maanantai 26. kesäkuuta 2017

Alkukesän punertavia kukkia

Lummetulppaani on ihan ensimmäisiä punaisia kukkia pihani aurinkoisimmalla paikalla. Se aloitteli jo huhtikuun lopulla. Kuvassa se kumartelee, kun raekuuro ja kevyt lumi koetteli, mutta ei se lannistunut, kun kerran oli päättänyt kukkia. Päivällä auringon lämmittäessä se oli jo topakkana pystyssä.

Sarviorvokki Viola 'Barbro'


Siirsin yhden mättään tätä esikkoa kadun puoleisen avo-ojan kuivaan hiekkarinteeseen, ja yllätyksekseni se oli aika pirtsakka sielläkin alkukeväästä. Niitä pitääkin siirtää lisää.


Imikkä Pulmonaria rubra 'Redstart'


Tarhavarjohiippa Epimedium rubrum

Keväällä ostin pari rodoa mökille vietäväksi. Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum' aloitti kukinnan jo ennen varsinaista istutusta. Saa nähdä, miten viihtyy jatkossa.

Mökin Bahurianalppiruusu Rhododendron dauricum. Tämä pienikukkainen alppiruusu on ollut mökillä jo vuosia, enkä koskaan aikaisemmin ole nähnyt sen kukkivan.

Pikkiriikkisen kanadanatsalean olen saanut kasvattajalta jo vuonna 2004. Kovin pieni se on, mutta muutaman sentin kasvaa joka vuosi kuitenkin

Suloinen yksinäinen tulppaani.

Nämä ovat kestosuosikkejani. Pioni 'Kesähamonen', vuorenkilpi ja alppiruusu 'Ingrid Mehlquist' kerrankin yhteiskuvassa.

Vuorijumaltenkukka Dodecatheon meadia. Kuva on viime vuodelta. Tänä vuonna ei mitään havaintoa. On se aikaisemminkin jurottanut ja sitten taas muina ”miehinä” ilmaantunut kuin ei olisi mitään syytä murjottamiseen.

Alppikärhö ei muistaakseni viime vuonna kukkinut, kun leikkasin köynnöksen ihan alas asti, mutta nyt taas on vankistunut.

Timjami on iloisesti levinnyt kadun puolen hiekkarinteessä. Pihan puolellakin vähän varjoisemmalla paikkalla on se viihtyy, mutta siellä se vasta aloittelee nuppuilemista. Pitäisikin leikata kuivumaan ennen kukintaa.


Pikkusydän on vähään tyytyväinen. Vuodesta toiseen se jaksaa kukkia.

Tarhakotakuusama Weigela hybr. 'Eva Rathlee'n on pieni pensas. Sain ystävättäreltä, kun hän muutti kerrostaloon. Olen tosi iloinen, kun se on viihtynyt tammen alla melko kuivassa paikassa. Ostin samanlaisen joskus monta vuotta sitten, mutta märällä paikalla se kuoli, kuten moni muukin puuvartiseni.


Pieni herkkä sipulikasvi

Ruohosipuli vasta aloittelee kukintaansa, mutta niitä tulee paljon.

Tänä vuonna erilaiset akileijat kukkivat runsaasti.  

Viime kesänä siirretty tähtiputki on lähtenyt hyvään kasvuun kadun puolella autotallin edessä.
Tämän takia odotin punertavien kukkien päivittämistä. Idänunikko Papaver orientale 'Coral Reaf'in ensimmäinen kukka aukesi tänään. Nuppuja on vielä 12. Kaikkiaan nuppuja oli alkukesällä 16, mutta joku on kuivattanut niistä neljä. Olisikohan syyllinen sylkikaskas? Tuokan "sylkeä" ylimmän nupun juuressa.

P.s. Kuvaa klikkaamalla saat kuvanauhan kaikista tämän postauksen kuvista näkyviin suurena :)

3 kommenttia:

  1. Sinullapa onkin monenlaisia saman väripaletin perennoja! Vaaleanpunainen idänunikko, mikä kaunotar! Ja tuo ps. ohje oli 10+, en ole muistanut, että niinkin voi tehdä. Lämpimiä päiviä!

    VastaaPoista