sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Päärynäsato käyttöön

'Aune'-päärynän kevätasu
Minulla on kaksi päärynäpuuta paikassa, jonka olen ristinyt Kaksoiskaariportiksi. Olin eräästä ruotsalaisesta hyötykasvikirjasta poiminut idean päärynätunnelista ja vuonna 2004 päätin toteuttaa idean pienimuotoisesti taivuttamalla hankkimani 'Pepi' ja 'Aune' -päärynäpuut kevyelle kaariportille. Portti on jo ruostunut puhki, mutta päärynän rungot kannattelevat sitä tukevasti.

Vaikka olen yrittänyt taivuttaa päärynän oksia, jotta ne tuottaisivat hedelmiä ja niitä olisi helpompi poimia matalalta, on osa 'Aunen' oksista kohottautunut jo niin korkealle, että mahdolliset päärynät jäävät lintujen ja oravien herkuksi.

Tänä keväänä päärynäpuissa oli valtavasti kukkia. Aikaisemmassa postauksessa toukokuulta on koko komeudesta lisää kuvia (http://vallatonmummeli.blogspot.fi/2015/06/piha-toukokuussa.html)
'Aunen' hedelmiä

Klematis tervehtii päärynöitä

Kaksoiskaariportti

Päärynäsato on tänä vuonna runsaampi kuin koskaan. Näistä hedelmistä ei puussa kypsyessä tule koskaan sellaisia, kuin kaupan ulkomaisista päärynöistä. Hyviä kylläkin, mutta harvoin onnistun poimimaan niitä sopivan kypsinä. Ne ehtivät paleltua, menevät muuten huonoiksi tai linnut ja oravat ehtivät ennen minua. Yleensä havahdun liian myöhään kokeilemaan niistä mitään.

Lapsena, kun vietin muutaman kesän tätini luona Ruotsissa, oli hänellä usein säilöttyjä päärynöitä jälkiruokaherkkuna. Tänä vuonna päätin kokeilla, onnistuuko sellainen raaoista päärynöistä.

Tarkemmin päärynän olemusta tutkiessani, huomasin että tummat pilkut kuoressa ovat puumaisen kovia ja tuoreena syödessä tuntuvat hampaissa. Asiasta puhuttaessa, opin uuden sanan: Kivisolu.

Raaoista päärynöistä tulee sokeri-inkivääriliemessä ihan kelvollista jälkiruokaa. Inkiväärin asemesta liemessä voi käyttää esim. kanelitankoa.

Päärynöitä sokeri-inkivääriliemessä

Tähän annokseen keräsin n. 1,5 kg raakoja päärynöitä
1 l vettä,
4 dl sokeria (osa sokerista hillosokeria)
pala inkivääriä viipaloituna

Kuoriminen oli suurin työ, kun nuo ovat niin pieniä. Laitoin kuoritut kylmään veteen odottamaan halkaisua ja siementen poistamista. Tummuvat muuten aika nopeasti. Vähän ne silti tummuivat, mutta keittäessä vaalenivat. Liottaminen helpotti myös kovien kivisolujen poistamisessa.


1,5 kg päärynöitä. Yksi oksa napsahti poikki, mutta on niitä vielä runsaasti jäljellä

Kuorin ja halkaisin päärynät ja poistin siemenet

Sato kiehuu sokeri-inkivääriliemessä

Päärynät odottavat pääsyä jääkaappiin. Herkullisia vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa tarjottuna.

Tuon määrän poimimisen jälkeen päärynöitä on vielä runsaasti puukaksikossa 'Aune' ja 'Pepi'. Jääkaappiin ei mahdu enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti