sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Käyttöjärjestelmän päivitys

Windows XP:n päivitys Windows7:aan (katso tekstin lopusta päivitys 20.4.2014 ilosanoma)

Varoittelevat yhtenään, että Windows XP:n tukipäivitys loppuu 8.4.2014. Olen tykännyt vanhasta käyttöjärjestelmästäni, enkä mitenkään haluaisi siitä luopua. Pakko, mikä pakko. Olen silloin tällöin kysellyt kavereilta, että onnistuuko päivittäminen, kannattaako, onko vaikeaa ja millaisia ongelmia odotettavissa. Kokeneitten käyttäjien ongelmat hillitsivät intoani ryhtyä urakkaan. Päädyin viimein itse ottamaan asiasta selvää, koska en vielä ollut valmis luopumaan vanhasta pöytäkoneestani ja jotain oli tehtävä.

Olen kirjoittanut muistiin prosessin etenemisen. Aikaa kannattaa varata reilusti. Itse asentamiseen minulla meni aikaa 11 tuntia, jonka jouduin olosuhteiden pakosta jakamaan kahdelle päivärupeamalle. Esivalmisteluun ja asennuksen jälkeen laskettua aikaa en edes vielä osaa tarkalleen sanoa. Sen tiedän, että hätäisen ihmisen puuhaa tämä ei ole.

Tylsää luettavaahan tämä on, mutta jos joku aikoo ryhtyä samaan puuhaan, niin toivottavasti kokemuksistani on hyötyä.

Ensinnäkin piti tutkia, onko vanhassa pöytäkoneessani (hankittu 2008) riittävästi resursseja päivityksen suorittamiseen. Latasin ja tulostin Microsoftin sivuilta Päivittäminen Windows XP:stä Windows 7:ään -ohjeen, 13 sivua. Se kannattaakin tehdä. Kun työhön ryhtyy, voi siitä kohta kohdalta tarkistaa, että eteneminen sujuu, kuten pitääkin.

Pitää myös selvittää, onko oma kone 32- vai 64-bittinen (tieto on oleellisen tärkeä). Ohjeessa arveltiin, että vanha pöytäkone on ehkä 32-bittinen, mutta sen voi tarkistaa näin: Käynnistä-painike, Oma tietokone ja hiiren kakkospainikkeella Ominaisuudet. 

Ohjeessa sanottiin Jos et näe tekstiä "x64 Edition", niin sinulla on 32-bittinen Windows XP-versio.

No, minulla luki ...64x2Dual..., joten ajattelin, että minulla on siis 64-bittinen. Olin kuitenkin vielä epävarma. Jostain koneen syövereistä (Käynnistä, Apuohjelmat, Järjestelmätyökalut, Järjestelmän yhteenveto) löysin kuitenkin Järjestelmätietojen raportin jota kone alkoi suoltaa noin "miljoona" sivua (ei kannata tulostaa, jos ei osaa ajoissa pysäyttää kirjoitinta!). Ensimmäisellä sivulla oli kuitenkin kaikki oleellinen ja se, että minulla on sittenkin 32-bittinen versio (Sen olisi voinut kopioida ja viedä esim. muistioon tulostamista varten). Niitä miljoonaa muuta paperia käytän suttupaperina ja tulostan ei-niin-tärkeitä tulosteita paperin toiselle puolelle (säästö se on pienikin säästö).

Ennen työhön ryhtymistä kannattaa hankkia ulkoinen kiintolevy, jolle siirretään tietokoneen tiedostot ennen uuden Windows 7 -käyttöjärjestelmän asentamista. Tuo ja kaikki muukin oleellinen on neuvottu Microsoftin päivitysohjeessa (se 13 -sivuinen).

Ryhdyin siis toimeen seuraten tarkasti ohjetta. Sanottiin, että pitää tehdä Mukautettu asennus. Se on monimutkainen ja sen suorittaminen loppuun voi joskus kestää pari tuntia. Jossain vielä on sanottu, että Mukautettu asennus on kokeneille käyttäjille, joten hieman epäilin kykyjäni tehtävän loppuun saattamiseen. Kuitenkaan muuta vaihtoehtoa ei ollut.

Olin päässyt sivulle 6, jossa neuvotaan asetusten tallentaminen ulkoiselle kiintolevylle erikseen ladattavan ohjelman avulla, jonka aikana tietokonetta ei saa käyttää. Tallennettavaa tavaraa oli koneellani 87,5 Gt. Aluksi kone ilmoitti,että tallentaminen kestää 1 h 30 min. Wau, tämähän meneekin nopeasti, ajattelin. Sitten kone ilmoitti, että nyt aikaa menee 2 h 49 min. Okei! Tein välillä kaikenlaista muuta ja kävin välillä kurkkaamassa, miten työ etenee. Kun kone oli raksuttanut puolitoista tuntia huomasin, että nyt tallentaminen kestää vielä 3 tuntia 8 minuuttia. Katselin rauhassa ohjelmia tvs:tä ja välillä kurkkasin tietokoneen työskentelyä.

