perjantai 30. kesäkuuta 2017

Koivukujan muodonmuutos

Onpas mielenkiintoista havaita, että Koivukujastamme ei löydy kesäkuvia kuin vasta vuodelta 2015, jolloin viemäri- ja vesiputkiremontti oli jo täydessä vauhdissa.
Vuosi 2015


Vesilaitoksen miehet töissä kadun puolella...2.6.2015

Viemäri- ja vesiputkien uusimista

Vähään aikaan ei pihalle ollut ajamista

Postilaatikkokin piti ottaa pois paikoiltaan


Kadun länsipuolella koivukuja on vielä paikoillaan

Koivukuja kaadettiin


Koivupöllit sai halutessaan ottaa omaan käyttöön

Koivua kaatuuKun tuulta pidättävät koivut kaadettiin, oli turvallisinta kaataa myös pihakuusi, joka oli aikoinaan istutettu liian lähelle taloa. Tilasin taitavat ammattilaiset kaatamaan kuusen kiipeilemällä. Kadunvarren koivunkaatajat eivä oikein vakuuttaneet osaamisellaan. Se työn jälki oli vähän sinne päin. 

Vuosi 2016


Seuraavana kesänä rinteeseen heiteltiin ruohonsiemeniä. Länsirinne

Sain kaupungilta luvan istuttaa maanpeitekasveja, koska en halunnut leikata nurmikkoa jyrkästä ja kivisestä rinteestä. Tästä se lähtee. Ensin piti kitkeä jo itäneet ruohot pois. Aloitin itärinteestä.

Itärinne

Japanista kuusi vuotta sitten hankittu kätevä pikkutyökalu, jolla lähtee jopa rönsyleinikki juurineen

Rinteestä ruoho kitketty ja muutama kasvi istutettu kokeeksi

Jokainen lapionisku osui kiveen. Niitä riittikin. Toisaalta kivillä oli helppo sitoa multa sadevalumilta. Onneksi on omaa hyvää multakompostia!

Edessä itärinne takana länsirinne 15.6.2016

Itärinne 28.6.2016 jo osittain valmis. Autotallin edestä lapioin vielä ruohon ja siirtelin pihan puolelta muutaman kasvin. Yläosassa valkoapila kasvoi hyvin kesän mittaan, mutta talven jälkeen suola ja hiekka olivat sille liikaa.

Itärinne lähes valmis ja autotallin edustalle istutettu tähtiputkea, kuunliljoja, kieloja yms. Kuva 15.6.2017
 Järjestin itselleni aikamoisen urakan. Ei ole hätäisen ihmisen tuohua se.  Kun ruoho oli vielä hentoa kitkeminen oli kohtalaisen helppoa. Urakka oli kuitenkin niin mittava, ettei se ihan tuosta noin vain edennyt kuin pieni osa kerrallaan. Kesän aikana ruoho oli jo aika tiukasti juurtunut ja vaati järeämpiä otteita.

Sitten oli länsirinteen vuoro


Länsirinne vaiheessa. Nyt oli jo lapiolla töitä 9.7.2016

Kaverilta sain paljon maanpeitekasveja: maksaruohoja ja täpläpeippiä.

Kadun länsiluiska aamulla 20.7.2016...

...ja länsiluiska vaiheessa iltapäivällä

Osan kasveista siirsin omalta pihaltani ja osan ostin. 21.7.2016

Ostin 3 seppelvarpua, maksaruohoja ja ryömivää katajaa

Vuorenkilpiä, pikkutalviota ja villiviiniä omalta pihalta

Maksaruoho saa kauniin syysvärin

Seppelvarpu sonnustautuu myös syysväriin 15.9.2016

Toiselta kaverilta sain erilaisia peittokurjenpolvia Ruotsista asti.


Länsirinne 15.9.2016

Rinteen alaosan tasamaan ruoho vaati loman jälkeen jo lapio-otteita

Vuosi 2017


Länsirinne jo kohtalaisen "valmis", mutta nyt on vuorossa ruohon poisto tasamaalta 31.5.2017

Länsirinne 13.6.2017

Länsirinne 26.6.2017. Keppien välissä taimivaihtotapahtumassa ostettu rusokirsikka, oikealla seppelvarvut ja edessä jalopähkämö

Pseudofumaria alba kelmeäneidonkannus

Timjami ja peittokurjenpolvi itärintessä

Ruotsin kurjenpolvi lähikuvassa

Maksaruohoja kaverilta

Peittokurjenpolvea ja sininen rönsyakankaali

Kaverilta saatua timjamia. Tosi kaunis, selvinnyt talvesta ja levinnyt mukavasti.

Sylvialta Ruotsista saatua kurjenpolvea. Viime vuonna taimet olivat loman aikana muutaman päivän helteessä postilaatikossa. Kun avasin kuoren, kurjenpolvet olivat jo lähes mätänemistilassa. Nyt näin kauniita!

Länsirinne lähikuvassa 30.6.2017

Kaupungilta sain hoitokäytäviin levitettävää kivituhkaa. Sen levittäminen on vielä kesken, mutta oli tosi kiva kädenojennus kaupungilta. Tykkään.

Kesäkuussa 2017 olivat kasvit jo aika mukavassa vaiheessa. Koivukuja muuttaa rajusti muotoaan. Hauska yllätys on, kun muutamat kasvit ovat epäilystä huolimatta viihtyneet kivisessä hiekkarinteessä. Työ ja kokeilu jatkuu.

P.s. Kuvia on paljon, mutta ainakin tietokoneella saat kuvaa klikkaamalla kuvanauhan, jolloin kuvat näkyvät suurena. Tekstiä ei kuvanauhassa ole.

3 kommenttia:

 1. onpas ollut urakkaa! lopputulos vaikuttaa jo nyt todella onnistuneelta. ajattelinkin jo postausta lukiessani et kaupunki olisi jotenkin voinut huomoida, oli hienoa lukea, et sait kivituhkaa käytäviin. minusta työsi on eduksi kaupungille, luo ihan erilailla viihtyvyyttä kadulle kuin pelkkä nurmi tai pensasaita:)
  tämä kesä on tainnut suosia penkan tekemistä, vettä riittänyt ja helteetkään eivät ole kiusanneet, kasvit pääsevät rauhassa juurtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuntuu kyllä selässä kaikki kaivamiset ja kyykkimiset. Onneksi mulla on ihana hieroja ja vyöhyketerapeutti, joilla voin käydä säännöllisin välein hoidoissa helpottamassa oloa. Pitäisi kyllä välillä ottaa vähän rennommin ja pitäisi muistaa juoda. Jollei tuollaisesta työstä pitäisi, ei taitaisi onnistua. Terapiaa siinä saa ja ajoittainen onnistuminen tuntuu tosi mukavalta. Piha ei ole koskaan valmis.

   Voi, kun saisin kaupungilta vielä kivituhkaa länsirinteen käytäville! En tiedä, kehtaanko enää pyytää. Tuo satsi riittää kyllä itärinteen käytäville.

   Poista
 2. Urakointimestari! Samaa hommaa, eli tienvieren rinteen kukittamista minullakin. Oma kasvualani on n 20 neliötä, mutta osa on pohjamaata eli jankkoa ja sen päällä sepeliä ja ohut kerros "kunnan multaa". Tämä uusi kukkamaa tuli kun kunnan vesiputki sai vuodon meidän maalla. Projektista olen kertonut toisessa blogissani http://www.muumukanjutustelua.blogspot.fi

  VastaaPoista