tag:blogger.com,1999:blog-7104937832613676872.post4487160290927140156..comments2024-02-03T21:32:46.161-08:00Comments on Vallaton mummeli: ChilejäVallaton mummelihttp://www.blogger.com/profile/10989758157738063134noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-7104937832613676872.post-15202587675538891692013-02-21T06:55:18.434-08:002013-02-21T06:55:18.434-08:00En ole chilifarmari enkä järin tulisen ruuan ystäv...En ole chilifarmari enkä järin tulisen ruuan ystävä. Tuo chilin kasvatus oli vain eräänlainen mielenkiintoinen kokeilu, kun niitä erilaisia siemeniä olin saanut niin runsaasti. Chilin siemenet taitavat muuten säilyä aika monta vuotta itämiskykyisinä. Minulla on vieläkin siemeniä tallella. Pitääkin testata, itävätkö vielä.<br /><br />Noin mittavassa eri chilien kasvatuksessa oli tärkeää laittaa eri lajikkeiden nimet muistiin. Leikkasin mielettömän määrän jugurttipurkkeja merkintätikuiksi. Niihin oli helppo kirjoittaa lajikkeen numero pysyvällä tushilla. Tein myös excelillä hienot taulukot lajikkeista :)Vallaton mummelihttps://www.blogger.com/profile/10989758157738063134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7104937832613676872.post-23850517512218098782013-02-21T06:48:06.525-08:002013-02-21T06:48:06.525-08:00Cherry Chocolate on chili. Muistaakseni se oli mau...Cherry Chocolate on chili. Muistaakseni se oli maultaan melko mieto. Maistoin kyllä tuoreeltaankin kaikkia laatuja, mutta tuliset chilit kuivatin. Osan jätin kokonaisiksi ja osan jauhoin rouheeksi. Sitä rouhetta riitti tuttavillekin jaettavaksi. Itselleni jätin pari pilttipurkillista. Rouheessa on ytyä vielä monen vuodenkin kuluttua, enkä laita sitä suuria määriä mihinkään ruokaan. Enimmäkseen käytän sitä pippurin tavoin salaattikastikkeessa, jonka ohje tulee tässä:<br /><br />4-5 sitruunan mehua<br />muutama valkosipulin kynsi puristettuna<br />ripaus suolaa<br />sokeria maun mukaan (n. 6 tl reilusti)<br />esim. mustapippuria ja/tai omaa chilijauhetta pieni ripaus<br />tai 1-2 pientä kuivattua kokonaista chiliä<br /><br />Salaattikastike säilyy jääkaapissa melko kauan. Kun lisään ainetta salaatin joukkoon, lisään vielä lorauksen oliiviöljyä. Oliiviöljyn voisi laittaa kastikkeen joukkoon valmiiksikin, mutta silloin se menee jääkaapissa sameaksi (vai kovettuuko oliiviöljy jääkaapissa? No, säilytän oliiviöljyn kuitenkin huoneenlämmössä:)<br /><br />Kuivattuja chilejä voi mainiosti käyttää ruuan mausteena. Jos ei tykkää liian vahvasta mausta, voi sen sitten noukkia pois ruuan joukosta tai antaa jollekin uskalikolle maistiaiseksi :)<br />Vallaton mummelihttps://www.blogger.com/profile/10989758157738063134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7104937832613676872.post-74840526026503907572013-02-20T21:17:23.866-08:002013-02-20T21:17:23.866-08:00Olet vissiin chilifarmari! Ja kaiketi tulisen ruua...Olet vissiin chilifarmari! Ja kaiketi tulisen ruuan ystävä.<br />Minä rn erota yhtäkään lajiketta toisistaan.<br />En ole myöskään montakaan chiliä saanut omasta kasvihuoneestani. aimariihttps://www.blogger.com/profile/15762899653651229573noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7104937832613676872.post-22306752874399388082013-02-20T11:19:05.872-08:002013-02-20T11:19:05.872-08:00Onpa siinä chiliä. Minkälainen tuo Cherry Choclate...Onpa siinä chiliä. Minkälainen tuo Cherry Choclate oli eli minkä makuinen? Oliko sekin chili? Todella erikoisen näköinen.<br /><br />Sinulla taitaa mennä chiliä paljon enemmän kuin minulla. Minulla oli vain kaksi tainta, mutta kuitenkin satoa tahtoo jäädä käyttämättä. Olen kuitenkin käyttänyt vain tuoreena omaa satoa ja chilijauheet olen ottanut kaupan purkista. Jos kuivaisin sadon, niin se tulisi varmaan käytetyksi.savea ja papujahttps://www.blogger.com/profile/05963950503513212914noreply@blogger.com