Kaikkiaan aikaa tiedostojen tallentamiseen ulkoiselle asemalle meni noin viisi tuntia kahden asemesta ja olin päässyt vaiheeseen 3. Windows 7 -käyttöjärjestelmän asentaminen.

Minulla oli tarkoitus ostaa Windows7 suoraan Microsoftilta netistä, mutta yllätyksekseni Microsoft oli lopettanut sen käyttöjärjestelmän myymisen yksityisille asiakkaille. Vertaa.fi -sivulta löysin muutaman toimittajan, jolta ohjelma sai ostaa, mutta toimittaminen vie n. 3-10 päivää. Tilasin paketin matkahuollon kautta toimitettavaksi ja maksoin sen. Onneksi konetta voi silti käyttää sinä aikana, siispä jäin odottamaan paketin saapumista.

Neljän päivän kuluttua eli viime perjantaina tuli odotettu levyke suoraan postilaatikkoon.

Lauantai-aamuna aloitin Windows 7-käyttöjärjestelmän asentamisen. Seurasin tarkasti ohjeita, joista mainittakoon 25-merkkisen Windowsin tuotetunnuksen etsiminen paketista, koska sitä tarvitaan rekisteröityessä. Rekisteröityminen on pakollista. Piti miettiä käyttäjätunnus ja salasana yms. Luettuani kaikki käyttöoikeusehdot yms. olin tunnin kuluttua valmis asentamaan uuden käyttöjärjestelmän. Kaikki etenikin hyvin ja homma kesti tunnin verran. Välillä asennusohjelma käynnisti koneen uudelleen. Se kuuluu asiaan.

Ohjeessa oli pari kohtaa asennusongelmien vian määritykseksi ja mitä silloin pitää tehdä, mutta onneksi kaikki meni hyvin ilman vianmäärityksiä.

Vaihe 4: Tiedostojen ja asetusten siirtäminen takaisin tietokoneellesi. Sitten olinkin jo vaiheessa, jossa menee aikaa. Koska asennusten tallentaminen kovalevylle kesti n. 5 tuntia varauduin, että niiden siirtäminen takaisin tietokoneelle vie yhtä paljon aikaa. Menihän siinäkin aikaa liki 4 tuntia, mutta kuitenkin vähemmin kuin toiseen suuntaan tallennettaessa. Lopuksi piti päivittää uudelleen tarpeellisia ohjelmia, joista tärkein on tietoturva-ohjelman päivittäminen.

Kaikkiaan prosessiin meni kahden päivän aikana yhteensä n. 11 tuntia, että malttia ja aikaa pitää varata riittävästi. Yhtään kirosanaa ei päässyt suustani. Olen kovin tyytyväinen itseeni.

Ikävä yllätys oli siinä, että lähtötilanteessa koneeni kovalevyllä oli vapaata tilaa 132 Gt, mutta asennuksen jälkeen vain 30 Gt.


Seuraavana päivänä konetta käynnistäessä tuli tällainen dos:in näköinen viesti-ikkuna. Annoin koneen tehdä kaiken rauhassa. Aikaa meni puolisen tuntia. 

Windows asentaa automaattisesti puuttuvia päivityksiä (137 kpl!) ja näköjään muutamia ohjaimiakin. Osa ohjelmista ja ohjaimista pitää itse hakea. Paljon käytetyt suosikkiohjelmat kannattaa ennen asennusta erikseen kopioida ulkoiselle kovalevylle, silloin pääsee vähän helpommalla, kun kaikkia ei tarvitse erikseen hakea netistä.

Nyt sitten kauhulla odottelen pari viikkoa, mitä yllätyksiä on tulossa, riittääkö vanhan koneen levytila yms. Hirveästi mulla on kuvatiedostoja, että niitä voisi alkuun poistaa maltillisesti, koska kopiot ovat ulkoisella kovalevyllä


Työpöydän ulkoasua pitää vielä mukauttaa, mutta sillähän ei ole kiirettä.

Edit 20.4.2014
Tänään uskaltauduin tekemään valinnaisen
Vaihe 5: Asennuksen jälkeinen puhdistus (valinnainen)
Ohjeessa sanotaan: "Kun olet käyttänyt Windows 7 -käyttöjärjestelmää jonkin aikaa, esimerkiksi viikon tai kaksi, ja olet luottavainen, että tiedostosi ja asetuksesi ovat oikein, voit turvallisin mielin vapauttaa levytilaa käyttämällä uudelleenjärjestämistä ja poistaa Windows.old -kansion."

Olin näet hiukan huolissani, kun kovalevyn tila jatkuvasti väheni, vaikka poistelin vanhoja kuvianikin. Aamulla tilaa oli vain 24,6 Gt.

Olen nyt kovin iloinen. Tuo Järjestä järjestelmätiedostot vapautti kovalevytilaani siten, että vapaata tilaa on nyt ruhtinaalliset 126 Gt. Vanhalle koneelle se on oikea piristysruiske.


