keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Väärä nimi unikolla

Kauhea nimen sekaannus paljastui kymmenen vuoden kuluttua. Olen ostanut tämän kaunottaren Viron Jänedan kukkamessuilta vuonna 2006. Myyjämummelin lapussa luki ”IDA MAGUN”. Olin aivan ihastuksissani, kun löysin sellaisen harvinaisuuden. Väga ilus lill, sanoi mummo. Kaiken lisäksi Ida Maria oli mummoni nimi. Kylläpä sattui mukavasti. Ajattelin mielessäni, että unikko on saanut lajikenimensä jonkun Ida Magun'in kehitystyön tuloksena.

Meni monta vuotta, etten nähnyt unikon kukkivan, koska olin aina siihen aikaan mökillä. Sitten yhtenä vuonna en ollutkaan, vaan aamulla herätessä näin makuuhuoneen ikkunnasta aivan ihastuttavan kukan. Kiireesti kuvaamaan, tietoa etsimään, että mikä tämä kaunotar olikaan. Muistiinpanoissani luki: Idänunikko Papaver orientale 'Ida Magun'. Tällä nimellä kasvi on kulkenut muistiinpanoissani tähän asti.

Viikolla laitoin Facebookiin kavereilleni taas näytille ihanuuden. Nimesin kasvin vanhan tavan mukaan.

Eräs kaverini, joka on Viron matkojen järjestäjä, kielen taitaja, kasvien asiantuntija ja vaikka mitä sanoi: ”Ida magun = idänunikko. Tuo vois olla lajikenimeltään 'Coral Reef' ”

Kasvien harrastajille nimet ovat tärkeitä. Olin aivan ihmeissäni, mitä ystäväni tarkoitti. Mitä, eikö idänunikko olekaan Papaver orientale? Etsin tietoa hienosta hakuteoksestani, jonka ovat toimittaneet Ella Räty ja Pentti Alanko: Viljelykasvien nimistö. Ida Magunia ei kirjassa mainittu, mutta idänunikon tieteellinen sukunimi ON Papaver orientale ei siis Ida magun. Olin jo vaihtamassa kasviparan sukunimenkin, kun ymmärsin gurua väärin.

Kävimme muutaman vuoropuhelun ja ystävänikin oli kummissaan, että mikä tässä nyt mättää? Muutaman ajatustenvaihdon jälkeen, ystäväni selvensi: Ida magun on viroa ja tarkoittaa idänunikkoa. No, kyllähän sitten rautalangasta vääntämällä minullekin vihdoin valkeni.

Anteeksi kaunokainen! Oikea nimesi on mitä todennäköisemmin Papaver orientale 'Coral Reef', joka on nyt korjattu myös muistiinpanoihini.

Kasvien nimeäminen on oma tieteenlajinsa. Olen yrittänyt ottaa asiasta selvää vuosia, mutta vieläkään en ymmärrä/muista läheskään kaikkia merkintöjä. Pahoittelen, jos tässä tekstissäni on asiavirheitä kasvien nimeämisen suhteen.


8 kommenttia:

  1. Voi Vallaton - Min'en ole sen sortin kasviharrastaja, että paljon piittaisin latinalaisista nimitunnisteista, mutta aavistelen, että Ida Maria mummosi se sinut haksautti ja myyjämummeli kans.(Ja miullahan oli se Ida Maria täti, joka oli lempitätini...)
    On muuten IHANA unikko tuo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain olekin ihana. Hirmuisen lyhyen ajan vain kukkii, mutta siinä on aika hauskat siemenkodatkin kukkimisen jälkeen. Eihän ne nimet muuten ole tärkeitä, mutta kasviharrastajat ovat vähän erikoinen joukko. Pitää saada juur tietynlainen kasvi ja siinä nimet auttaa jopa kasvihankinnoissa ulkomailta.

      Poista
  2. Unikkosi on nätti, oli nimi mikä tahansa. Koetan kyllä ymmärtää, että sen tunteita saatetaan loukata kutsumalla väärällä nimellä.
    Kai olet jo pyydellyt kainosti anteeksi unikoiltasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu on pyydetty ja sille on kerrottu, että ihan julkisestikin on anteeksipyyntö esitetty.

      Poista
  3. Hahhah, tämä on just tätä😀😀 Juuri sateen läpi ikkunasta luuratessani näin, että keskipenkissä pilkottaa jotain mummon pöksyn väristä ja mielensopukoista löytyi coral reef, joka luki siemenpusseissa. Tulin koneelle tarkistamaan että juu, sen niminen vaaleanpunainen idänunikko on olemassa. Aika monta siementä olen kylvänyt sekä penkkiin että esikasvatukseen onnistumatta kukkivaksi saattamaan. Vaan sittenkin on joku onnistunut, siellä se nyt kukkii☺ Kuvankin otan todisteeksi jahkas sade hellittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkivääri kultaseni, olen huomannut, että itäminen on kovin hidasta. Minä sentään ostin valmiin taimen, mutta vasta pari vuotta sitten huomasin, että ripotelluista siemenistä on kasvanut uusi alku. Eipä leviä riesaksi asti, kuten jotkut muut unikot.

      Poista
  4. Riemuylioppilasjuhlissamme yksi muisti minusta yhden kaukaisen muiston. Meillä piti vielä osata ulkoa kerättyjen kasvien tietoja ja nimiä. Minä oli kuulemma paukuttanut niitä nopeaan tahtiin, kun opettaja oli huomannut minun osaavan niitä ja kyseli ja kyseli. MInä en muista mitään tuosta - enkä enää paljon muutakaan :)
    Idäunikko On kyllä Ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä Maija! Minäkin ajattelin koulussa, että mitä tekee kaupunkilaislapsi sellaisella tiedolla kuin kasvien tieteellisten nimien opettelulla. Opettelin kyllä ja taisin ilahtua 9 numerostakin, jota biologian opettaja ei hevillä minulle suonut. Tässä just männäpäivänä sain facebook-kaverilta kivan linkin kasvien tieteellisiin nimiin. Oli kiva ahaa-elämys, kun muisti latinalaisen nimen perusteella, että tuokin kasvi oli herbaariossa.

      Poista