sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Teknisesti mahdotonta


Mielipidekirjoitus Hesarissa: ”Eläkeläiset ovat somessa aivan liian kilttejä. Vaikeneminen verkkokeskusteluissa vahvistaa stereotyyppistä mielikuvaa ikäihmisestä autettavina, ei yhteiskunnan voimavarana”.

Jutussa oli muutama muukin lausahdus, joka sai käyräni kohoamaan (Hiljainen hyväksyjä on hukkaan heitetty resurssi, joka ei anna itsestään mitään.). Sen verran kirjoitus jäi vaivaamaan, että vaihdoin muutaman sanan erään aktiivisen enteriläisen opastajan kanssa. (Enter ry on ikäihmisten tietotekniikkayhdistys, jossa on jo liki 1000 jäsentä . Melkoinen määrä jäsenistä tekee ilmaista, vapaaehtoista työtä auttamalla ikätovereitaan selviytymään tämän päivän haasteista opastamalla tietokoneitten, tablettien ja kännyköiden käytössä)

Laitoin tällaisen kommentin keskusteluumme: Ehkä sitä vaan on jo oppinut, ettei tuulimyllyjä vastaan kannata taistella. Jos johonkin ottaa kantaa, tulee heti besserwisserit mollaamaan. Ihan tulee tunne, että pitäkää tunkkinne ja antakaa mulle se "nappi".

Kuvassa vasemmalla alhaalla katutaso, siitä seuraavaksi auran kasaama reunus ja tuo huippu ylhäällä on mummon luiskaa pitkin kasaama kasan huippu, joka vesisateen jälkeen on huvennut kymmenisen senttiä. Auran jättämän reunuksen viereen avo-ojaan mahtuu aika paljon lunta.
Menin sitten pariksi tunniksi lumitöihin, joka on kirvoittanut sanan säilääni muutamankin kerran naamakirjassa, mutta tietenkin olen märissyt vain kaverilleni. Aiheena on ollut harmistus siitä, kun auran kuljettaja kasaa koko kadun lumet minun ja kaltaisteni portille. Tästäkin kirjoitettu jo kyllästymiseen asti. Minun on annettu ymmärtää, että naapurin tontille ei saa siirtää lumia, mutta sitä ihmettelen miksi kaupungilla on oikeus siirtää lumet portilleni, kun jo kertaalleen olen sen puhdistanut taivaalta tulleesta lumesta. 

Olen yleensä toimen nainen. En kirjoittele yleisön osastoille, vaan otan yhteyttä suoraan vastapuoleen, kuten olen nytkin tehnyt. Ei mitään vaikutusta. Kallista on ja kaikille pitäisi sitten tehdä samanlainen palvelus.

Sitten luin yhtenä päivänä lehdestä, kun joku muukin oli valittanut samasta asiasta. Jonkun teknisen valopään (olisiko ollut kaupungin edustaja tai auran kuljettaja) vastaus oli: ”Teknisesti asia on mahdoton hoitaa.” Haloo! Teknisesti mahdotonta! Onko teknisesti mahdotonta kääntää auraa siten, että lumet eivät kasaudu porttien eteen? Minä typerys olen luullut, että juuri teknisesti se olisi kaikkein helpointa. Mutta ei, mummovoimaahan siinä tarvitaan. Mummon taistelu koneita vastaan on tätä päivää ja helposti ja halvalla toteutettavissa. Siinä ei tarvitse miettiä teknisiä ongelmia. Mummo vain lapion varteen ja homma on hoidettu. Siinä voi käydä silleen, että mummo menehtyy luomatyössään, mutta sittenhän on oikeastaan toinenkin ongelma hoidettu: Vähenee valittavat mummot.

Nyt kun oikein rupesin muistelemaan, niin olen vanhassa blogissani vuonna 2010 ollut harmissani samasta asiasta ja nyt taas olen. Sitä ennen en muista, että nämä portinpielet olisivat olleet mikään ongelma mummoille tai auraajille joskus 2000-luvun alussa. Tuntuu kuin ennen olisi aurattu kulkuväyliä, nyt siirrellään lumia.

Että sitten pitäisi vielä osallistua verkkokeskusteluihin. Ei jaksa, ei sitten millään.


6 kommenttia:

  1. todella hyvä komentti.
    näköjään kaikesta voi syyttää tekniikkaa nykyisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilona, eikö vain. Eilen just olin mielenkiintoisessa tapaamisessa, jossa oli restauroitu iso kivitalo, joka oli tullut maksamaan miljoonia, mutta rakennuksella ei hevin löytynyt henkilöa, joka olisi ottanut vastuun. Oli johtajaa ja työntekijää, muttei valvovaa mestaria. Tähän on tultu. Sääli.

      Poista
  2. Loistavaa kommentointia ikävästä asiasta! Kyllä papatkin joutuvat tuon saman kurimuksen käsiin. ;) Noissa hommissa joutuu jokaisen mielenpinna tiukalle, pumppu lujille ja väsynyt ranka kärsimään. Tsemppiä Vallattomalle mummelille ja muille vastaavassa pinhuusissa elävälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Vanhus, säälin pappojakin. Sitä vain ihmettelen, että eikö asialle oikeasti voi tehdä mitään? En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan, että aikun kivaa, taas pääsee korjaamaan muitten työn jälkeä.

      Poista
  3. Melko moni ikäkansalainen jakaa tuon ongelman kanssasi. Asiasta kirjoitit ja "valitat". Kyllä isonkin auran pitäisi pystyä koukkaamaan lumet muualle kun tukkimaan pihatiet.
    Täällä aura tahtoo unohtaa meidän pihan ja pihatien auraamatta kokonaan, pakko joskus soitella perään, kun ite ei jaksa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaahas Aimarii, olin vastannut jo sinulle, mutta en ollut kirjautunut, niin kommenttini on jäänyt jonnekin bittiavaruuteen. Tänään juuri oli meidän paikallisessa lehdessä joku valtuutettu tehnyt aloitteen "lumen aurauksen jälki siistimmäksi". Jes! Tosin vain 15/51 oli allekirjoittanut aloitteen. No, kun joku jaksaa vielä seuraavat kymmenen vuotta asiasta paasata, niin ehkä jotain vielä joskus tapahtuukin. Ellei nyt sitä ennen ilmastonmuutos ennätä ensin.

      Poista