sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Käsityömatka Islantiin 1

 
Käsityömatka Islantiin 15. - 20.5.2014

Islanti on maa, jossa olen halunnut päästä käymään. Kun viime vuonna käsityömatkalla Puolassa kuulin, että Islannin matka tehdään toukokuussa ajattelin, etten millään voi silloin lähteä, koska toukokuussa pihatyöt ovat kiireimmillään. Olin jo ilmoittanut luottomatkakumppanilleni, etten lähde matkalle. Kun opiston matkaohjelman ilmestyi, tulin toisiin aatoksiin. Katsoin vielä edellisvuoden kalenterista, mitä olin silloin tehnyt toukokuussa. Olin ollut viikon sairaana, joten ajattelin, että enhän silloinkaan päässyt ”ajoissa” pihatöihin, ne saavat odottaa tänäkin vuonna. Niinpä ilmoitin Esikoisen anopille, että jospa sittenkin lähdettäisiin. Ihana tuollainen matkakumppani, joka osaa pikaisesti päättää pitkistäkin reissuista. Matka täyttyi nopeasti ja hitaimmat jäivät rannalle ruikuttamaan.

Ennen matkaa

Meitä lähti yli 40 naista ja yksi mies opistomme käsityömatkalle Islantiin. Eräs rouva oli ottanut miehensä ostosten kantajaksi. Minä ajattelin jättää poikaystävän kotiin, vaikka tuo tuntui hyvin viihtyvän käsityöläisnaisten kanssa siellä muovikassien sulatuskurssilla. Kas, kun neulominen saattaisi tuottaa hänelle ylitsepääsemättömiä ongelmia ja meidän oli määrä neuloa islantilaiset pohjalliset matkakäsityönä. Yöpyminenkin kahden mummon huonetoverina ei tuntunut oikein ykkösluokan matkalta, joten kotiin jäi mukisematta. Kuskasi kyllä minut lähtöpisteeseen ja tullessa tuli vielä hakemaankin. Hyvä järjestely kaikin puolin. Lähetin hänelle lunni-kortin lohdutukseksi.
Matkakäsityö: neulotut islantilaiset pohjalliset
Ennen matkaa luin pienen julkaisun ”Islanti on yllättävä”. Julkaisu tehty yhteistyössä Islannin suurlähetystön, Helsingin yliopiston ja Áslang Hersteinsdottir-Höltän kanssa. Áslang kävi myös kertomassa meille Islannista. Lukukokemuksesta ja luennosta sain pienen aavistuksen maasta, jossa en koskaan aiemmin ollut käynyt.

Vasta vuonna 1944 Islannista tuli itsenäinen tasavalta oltuaan Norjan ja Tanskan vallan alla vuodesta 1262. Tiesinkö? No en. Olen syntynyt samana vuonna, joten tunsin heti sympatiaa, vaikka samanikäisyys ei ole itsestään selvyys herätääkseen myötätuntoni, pikemminkin päinvastoin. Mutta, että joku maa on itsenäistynyt samana vuonna kuin minä olen syntynyt! Melkein tunsin, että minulle oli syntynyt kaksoissisar julkaisua lukiessani. Jörn Donneristakin tykkään, koska olemme syntyneet saman päivänä. Jörkka tosin vuosia aikaisemmin. Joku samanlaisuus yhdistää, joku toinen samanlaisuus taas ei, vaan herättää pikemminkin vastenmielisyyttä. Nyt oli siis kaikki asiat kohdillaan ihastumisen suhteen.

Ensimmäinen matkapäivä

Suora lento Islantiin kestää n 3,5 tuntia. Aikaero kesällä on 3 tuntia.
Koneen monitorista oli mukava seurata matkan etenemistä
Tiet ovat suorat ja hyvässä kunnossa, se tuli todettua matkan aikana
Bussi oli lentokentällä vastassa, mutta ennen bussiin astumista piti kuvata ensivaikutelma, joka ei heti kummoisestikaan sykähdyttänyt, mutta kun tutkin kuvaa kamerasta, hämmästelin taivasta. Miten pilvet näyttävätkään kauniilta, yhtään puuta ei ole edessä, joten kuva näyttää ihanan ilmavalta, vaikkakin se on vain lentokentän parkkipaikalta. Oli helppo hengittää.

Bussi vei meidät ensin ystävyyskuntamme Reykjanesbarin käsityöosuuskunnan myymälään, jossa saimme ihastella islantilaista käsityötaitoa.

Kalannahat kiinnostivat ja myöhemmin saimme nähdä niistä valmistettuja taidokkaita esineitä.

Näistä kaloista niitä esineitä valmistetaan
Ensimmäisen matkapäivän kohokohta oli Blue Lagoon, jonka lämpimissä lähteissä saimme rentoutua matkan rasituksesta. Siellä oli aika paljon väkeä ja lökötteleleviä turisteja olisi päässyt kuvaamaan, mutta koin kameran noutamisen ja takaisin viemisen turhan hankalaksi, joten tässä esimakua maisemasta.

Islannissakin yöt ovat valoisat. Kuva otettu puolen yön jälkeen.
Blue Lagoonista jatkoimme Reykjavikiin (n. 50 km) ja majoitumme Fosshotel Baroniin. Näkymä hotellihuoneemme ikkunasta.

Huoneemme ei ollut mitään luksusta, mutta se oli siisti ja kohtalaisen tilava.

Seuraavana päivänä kävimme mm käsityönäyttelyssä, joten matkakertomus jatkuu.

Esimakua seuraavien päivien kohteista.

2 kommenttia:

  1. Uskon jo tästä ensijutusta, että olittyytyväinen kun sittenkin lähdit. Puutarha voi odottaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inna, juurikin noin. Matkaan olin todella tyytyväinen, mutta matkakertomuksen jatkuminen vähän takkuilee, kun ei oikein kirjotuta. Kuvia olen jo valinnut parille seuraavalle päivälle. Kyllä kertomus jatkuu, kunhan pihatöiltäni kerkiän ja jaksan :)

      Poista