sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Pihalla helmikuussa

Helmikuu tuli ja meni. Pitkiin aikoihin ei helmikuu ole ollut näin vähäluminen. Ei toki istutuspuuhiin vielä ole kiire, mutta jotain jo saattoi tehdä.

Osallistuin parikymmentä vuotta sitten Mustilan Arboretumin ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimukseen. Sain 17 lajia puiden ja pensaiden siemeniä kylvö- ja kasvatusohjeineen. Mukana oli myös seurantalomake, jonka tunnollisesti täytin kolmena vuotena.

Yksi kokeilulajeistani oli amerikanjalava eli valkojalava (Ulmus americana). Aluksi puuni kasvoivat tosi hitaasti. Samaan siemenkokeiluun osallistuneilla lehtipuu oli jo kolmemetrinen, minulla vain polven korkuinen. Kasvualustalla kasvaa muitakin siemenpuita.  Muutamien kasvu oli hidasta, joten en pitänyt kiirettä puiden ja pensaiden siirtämisessä. Kolme amerikanjalavaani saivat rauhassa kasvaa paikallaan ja unohdinkin ne muutamaksi vuodeksi. Puut eivät juurikaan kasvaneet korkeutta, mutta vahvistuivat vähitellen. Sitten ne jo olivatkin niin vankasti juurtuneet paikoilleen, että niiden siirtäminen olisi ollut mieletön homma. Vuosikasvu on viime vuosina ollut niin huikeaa, että muutamassa vuodessa puut olisivat varjostaneet pihani täydellisesti. Sanotaan, että amerikanjalava voi kasvaa kotiseudullaan jopa 30 m, Suomessakin 10-20 m. Muutama vuosi sitten aloitin puiden hamlaamisen eli leikkaan aina keväällä ennen silmujen puhkeamista edellisen vuosikasvun pois, jolloin leikkauskohtaan muodostuu vähitellen palleroita, josta puu lähtee uudelleen versomaan.

Amerikanjalava ennen hamlausta...

...hamlauksen jälkeen
Timjami on kauniin vihreää
Talvimyrsky on riepotellut kasvihuoneesta yhden muovikennon irralleen

Tammikuussa jouluruusussa oli näin lupaavat nuput, mutta helmikuussa nuput olivat muuttuneet ruskeaksi löllöksi

Toisen jouluruusun nuput eivät innostuneet liikaa, joten ne näyttävät vielä siltä, että voisivat kevään edetessä auetakin

Hyötykasvilaatikot odottavat kevättä ja onpa siellä valkosipulin piipat ja ponnahtaneet mullan pinnalle.

Joidenkin kasvien kohdalla pelottaa talvesta selviäminen, kun ei ole lunta suojana. Miten iiristen on käynyt?

Pihalla ei pääse tositoimiin, mutta nyt on aika lajitella siemeniä ja suunnitella kevätkylvöjä.

Siemenet on lajiteltu ja laitettu säilöön. Ylellisyyttä on tällainen siementen säilytyskaappi. Ihan toimiva vanha pakastin on nyt muunlaisessa käytössä, kun pari vuotta sitten ostin isomman.


Tästä se lähtee. Tomaatit, chilit ja muutama tuoksuherne kylvetty. Maalis- ja huhtikuussa on muiden siementen vuoro. Ainoa viime kesältä säilynyt chili kukkii jo.

2 kommenttia:

  1. Ihania keväisiä puuhia siellä sinullakin! Vaikka nyt on ainakin meillä vähän lunta/räntää ripeksinyt, ei anneta sen laskea fiiliksiä, kylvetään ja nautitaan lähes paljaasta maasta, josta jo piipat kurkkii<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän meillä fiilikset yhdestä räntäsateesta mene, eihän. Lummikellot on nupuilla mutten viitsinyt laittaa kuvaa, kun ovat vielä niin vaiheessa.

      Poista