keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Marjatta Hanhijoki


Keravan taidemuseo Sinkan näyttely Kuvan kosketus tarjoaa kerran kuukaudessa mielenkiintoisia Taiteen tarinoita -tapahtumia, jossa näyttelyn taiteilijat kertovat taiteestaan. Ensimmäisenä oli vuorossa Marjatta Hanhijoki, jolle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 1997. Pieraccinin lahjoituskokoelmaan sisältyy yhteensä 72 Hanhijoen teosta, joista näyttelyssä on esillä muutama.


Taiteilija kertoi hauskasti jokaisesta näyttelyssä olevasta teoksestaan mukavia yksityskohtia esimerkiksi malleistaan, joista työrupeaman aikana tuli myös läheisiä ystäviä.

Hanhijoelta on näyttelyssä vain yksi maalaus, taiteilijan talon työhuoneen joulupöytä. 

Muut työt ovat piirustuksia ja suurin osa viivasyövytyksiä. Viivasyövytyksen työvaiheista on näyttelyssä kiinostava videoesitys.

Pieni murhe -viivasyövytyksessä on nähtävissä hauska yksityiskohta, kun teoksen kääntää ylösalaisin. Taiteilija haluaa, että kuvaan tulee mukaan myös mallin kädet ja jalat. Työstä olisi tullut liian suuri, joten taiteilija käänsi laatan ja teki kuvasta hiukan pienemmän. Alkuperäinen pää näkyy mallin jalkojen kohdalla.

Sanna Maare ja riikinkukkokyyhky Vili -teoksen Sanna Maare piti kovasti eläimistä. Kuvan kyyhkyn munan Sanne Maare hautoi povellaan. Arvata saattaa, että heistä tuli hyvät ystävät ja varmaan kyyhky piti Sanne Maarea äitinään. Tauolla Vilille oli laitettu isoon vatiin vettä, jonne lintu heittäytyi selälleen ja räpytteli siinä siipiään.

Marja raitakangas lepotuolilla
Markku

Anne-Marie korituolissa
Leena kädet hiuksissa. Kiltisti on malli jaksanut pitää käsiään ylhäällä. Kannattaa kokeilla, miten kauan itsellä onnistuisi.
Hannele (viivasyövytys, akvatinta) .Malli on kuvanveistäjä Hannele Kylänpää.


6 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos hienosta kokonaisuudesta. ei mitään korjattavaa, olit kuunnellut tarkasti kaiken. Oli hauska tavata ja ehkäpä pääset mukaan, jos tapaaminen Lallukassa onnistuu.
    Ystävällisin terveisin
    Marjatta Hanhijoki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, teatteri olikin jo tällä viikolla. Pääsen sittenkin Lallukkaan, mutta Pilates pitää jättää väliin. Teen pilates-harjoituksia sitten kotona :)

      Poista
  2. Oi kiitos, ihana Marjatta kommentistasi! Tulisin mielelläni Lallukkaan, mutta minulla on teatteriin liput juuri samaksi päiväksi, kun keravalaiset ovat tulossa.

    VastaaPoista
  3. kiva kun olit laittanut esittelyn Sinkan Taiteen tarinoita-tapahtumista. ne kiinnostaisit kovasti, mut Keravalle hieman hankala matka, joten nautin niistä näin Sinun postaustesi kautta:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Ilona, jos tykkäät! Yritän laittaa Sinkka-juttuja niin paljon kuin mahdollista.

      Poista