torstai 21. helmikuuta 2019

Esa Riippa


Keravan taidemuseo Sinkan toiseen Taiteen tarinoita -sarjan tapahtumaan kerääntyi ennätysmäärä yleisöä kuuntelemaan rakastetun taidegraafikko Esa Riipan leppoisaa jutustelua. Yli satapäinen kuulijakunta remahti nauruun, kun taitelija vaatimattomaan tyyliinsä kertoi, että hänen teoksiaan on myös Firenzen Galleria Uffizissa – Uffizin wc:ssä. Taiteilija lohkaisi, että hänellä on teoksia myös monissa muissa näyttelyissä, joissa esim. Picassolla ei ole yhtään teosta.

Tervetuloa Sinkkaan Esa Riippa

Esa Riippa on piirtänyt pienestä pitäen. Taiteellisuus heidän suvussaan on tavallaan ”sukuvika”, josta ei tehty suurempaa numeroa. Isoisä oli pankinjohtaja, joka myös osasi piirtää taitavasti, joten siinä ei ollut mitään kummallista, kun kerran pankinjohtajakin...

Nuorempana Esa ei kuitenkaan ollut ihan varma alkaako hän muusikoksi vai kuvataiteilijaksi, koska lahjoja pojalla oli kumpaankin. Taiteilijan sisko ja veli sen sijaan ottivat musiikin haltuunsa ja koska he pääsivät säestämään hautajaisissa, oli Riipasta perempi jättää musiikkihommat parempien hoidettavaksi. Musiikki on taiteilijalle kuitenkin tärkeässä asemassa ja työskennellessään hänellä yleensä aina soi musiikki taustalla.

Taiteilijaksi ryhtyminen vahvistui kuitenkin melko varhaisessa vaiheessa, kun poika joutui vuodepotilaaksi sairaalaan pitkäksi ajaksi. Siellä eräs vierustoveri huomasi pojan piirustustaidon ja innoissan ilmoitti: ”Sinusta tehdään arkkitehti.” Sen verran varma ja vakuuttunut potilastoveri oli pojan kyvyistä, että sairaalasta päästyäkin hän toimi tämän kannustajana ja kehoitti pyrkimään Ateneumiin. Pentti Kaskipuron pitämillä grafiikan iltakursseilla Taideteollisessa oppilaitoksessa Riippa kiinnostui krapsuttamisesta, kuten taiteilija kälviäläisittäin ilmaisee.

Atsalea
Taiteilija kertoi, että hän halusi tehdä kuvia, ettei tarvitsisi selittää. Riipan kuvat ovat tavattoman mielenkiintoisia ja jokainen varmaan löytää niistä hauskoja pieniä yksityiskohtia ilman selityksiäkin. Nyt kuulijakunnalla oli kuitenkin mahdollisuus myös kysellä mieltään askarruttavia asioita Riipan taiteen tekemisestä.

Miten kuva ja ajatus siitä syntyy?
Niille ei ole olemassa mitään tiettyä muottia.

Uusi kevät
Onko taiteilijalla yleensä malli, minkä hän ikuistaa?
Usein aiheet ja mallit ovat keksittyjä. Joskus on saattanut nähdä jonkun tietynlaisen esineen ja joskus jopa käyttänyt mallina, mutta yleensä kuvat tulevat omia aikojaan, koska niillä on voimakas oma tahto.

Uhka
Ovatko maisemat Kälviältä?
Jotkut saattavat olla, mutta yleensä ne ovat keksittyjä tai joku maisema on saattanut vilahtaa vaikkapa junan ikkunasta ja jäänyt odottamaan toteuttamista.

Kauanko laattoja säilytetään ja miten ne tuhotaan?
Riipalla on seitsemisensataa julkaistua teosta ja jokaisesta on vähintään kaksi laattaa. Jos teoksesta myöhemmin halutaan lisää vedoksia, voi oikean laatan löytyminen joskus olla hankalaa. Tuhottavat laatat ovat kupariromua.

Raaputin
Miten nimi teokselle syntyy?
Joskus taiteilija kysyy vaimoltaan, minkä nimen hän kuvalle antaisi. Kun vaimo ehdottaa jotain, saattaa taiteilija todeta, että se se ei ainakaan ole.

Haiku
Selvisipä minulle sekin, että jokainen painettu grafiikanvedos on originaali, alkuperäinen taideteos, koska ennen vedostamista kuvaa ei ole olemassa.

Chiaroscuro
Taiteilijalta kysytään joskus: Mikä grafiikassa on vaikeinta? Odottaminen. Mikä siinä on helpointa? Syövyttäminen, ei tarvitse kuin odottaa.

Keravalle saadussa Pieraccinin kokoelmassa on 111 Esa Riipan grafiikan lehteä. Näyttelyssä niitä on lähes parikymmentä. Jäin miettimään sitä, kun vieressäni istui henkilö, jonka kanssa virisi mielenkiintoinen keskustelu taiteilijaa odottaessamme. Vierustoverini oli kerännyt Riipan tauluja, joita hänellä oli kotonaan ainakin saman verran. Arvelinkin, että hänellä on varmaan paljon seinäpintaa, mutta ei. Hän vaihtelee tauluja aina mieltymyksensä mukaan eri vuodenaikoina. Mahtavaa!

Minusta on tavattoman kiehtovaa, kun silloin tällöin tapaa ihan elävän taiteilijan, joka kertoo kuviensa maailmasta, teostensa tekotavasta yms. Ripaus taiteilijan henkilökohtaisesta elämästä tuo mukavasti lisäsävyä ja ulottuvuutta esillä oleviin teoksiin.


Aamulaulu

Humma

Haapana

Syyslaulu

Pinnalliset

Jäkälä
Kiitän ja kumarran miellyttävästä illasta! Omat kuvani ovat kalpea aavistus alkuperäisistä teoksista.

P.s. Jouduin pienentämään paria kuvaa, kun ne olisivat vyöryneet reunan yli. Kuvaa klikkaamalla kaikki kuvat saa ruudun kokoiseksi.

9 kommenttia:

  1. Oi, olipa sinulla mielenkiintoinen tapahtuma! Esa Riippa asuu liian lähellä, olisi kivaa kuulla joskus enemmänkin hänen taiteilija-ajoistaan. Muutama taulu minullakin on ja olisi ihanaa saada niitä lisääkin. Niissä on se jokin, joka koskettaa. Ja vaikka Esa sanoo ettei tauluissa ole välttämättä Kälviää, minä väitän muuta... Ovi kuin Esan mummulan eteisessä, järvi on kuin pieni mökkijärvi pitäjässämme, isompi vesistö kuin meren rantaa, pellon pientareet ja ojan reunat, kuin meidän kyliltä...Jotain tuttua minä näen niissä kaikissa vedoksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeviregina, kiitokset kommentistasi! Onpa mielenkiintoista kuulla, että asut siellä niin lähellä Esa Riippaa. Pitäkää siellä joskus mukava taiteilijan kuulemistapahtuma. Varmaan riittäisi hänellä kerrottavaa. Sitä huomaa, miten vähän oikeastaan tietää jo yksistään eri työmenetelmistä. Kun tykkään muutenkin kaikenlaisesta kädellä tekemisestä, niin koko ajan haluaisi vain kuulla lisää.

      Kyllähän sitä varmaan ne omat rakkaat maisemat ovat syöpyneet niin syvälle muistiin, että ne tai ainakin saman kaltaiset maisemat tulevat väkisinkin kuviin mukaan. Meidänkin mökkiranta Savitaipaleella on niin tuttu ja rakas ja miljoonaan kertaan kuvattu ja silti kun näen vähänkään samanlaisen rannan, vastarannan, saaren, laiturin tms vaikka lehdessä, luulen että kas ovat käyneet meillä kuvaamassa :)

      Poista
    2. Olin joskus nuoruudessa Kaustisen opistolla taidetekstiililinjalla ja siellä oli jakso jossa Esa opetti meille grafiikan tekoa. Joten olen omat krapsutteluni tehnyt minäkin! Lisäbonuksena Esan äiti on isäni serkku.

      Poista
    3. Oi, oi, oi! Olisi niin paljon kaikkea kivaa, mitä haluaisi harrastaa, mutta nykyään pitää jo vähän rajoittaa, kun ei vain kaikkea ehdi.

      Poista
  2. Kiitos tästä jutustasi. Varastin tämän linkin omalle fb sivulleni. Olin myös paikalla Sinkassa. Taas taidemuseomme tarjoaa upeaa taidetta.
    Mukavaa viikonloppua sinulle toivottaa Riitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta kommentistasi ja olen suorastaan imarreltu, jos juttuni kelpasi jaettavaksi. Eikös vain olekin upeaa tarjontaa Sinkassa. Mukavaa aurinkoista sunnuntaita!

      Poista
  3. Kiitos tästä kuten muistakin taidejutuistasi. Ihan tekee mieli tulla Sinkkaan tutustumaan. Riipan grafiikka on aina minua kiehtonut. Nämä ovatkin ennennäkemättömiä minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakas ystäväni eilisestä vierailusta luonasi! Minulla on nyt valtava luomisen tuska, etten osaa edes nukkua. Eikä minun tarvitse kuin laatia pari kirjoitusta ja lajitella pitkälti toistasataa kuvaa julkaisukuntoon. Ajattelin kirjoittaa eilisestä vierailusta kaksi eri kirjoitusta. Ensimmäisessä kerron vierailusta Kotkassa ja siellä kiertelystä ja on sitten iso juttu sinusta, mutta siihen menee aikaa, arvelen, ennenkuin saan sen toisen valmiiksi. Ensimmäistä luonnostelin viime yönä kello kahteen asti ja se oli vasta pintaraapaisua. Tänään menen rakkaitteni kanssa Amos Rexiin, mutta siitä en ajatellut tällä kertaa kirjoittaa. :)

      Tuli ihmeessä tutustumaan Sinkkaan. Jos saadaan päivä sovittua, voin tarjota sinulle vastavierailun kiitokseksi eilisestä upeasta päivästä. Sinkan Kuvan Kosketus -näyttely on auki 5.5. asti.

      Poista
  4. Kiitos itsellesi kultainen ystävä, Että niin pitkän reissun teit! Luomisen tuska,- tiedän... Miksi ideat virtailevat juuri yöllä, kun pitäisi nukkua... Kuitenkin elämän laatuaikaa on innostus ja luova kausi. Kiitos kutsusta, laitetaan mietintään.

    VastaaPoista