maanantai 31. heinäkuuta 2017

Sytykeruusuja

Joskus vuosia sitten ihmettelin, kun ystävättäreni sai takkapuut syttymään ensimmäisellä tulitikulla. Tulin jo silloin tietoiseksi sytykeruusujen olemassaolosta. Oma saunan uuni syttyy muutenkin hyvin ilman vippaskonsteja, joten asia jäi taka-alalle. Mökin saunapata on joskus hankalahko sytyttää, mutta kun siihen on koulutettu uutta polvea asia ei edelleenkään ole vaivannut minua, paitsi silloin, kun itse joudun sen sytyttämään.


Loma mökillä meni nopeasti

Neiti kesäheinän hattu päivänkakkaroille koristeltuna

Olin kerännyt munakennoja ja kynttilänpätkiä ja ajattelin päästä helpolla. Kyttilänpätkää munakennoon ja helpolla pääsee. Vävy, joka ei taatusti ole tehnyt ensimmäistäkään sytykeruusua, tokaisi ohimennen, että näistähän saisi hienoja sytykeruusuja. Aloin tutkia valmistusmenetelmiä ja löysin Kaleva.fi:n sivuilta videon, jossa oli paljon hyvää tietoja ja sytykeruusun tekovaiheet. En tiedä, miten kauan linkki Kalevan sivulle toimii, mutta kiva, jos joku muukin löytää sen tarvitessaan.

Facebookissa ilmoitin kavereille, että nyt tarvitsen lisää munakennoja ja kynttilänpätkiä. Tosi ihania kavereita minulla. Eräs lähti Riihimäeltä asti Keravalle tuomaan munakennoja ja kynttilöitä, toinen soitti, että heiltä löytyy, tule hakemaan, kolmas tarjosi mielettömän määrän kynttilänpätkiä. Fb toimii!

Eräs kavereista epäili, että miten steariini vaikuttaa uunin arinaan. Ajattelin, ettei varmaan ihan kauhean vaarallisesti, koska steariinihan haihtuu myös kynttilöitä poltettaessa. Jos jollain on faktatietoja haitoista, ilmoittakoon pikimmiten siitä minulle!

Netissä kyllä on ohjeita pilvin pimein, joten en mene valmistamisen yksityiskohtiin. Kuvat puhukoon:


Tarvitaan: munakennoja, leivinpaperia, grillipihdit...

...piloille mennyt kattila ja kynttilänpätkiä


Erilaisia munakennoja revitty ja täytetty munakennon kansista revityllä silpulla

Ensimmäinen koe-erä

Ensimmäinen koe-erä. Eri väriset munakennot värjäytyvät eri tavalla. Ensimmäisessä dippauksessa oli valkoista streariinia ja toisessa punertavaa

Tänään valmistui toinen erä. Vaaleissa kennoissa haluttu väri tulee paremmin esille.

Kivaa puuhastelua sadepäivinä. Tuossa videossa ruusut kastettiin vain kertaalleen steariinissa, minä annoin niiden kuivua ja dippailin vielä toisen kerran.

Eräs kaveri oli nähnyt, että  Strömsön steariinikävyt toimivat myös sytykkeinä. Lähdenkin seuraavaksi keräilemään käpyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti