torstai 12. kesäkuuta 2014

Islanti Golden Circle, Gullfoss ja Thingvellir'in kansallispuisto


Neljäs matkapäivä jatkuu

Gullfoss'in putoukset


Sigríður Tómasdóttir tullaan muistamaan Gullfoss-putousten pelastajana. Hän syntyi Brattholtissa vuonna 1874 ja asui siellä koko ikänsä. Sisaruksineen hän toimi oppaana putouksilla ja he rakensivatkin sinne ensimmäiset polut turistien kulkea. Sigridur ei ollut saanut virallista koulutusta, mutta oli oppinut lukemaan hyvin ja oli varsin taiteellinen, hyvä kuvittaja ja taitava käsistään.

Ahneet liikemiehet yrittivät ostaa putoukset Sigríðurin isältä ja olisivat maksaneet putouksista 50.000 Islannin kruunua. Vaan isäpä sanoi, ettei myy ystäväänsä. Myöhemmin rahoittajat saivat putouksen kuitenkin haltuunsa vuokraamalla ja aikoivat valjastaa luontoa omiin tarkoituksiinsa. Silloin alkoi sitkeän naisen taistelu putousten puolesta maan tehokkaimpia ja rikkaimpia miehiä vastaan. Päättäväinen nainen teki monta vaikeaa matkaa kävellen tai ratsastaen Reykjavikiin, jonne oli 120 km yhteen suuntaan. Kun kaikki toivo putousten pelastamiseksi tuntui kadonneen, hän uhkasi heittäytyä putoukseen. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hän sai apua asianjaja Sveinn Björnssonilta, josta myöhemmin tuli Islannin ensimmäinen presidentti. He onnistuivat kumoamaan sopimuksen ja näin Gullfossista tuli Islannin kansan omaisuutta.
Sigríður Tómasdóttir kuoli vuonna 1957 ja hänet haudattiin Haukadalur hautausmaalle.

Gullfossista tuli kansallispuisto vuonna 1979.

(Lähde: mm Brattholtin verkkosivuilta lyhennettunä ja erittäin vapaasti käännettynä.)


Gasellin taitoa vaatii kiville kipuaminen

Sigríður Tómasdóttir

Thingvellir'in kansallispuistossa kuulee Islannin historian havinaa. Siellä kokoontui maailman vanhimmaksi tunnustettu parlamentti Althing vuonna 930, vuonna 1000 siellä julistettiin kirstinusko Islannin viralliseksi uskonnoksi. Siellä puhemies luki ääneen lakia ja paikka toimi tuomioistuimena ja tarvittaessa säädettiin uusia lakeja. Tänne kokoonnuttiin, kun17.6.1944 Islanti julistautui itsenäiseksi. Paikka on myös mielenkiintoinen maankuoren liikkeiden takia kahden mannerlaatan kohtauspaikkana sekä tuliperäisen maastonsa takia. Ei olisi kiva, jos kivi putoaisi

Lähikuva edellisestäKaksi kuvaa samasta paikasta eri kameralla

Tässä värit voimakkaampana

Kauniita kiviä

Päivä oli kaunis ja tuulinen

Netistä löytyy aivan uskomattoman upeita kuvia Islannista eri vuodenaikoina. Olen lumoutunut!

1 kommentti: