tiistai 17. kesäkuuta 2014

Kesäkuun pihakierros

Kesäkuun alussa aloitti kuolanpioni ja kuusamapensas yhteiskukintansa
Pihalla aika kuluu kuin siivillä. Tekemistä on vielä paljon, mutta ihanaa on välillä vain olla ja nauttia näkemästään. Usein aamuisin, kun kurkkaan ikkunasta saan kummallisia hepulikohtauksia, kun näen jossain oudon väriläiskän, jota en edellisenä päivänä ole lainkaan huomannut. Ei siinä auta muu kuin napata kamera mukaan ja lähteä pihakierrokselle.Niittysinilatva Polemonium reptans 'Stairway to Heaven'
Punavihma Cytisus purpureus 'Atropurpureus'

Olen niin iloinen, kun vähäluminen talvi ei ollut tarhakotakuusama Weigela hybr. 'Eva Rathlee':lle tuhoisa. Olen saanut sen Esikoisen anopilta.
Uusi iirispenkki
Viime syksynä perustin uuden iirispenkin, koska olin puutarhaystävien kanssa tullut tilanneeksi 18 uutta iiristä Bourdillon'ilta Ranskasta. Aikaisemminhan en mitenkään ole ollut erityisemmin ihastunut iiriksiin, mutta jotenkin ne vain ovat alkaneet miellyttää. Vielä luetteloita selatessa ihmettelee jotain kummajaista, eikä lainkaan tule miettineeksi värien yhteen sopimista tai muuta sellaista, joka joillekin esteetikoille on ihan välttämätöntä. No, minä en kuulu siihen joukkoon. Ihan hetken mielijohteesta saatan ostaa päräyttää kasvin, joka ei aikaisemmin ole tullut vastaan tai sitten jostain pitää niin kovasti, että ajattelee sille hankkia kaverin.

Erityisesti tämä uusi iirispenkki on saanut minut kiiruhtamaan kameran kanssa kuvaamaan uutuuksia. Luonnossa kaikki näyttää kuitenkin paljon miellyttävämmältä kuin kuvaston kuvissa. Laitan nyt vain makustelua näistä uusista tuttavistani. Jossain vaiheessa varmaan laitan oman postauksen iiriksistä.Nämä kaksi Lillicolorina ostettua iiristä kukki ensimmäisinä. Luulin, että kaikki 10 Lillicoloriani olisivat samanlaisia, mutta iloisia yllätyksiä putkahteli kesäkuun alussa monen värisinä.


Söpö vaaleansininen  

Aika erikoisen värinen, mutta tervetullut

Sinistä ja liilaa, tykkää   

Vanhaa rosaa ja lilaa, tykkään
Tässä neljä Lillicoloria kukassa samaan aikaan.P.o sini-valkoinen 'Consummation,näyttää keltaiselta. 

P.o. valko-lila japaninkurjenmiekka 'Kogesho'
Vuonna 2012 tilasin Viherpeukalolta muutaman kasvin, mutta yksikään ei ollut sitä, mitä tilasin Taustan sininen piti olla tiilenpunainen Iris germanica 'Sultan's Palace. Ihan sieviä nämä ovat, mutta ei auta luetteloida näitä e.m. tiedoilla.Sydämen sykähti muutaman ylimääräisen kerran, kun eräänä aamuna katsoin makuuhuoneen ikkunasta. Idänunikko ”Ida Magus” on usein kukkinut, kun olen ollut mökillä ja huomaan vain terälehden rippeistä, että jotain hienoa on jäänyt näkemättä. Kun tiesin, että emme lähde mökille vielä kesäkuun alussa, odotin malttamattomana nuppujen puhkeamista, joka kestitikin yllättävän pitkään. Eräänä kylmänä ja sateisena aamuna odotukseni palkittiin.

Kolmonen kyseli kerran, että olisiko minulla mitään kesätöitä antaa, kun hänen pitäisi tienata matkarahoja Italiaan. Kyllähän täällä töitä riittää. Poikaystävä on valmistanut minulle hienoja käytäväritilöitä ja niiden asentamisessa ja vanhojen tiilikäytävien poistossa Kolmosen apu olikin tarpeen.


Köynnöspinaatti

Akilleijaristeytymiä

Mansikka 'Jonsok'

Kurjenpolvia

Muuripenkistä siirretyn hostan kauneus tulee tässä oikeuksiinsa

Marja-aronia kukki kesäkuun alussa
Köynnöspinaatti. En ole vielä osannut tästä valmistaa mitään, mutta varmaan toimii samalla tavalla kuin pinaatti yleensä, vai?

Clematis 'Multiblue'

Juhannusruusu kukki tänä vuonna taas paljon ennen juhannusta näin upeasti. Nyt kukinta on jo ohi, mutta kuvan myötä toivotan kaikille Oikein hyvää Juhannusta!
4 kommenttia:

 1. Vaan onpa sulla kukkasia! Ja kauniisti kukoistavia kukkasia.
  Hyvää juhannusta sinne kulmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii! Aika vilpoista oli juhannuksen tienoilla, mutta toppatakki auttaa kummasti.

   Tänään tultiin kotiin ja pitipä taas kiertää piha kameran kanssa. Tuo Multiblue on nyt tooodella upea. Laitan siitä kuvia joskus myöhemmin.

   Poista
 2. Hauska huomata, että teilläkin kerätään matkarahoja :) Meillä ollaan menossa kuulemma partiojamboreelle Japaniin ensi vuonna.. Niin että näitä meidän ikkunoita taitaa puhdistua tällä viikolla...

  Ihania nuo moninaiset iiriksetkin todella ovat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiva, kun ikkunat puhdistuu. Minullakin on tilauksessa, mutta tämä vakituinen ikkunanpesijäni eli Kakkonen, on nyt muualla kesätöissä, eikä tunnu kerkiävän. No ensi kesänä sitten. Kyllä niistä vielä läpi näkyy. Minä en viitsi, kun pihalla on niin paljon tekemistä. Jää muukin siivoaminen ihan hunningolle. Kiva matka teidän jälkikasvulla odotettavissa.

   Nuo iirikset todella jaksavat ihastuttaa. Ihan kohta aukeaa aika erikoisen näköinen musta. Nuppu näyttää ihan mustalta silkiltä. Jännää!

   Poista