|
Vanhassa ruusukvittenipensaassa voimakkaan väriset kauniit kukat |
|
|
|
|
Ensimmäisen ruusukvittenipensaan
(Chaenomeles) olen hankkinut vuonna 1991. Luulen, että lajike on
kiinanruusukvitteni. Pensas on viihtynyt hyvin pihan aurinkoisimmalla
ja suojaisimmalla paikalla. Touko- kesäkuussa siinä on voimakkaan punaiset kukat. Vaikka se on vuosittain kukkinut
kohtalaisesti, on hedelmiä ollut vain muutama. Tänä vuonna sato
yllätti. Päätin tehdä hedelmistä hilloa.
Joissain lajikkeissa on keltaiset
hedelmät, mutta tässä vanhassa pensaassani ne ovat vihreitä ja
muuttuvat osittain punaiseksi. Hedelmä on kivikova, eikä sitä voi
sellaisenaan syödä. Ruusukvitteniä sanotaan myös Suomen
sitruunaksi hapahkon makunsa takia, otaksun. Happamissa hedelmissä
on C-vitamiinin lisäksi pektiiniä, joten hyydyttämisaineita ei
tarvita hillon tai hyytelön valmistamiseen.
Ruusukvittenihillo
Löysin ohjeen, jossa on 1 l
ruusukvittenin lohkoja, 0,5 l vettä ja 3 dl sokeria. Ohjeessa oli
myös 1 sitruunan mehu, mutta se tuntuu aika oudolta, koska
ruusukvitteni on jo itsessään melkoisen hapanta.
Huvittaa, kun toiseen satsiin laitoin ihan
näppituntumalla 2 l kvittenin lohkoja, neljä suurta porkkanaa, n 2 dl vettä ja 1 dl
sokeria. Seuraavan kerran laitan sokeria vähän
enemmän, ehkä 3 dl.
Toinen Vävykulta piipahti kylässä
juuri, kun otin pannukakun uunista. Pyysin maistamaan uutta hilloani
pannarin kanssa. ”Ruusukvitteni?”, kysyi vävykulta ja jatkoi:
”Miksi et tee kuten normaalit ihmiset, hilloa mansikoista tai
vadelmista?” Piti hilloa niin happamana, ettei toiseen
pannukakkupalaseen laittanut sitä lainkaan.
Uusissa pensaissa oli pienemmät
hedelmät, mutta ne ehtivät paleltua ennen sadonkorjuuta. Luulin,
että hedelmä tarvitsee pakkasen puremaa, mutta olin väärässä,
muuttuivat ruman ruskeiksi. Jossain ohjeissa neuvotaan hedelmät
poimimaan ennen pakkasia huoneen lämpöön kypsymään. Otin
paleltuneesta hedelmästä muutaman siemenen jatkokasvatukseen.
Lisäys 14.11.2015
Silloin, kun sato on pieni, voi
ruusukvittenin hedelmiä kokeilla antamaan ripauksen kirpeyttä esim.
kurpitsahilloon. Eikä hyytymisomainaisuuskaan ole pahasta, kun
haluaa hieman kiinteämpää hilloa tai hyytelöä.
Erityisesti porkkanoihin olen
mieltynyt, ne pehmentävät ja antavat makeutta moneenkin keitokseen
ja niitä saa edullisesti ympäri vuoden. Esim.
raparperi-porkkanahillo on aivan mainio parannus aikaisemmin
mainostamaani raparperitiramiisuun.
Terve, olipa hyvä "katselmus" ruusukvittenistä. Olen saanut omani 1979 pienenä piiskana. Sitä on siirrelty paikasta toiseen, nyt se kasvaa ison kiven juurella ja kukkii keväisin komeasti. Tänä syksynä siinä oli 4-5 keltaista hedelmää, niistä ei olisi hillopurkillista saanut. Varjelen tätä pensasta kuin silmäterääni vai kuinka se nyt menikään?
VastaaPoistaJoku kysyi, että tarvitseeko ruusukvitteni toisen lajin tai pensaan pölytykseen. En osannut vastata ja ajattelin, että onhan minunkin vanha pensaani tehnyt muutaman hedelmän ihan yksikseen. Pari vuotta sitten sain ne kaksi muuta pensasta ja nyt tuli tuollainen sato siitä vanhasta. Olisiko siinä joku taika, että varmempi sato, jos pölyttäjäpensas lähistöllä? Odotan jännittyneenä ensi kesää :)
PoistaHieno kasvi, tuo kvitteni. Minulla ei kylläkään täällä Hailuodossa sellaista ole. Joskus aiemmassa elämässä oli! Riitta
PoistaEikös sulla ole tilaa vaikka istuttaa uusia pensaita? Onhan niissä piikkejä, että kulkutielle niitä ei kannata laittaa.
PoistaHyvää juttua ruusukvittenistä. Minulle vieraita nämä kvittenit.
VastaaPoistaKirpakka hillo sattaa kyllä olla makuuni. Tuo porkkanan kanssa tehty hillo näyttää kovasti omenahillolta.
Passaisiko kvittenihillosi ehkä joulutorttujen täytteeksi?
Aimarii, mikä ettei. Vähän enemmän kannattaa laittaa sokeria, ettei väännä suuta ihan vinoon :)
PoistaJokunen vuosi sitten sain tuttavan kautta ämpärillisen kvittenin hedelmiä. Tuoksu oli mitä ihanin, mutta maku mahdottoman vahva. Laitoin kvitteniä omenan kanssa niin, että omenaa oli 3/4 ja sokeria sai sittenkin laittaa aika paljon. Kyllä oli hyvää ohukaisten ja jäätelön kanssa. Onneksi oli hyvä omenavuosi niin sain paljon herkullista sosetta.
VastaaPoistaOtin myös siemeniä talteen ja sain seuraavana keväänä monta kymmentä kvittenin tainta, joita sitten jakelin tutuille. Omani kylläkin jossain vaiheessa nuupahtivat, ehkä kastelin liikaa.
Kurpitsan sekaan ruusukvitteniä ja tulee hyvää!
VastaaPoistaKiitos pappilanmummo oivallisesta vinkistä. Kurpitsan mieto maku saa varmaan hauskan säväyksen ruusukvittenistä. Varmaan toimii hyvin myös sellainen yhdistelmä, missä on ruusukvitteniä, omenaa, porkkanaa ja kurpitsaa.
PoistaHarvoin mulle tulee noin paljon ruusukvitteniä kuin tässä kirjoituksessa tänä syksynä sato taitaa jäädä kahteen kappaleeseen.