesta sisälle

Chilin kukkia syksyllä näin runsaasti

Syyskuun lopulla toin seitsemän chilipurkkia kasvihuoneesta sisätiloihin. Tarkoitus oli antaa chilien kypsyä kaikessa rauhassa ja yrittää talvettaa kasvit seuraavaan kesään ja odottamaan siirtoa takaisin kasvihuoneeseen.


Chilin kukkia syksyllä

Black Scorpion 

Nimetön chili syksyllä kasvihuoneessa vielä voimissaan.

Kypsynyttä ja kuivatettua satoa. Näitä lisäilen ruokiin. Pienet ovat tulisia, iso miedohko.

Chili Black Scorpion kypsytti marjansa, muttei jaksanut odottaa kevättä.

Jo edellisen talven yli sinnitellyt ja kesällä eniten satoa antanut, nimettömäksi jäänyt chili ei sekään jaksanut talven pimeyttä, vaan kuihtui pois.

Talvehtineet chilit maaliskuussa


Anaheim kokovartalokuvassa 

Kevään uusi verso ja uusia kukkia Anaheimissa

Uutta satoa tulossa Anaheimiin

Väärin nimetyssä Jalapenossakin uutta kasvua

Chili Anaheim ei viime kesänä tehnyt kovinkaan kummoista satoa. Kevään edetessä se on tehnyt uusia versoja, jotka kukkivat parhaillaan ja tekevätpä jo uutta satoakin. Kukkien pölytyksen olen hoitanut vesivärisiveltimellä. Kuvat yllä.

Jalapeno'ksi nimetty chili on joko risteytynyt jonkin muun chilin kanssa tai sitten se on nimetty väärin tai joku on sotkenut nimilaput. Ei oikein näytä Jalapenolta. Uutta hentoa kukkanuppua on jo tulossa ja syksyn kukat ovat muuttaneet muotoaan punamarjoiksi.

Tänä keväänä en ajatellut kylvää chiliä siemenistä. Yritän, josko nuo kuusi jaksaisivat sinnitellä kesään.

Pieniä valkosipulin kynsiä keräsin syksyllä valtaisat määrät ja osan niistä kasvatan talven mittaan viherlisukkeeksi. Näitä on mukava lisäta salaatteihin tai voileivälle tomaatin päälle. Maistuvat miedommalle kuin ruohosipuli.

13 kommenttia:

  1. Missä Sinulla on nuo talvehtijat? Asuinhuoneessa vai viileämmässä? Meillä olisi nyt eteinen, jonka voi pitää viileämpänä. Tulee mieleen ne maalaistalojen hirveän isot pelakuut, puolimetriset. Talvella emännät tapasi viedä ne navetan ikkunalle. Keväällä sitten ottivat pistokkaita ja emokasvit uuteen multaan.
    Tosi virkeitä nuo Sun chilit. Kuopus kasvatti chilejä kotona ollessaan ja kasvattaa nyt opiskelijakämpässä Tampereella. Mukavaa viljelykevättä! Riitta

    VastaaPoista
  2. Mulla ne ovat asuinhuoneessa, jossa on patteri pois päältä, mutta silti siellä on n. 18-20 C astetta (ainakin tähän aikaan vuodesta). Varmaan 15 C voisi olla ihan hyvä. Muutaman kerran talvella muistan kastella silleen, että aluslaatikoillekin (kaupan leikkelelaatikoita) tulee vettä.

    Minä en ole ikinä saanut palakuita talvehtimaan, mutta mun äitini oli aika taitava, eikä kuulemma tehnyt mitään.

    VastaaPoista
  3. Alkaa olla multasormien kulta-aikaa parhaillaan. Lykkyä van chileillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Saitko niitä lehtikaalin siemeniä?

      Poista
  4. Upeita, mutta minä en ole viherpeukalo. Rakastan, rakastan jalopenoa, mutta miten sitten kävikään, joka päiväisestä jalopenon popsimisesta sain sellaiset pukamat takalistoon.... Että sellainen tarina tällä kertaa.

    Upeaa viikonloppua ihanalle viherpeukalo mummelille. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, ei kiva, jos sellaisia vaivoja. Ootko varma, että vaiva johtui jalopenosta ;)

      Poista
    2. Hih olen varma, helpotti kun lopetin jalopenojen syömisen. Hih aikamoinen juttu.

      Aurinkoista viikkoa mummeli <3

      Poista
  5. Ja just, kun ilmoitin, että tänä vuonna en ajatellut chilin siemenkasvatusta, niin sain vävykullan työkaverilta erittäin harvinaisen ja uhanalaisen Capsicum Galapagoense'n siemeniä. Pakkohan se on yrittää taas.

    VastaaPoista
  6. Voih, kuvistasi taas muistin, että minäkin olen jo monta kertaa ajatellut tuottaa noita valkosipuilin versoja. Ehkä saan taas innostuksen. Innostuksesta ei yleensä kyllä ole ollut huolta, pikemminkin tuosta toteuttamispuolesta .)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moron Maija! Eilen laitoin uuden satsin, kun edelliset versot on popsittu. Vaikka mulla olikin paljon noita pikkukynsiä, niin hädin tuskin sain kaksi purkillista, kun olivat mokomat nahistuneet. Onneksi on komposti, jonne loput nakkasin.

      Poista
  7. Sain serkkupojalta neljä vuotta sitten pari chiliä ja viime keväänä vasta toukokuussa kylvin siemenet ja laitoin kolme tainta altakasreluruukkuun. Ne kasvoivat mökin kuistilla ja nyt toin ruukun kotiin. Sato on runsas ja chilit ovat pieniä, tulisia ja maku on todella hyvä! Toivottavasti saan pidettyä hengissä talven yli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi, onnea chilin kasvatukseen! Taidat olla aika taitava, kun vasta toukokuussa kylvetyt antavat noin hienon sadon. :) Välillä talvehtiminen onnistuu. Vain tuon tuon yhden kerran olen onnistunut. Nyt minulla on neljää laatua kasvihuoneessa ja tietysti yritän taas kokeilla niiden selviämistä talven yli. No ainakin osa vielä kypsyy sisällä kuitenkin. Mun yhdellä kaverilla on chili, joka on menestynyt jo monta vuotta. Se on lähes bonsai. Upea. Vielä tässä on opettelemista, mutta sitähän koko elämä on, jos on halua ja motivaatiota oppia vaikka mitä. Kiva, kun kommentoit.

      Poista
  8. talvehtiminen onnistuu kyllä jos hommaa jonkinlaisen kasvilampun se lisää onnistumisen mahdollisuuksia ei nyt ehkä 100 prosentisiksi mutta varmaan jos ilman lamppua selviää esim 4/10 kasvia lampun avulla selviää luultavasti 7-8/10 kasvista esimerkiksi paras yhdistelmä on ikkunalauta josta tulee luonnonvaloa ja kasvivalo joka päällä 10-12 tuntia päivässä loka marras joulu tammikuun ajan ne pahimmat kuukaudet siis riitävän tehokaalla valolla voidaan jopa saada satoa talvellakin mutta pienemmälläkin saa chilit elämään talven yli esim ledit toimii siihen ihan ok kylmä valkea valo tai päivänvalo parempaa kuin se keltainen lämmin valkea jne

    VastaaPoista