maanantai 11. toukokuuta 2015

Toimen toukokuu

Toukokuussa ei kamalasti ehdi blogiin kirjoitella, kun pihalla on niin paljon tekemistä. Huhtikuussa käytiin Espanjassa tervehtimässä Kakkosta ja hänen au pair -perhettään. Kirjoitan siitä matkakertomuksen myöhemmin, mutta nyt en kerkiä. Piha kutsuu.

Kukinnan edistymistä olen kuvannut lähes päivittäin. Joka-aamuinen polvistuminen jonkun kasvin ääreen on vain niin kivaa ja palkitsevaa.


Lummetulppaani

kukkii tulppaaneista ensimmäisenä

Scilloja

Kerrottukukkainen talvio

Jouluruusujen, scillojen, krookusten yms jälkeen huhtikuun lopulla aloitti aikainen lummetulppaani Tulipa kaufmanniana 'Fashion' kukintansa, kun muista tulppaaneista ei edes lehdet ole vielä nousseet. Tosin nämä tulppaanit ovat ehkä pihani lämpimimmällä paikalla. Tämä ei muiden tulppaanien tapaan ole vuosien saatossa taantunut, vaan jopa lisääntynyt mielestäni.

Koreanonnenpensas kukkii runsaasti, mutta kovin lyhyeksi jää sen kukinta. Ei mikään erityssuosikkini, mutta olen pelastanut sen Kuopuksen pikkupihalta, kun hän ei voinut sietää ruman mallista pensasta tilaa viemässä.


 Iris 'Concord Cruch', 'Pink Parfait' ja 'Double Play'

Pioni 'Top Brass'

Papaver orientale 'Ida Magun' tehnyt pari lisätainta


Pesin ihan itse kuistin pleksilasit

Tukholman ostokset pääsivät paikoilleen toukokuun alussa. Iris 'Concord Cruch', 'Pink Parfait' ja 'Double Play' Iirispenkkiin ja Pioni 'Top Brass' Kuusamapenkkiin.

Meillä kävi huhtikuun lopussa kolme mielettömän reipasta lukiolaispoikaa siivoamassa (Nuori Yrittäjyys-yritys). Matot ulos, lattian imurointi ja pesu sekä ikkunoiden pesu ulkoa. Itsekin sain poikien innoittamana kummallisen sätkyn ja pesin kuistin plexit. Piti oikein kuvata, kun se on minun kohdallani niin harvinaista toimintaa. Tulipa sitten selfiekin napattua.

Unikko Papaver orientale 'Ida Magun' on tehnyt pari siementainta. Se on niin ihana, että innolla odotan, montako kukkaa tulee tänä vuonna. Olen ostanut sen Virosta Jänedan kukkamessuilta jo vuonna 2006, että ei se ihan riesaksi saakka ole levinnyt.


Rotkolemmikki Brunnera macrophylla 

Brunnera 'Jack Frost'

Brunnera 'Hadspen Cream'

Kevätkaihonkukka on yksi suosikeistani

Erilaiset rotkolemmikit saavat rauhassa lisääntyä, jos ovat lisääntyäkseen. Kauniit lehdet ja sievät kukat. Tykkään.
Toukokuun alussa käväisin Keravan kirjastossa, enkä ihastukseltani ollut päästä kirjastoon saakka, kun juutuin kuvaamaan näitä kirsikkapuita, joita on Keravan keskustaan istutettu kiitettävästi.
Laattapenkki huhtikuun lopussa

Laattapenkki 11.5.2015

Muutamassa päivässä piha muuttuu jatkuvasti. Että rakastan tätä pihaa, vaikka se saattaa jonkun mielestä olla hallitsemattoman sekava.


Punaisia esikoita

Sinisiä valkovuokkoja

Jouluruusu 'Blue Lady' sykähdyttää joka vuosi ja ilahduttaa lisääntyvällä kukinnallaan

Pikkuinen tuoksuorvikki on suloinen aikainen kevätkukkija

Punaiset esikot olen joskus 1970-luvulla saanut naapuriltani. Istutin niitä myös äitini pihaan – onneksi. Monen muuton jälkeen niitä ei ollut omalla pihallani, mutta äidin pihalta sain taas muutaman itselleni. Ne ovat somasti lisääntyneet ja ilahduttavat joka kevät väriloistollaan. Tätä väriä on yllättävän vaikea kuvata. Punainen häikäisee niin, että kuvasta tulee usein sumuinen. Tässäkään väri ei ole ihan oikea, mutta sumun sain taltutettua. (Yllä vasemmalla)

Hyötykasveja


Chili 'Anaheim'

Chili 'Jalapeno'

Talven yli säilyneiden chilien ulkoiluttaminen alkoi. Capsicum 'Anaheim' (kuva vasemmalla) aloittaa jo marjojen kypsyttämisen, vaikkei kasvukausi ole kunnolla päässyt edes alkuun.

En uskonut, että tämä chili on Jalapeno (kuva oikealla), vaikka siemenpussissa edelliskeväänä niin lukikin. Nuo pienet punaiset marjat olivat kaikkea muuta kuin Jalapenon näköisiä. Jätin ne kuitenkin kypsymään paikoilleen. Tänä keväänä näyttää tulevan oikean mallisia.


Siemenperunat pussissa ja kassissa

Isot perunat 'Timo'a ja pikkiriikkiset 'Rosamunda'n siemenistä kasvaneet

Perunat pussitetttu vappuna. Tänä vuonna kokeilen myös perunoiden kassikasvatusta.

Nämä kaksi pientä 'Rosamunda'-perunaa ovat säilyneet talven yli. Liikuttavan ihania. Toissa vuonna Rosamunda kukki voimakkaasti ja teki siemeniä. Syksyllä siemenet tipahtivat maahan ja unohtuivat sinne maata kääntäessäni. Viime kesänä laitoin penkkiin papuja liian aikaisin. Ne mätänivät. Ihmettelin jossain vaiheessa kummallisen näköisiä papujani. Vaan nepä olivatkin siemenistä itäneitä Rosamunda-perunoita, jotka taas viime talveksi unohtuivat maahan. Keväällä maata tonkiessa löysin nämä kaksi veitikkaa ja laitoin muiden siemenperunoiden kanssa huoneen lämpöön itämään. Olen erityisen huolellisesti merkannut pussukat, jotta pystyn tarkkailemaan, onko minusta siemenperunan kasvattajaksi.


Raparperi voimissaan

Puksipensaiden takana köynnöspinaatti

Liperi eli lipstikka

Lehtikaalin taimia

Raparperi on saanut aikaisempina vuosina kasvaa ihan rauhassa, mitä muutaman piirakan olen tehnyt ja antanut varsia tarvitseville. Viime kesänä sain mielettömän herkullisen raparperitiramisu-ohjeen. Sitä varten olen pakastanut muutaman satsin raparperihilloa ja sitä tehdään tänä vuonna lisää. Eräs ystäväni vinkkasi myös raparperi-porkkanahillosta. Sitäkin pitää tehdä ja kokeilla esim. pannukakun kanssa.

Puksipensaitten takana komeaan kasvuun lähtenyt köynnöspinaatti. En oikein ole sitä vielä osannut käyttää. Onko kellään hyviä vinkkejä?

Lipstikka on aika komea puska. Olen sen joskus 1980-luvun alussa kasvattanut siemenestä ja kaikissa muutoissa ottanut mukaani. Eilen sain lisää hyviä vinkkejä käyttööni mm. maustesuola. Keitoissahan lipstikka on mauste vailla vertaa.


Valkosipulin itusilmut kaipaavat syksyllä harvennusta

Nämä valkosipulit korjataan syksyllä
Valkosipuleita moneen lähtöön.
6 kommenttia:

 1. Vautsi! Että sul on mahtavaty plantaasit! Meillä ei ole vuosiin kasvatettu perunoitakaan, vain marjoja. Nyt laitoin pussukoihin 10 isoa pottua! Katotaan mikä on sato. Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo perunan kasvattaminen kassissa on jännä uusi kokeilu. Jos se onnistuu, niin varmasti raportoin ainakin jollakin tasolla. Yhteen kassiin laitoin 6 perunaa. Saa nähdä mitä syntyy :)

   Ne teidän marjasadot ovatkin ihan omaa luokkaansa. Mun tyttötyrneissä olisi kukkia, mutta poikatyrni näyttää kuolleelta. Harmi.

   Poista
 2. Niin kaunista! Toukokuu on hienoa aikaa, kaikki on raikasta ja tervettä ja puutarha ikäänkuin hallinnassa... Nuo hienot laattareunat ja polut antavat näkymille ryhtiä, varmaan vielä loppukesän rehevyydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Marjatta kauniista sanoistasi! Kamalan nopeasti kiitää toukokuu. Ehtiikö tehdä kaikkea sitä, mitä haluaisi. No, välillä pitää kyllä rauhoittuakin, niinhän luontokin tekee.

   Poista
 3. Ihanaa aikaa pihalla tämä kevät! Parissa viikossakin ehtii tapahtua niin paljon. Siksi pitääkin käydä ihan jokaikinen päivä kierroksella tarkistamassa muutokset : ) Kauniin värisiä noi esikot, sellaisia aion istuttaa meillekin kunhan kerkiän.

  VastaaPoista