16 kommenttia:

 1. Nostan hattua! Vähän olen harkinnut samaa, mutta en ole uskaltanut vielä, taidan vaan odottaa poikia kylään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyydä pojat sitten yökylään, aikaa menee asennukseen :)

   Poista
 2. Sama homma olisi tääläkin, mutta kone näytti 32, kun se vatimus on 64,joten uusi on laitettava ja ajattelin vaihtaa läppäriin. Jääköön tämä entinen, jo aika vanha kone nyt vain kirjoituskoneeksi. Ei kuulemma kannata enää laittaa tähän tai vaatisi kovasti lisälaitteistoa.
  Tutkailin myös noita päivityssivuja kovin toiveikkaan, mutta luovutin. Olet aika mummeli, kun onnistuit päivityksen tekemään itse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä 32 riittää, jos kovalevylläsi on riittävästi tilaa ja ram-muistia 2 Gt. Pitää ostaa Windows 7 32 bittinen asennuslevy. Piratteja ei kannata käyttää, niiden kanssa takuuvarmasti ongelmia. Päivityslevyke kotiinkuljetettuna maksaa n. 104 €.

   Poista
 3. Tähän ei voi muuta sanoa kuin Vau! Minäkin pelkäsin, kun kuulin tuosta päivityksen loppumisesta, mutta onneksi meillä on tuo seiska kaikkialla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy varmaan kohta ostaa uusi kone, jossa Windows8. Odottaisin sen W9 tulemista, mutta taitaa loppua puhti tästä vanhasta koneestani ennen sen ilmestymistä.

   Poista
 4. Siementaimiakin! Täytyypä kysyä tyttäreltä, jonka pihassa parina vuonna toimittamani jouluruusut ovat ainakin nousseet lumen alta.
  Minullekin jouluruusut ovat erityisiä kasveja. Balkanilla törmäsin kerran vuorenrinteellä vihreäkukkaiseen luonnonvaraiseen Helleborikseen ja se oli elämys.

  Olisin käynyt kehumassa tuota Windows-päivitystäsi, mikä sisukkuus ja kyvykkyys! Mutta kommenttilatikostasi oli poistunut nimi/URL-osoite-mahdollisuus, enkä osannut (sitäkään!). Kehun nyt sitten tässä, jos kommentointi onnistuu.

  VastaaPoista
 5. :-) onnistuihan se tässäkin, kaikki terveiset tulivat kuitenkin perille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skana, minäkin kerran Italian reissulla löysin vuoren rinteeltä jouluruusun. Se oli kuulemma haisujouluruusu. Toin pienen taimen pihaani (hui minua tuhmaa!), mutta se yksilö ei selviytynyt seuraavaan kevääseen.

   Muutin vähän noita kommentointiasetuksia, kun roskapostia tuli aika tavalla. Toivottavasti muutos ei vaikeuttanut asiallisia kommentointeja!

   Poista
 6. Vallaton kirjoitti: "Ohjeessa sanottiin ”Jos et näe tekstiä "x64 Edition", niin sinulla on 32-bittinen Windows XP-versio.
  No, minulla luki ...64x2Dual..., joten ajattelin, että minulla on siis 64-bittinen. Olin kuitenkin vielä epävarma. Jostain koneen syövereistä (Käynnistä, Apuohjelmat, Järjestelmätyökalut, Järjestelmän yhteenveto) löysin kuitenkin Järjestelmätietojen raportin jota kone alkoi suoltaa noin "miljoona" sivua (ei kannata tulostaa, jos ei osaa ajoissa pysäyttää kirjoitinta!). Ensimmäisellä sivulla oli kuitenkin kaikki oleellinen ja se, että minulla on sittenkin 32-bittinen versio"

  Sooo typical! Tämmöisiin minä aina itse tupeltaessani törmään. Joka ikinen kerta. Ohje ei milloinkaan vastaa täsmälleen sitä mitä kone sanoo - ja se hirvittää niin että kädet alkavat täristä eikä muista omaa nimeäänkään kun jännittää että tuhoaa kaiken. Tietotekniikan olennainen piirre on viivasuora pikkutarkkuus käskyissä, joten ikinä ei tiedä mikä tuhoaa jos ei tiedä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh Anna-Liisa! Onko multa jäänyt vastaamatta tähän! Yleensä aina pyrin vastaamaan. Syy on varmaan se, että oikeesti: Salama rikkoi vanhan pöytäkoneeni, enkä päässyt sitten käyttämään konetta vähään aikaan. Ostin sitten myöhemmin läppärin, jossa on Windows 8, jonka olen nyt päivittänyt Windows 8,1. T. Vallaton itse. En ole näköjään kirjautunut :)

   Poista
  2. Piti kirjautua, kun en osannut muuten laittaa kommenttia :D

   Poista
 7. Hyvä sinä! Radikaalit päivitykset vaativat rohkeutta, päättäväisyyttä ja opettelua. Mahtaako olle helpompaa diginatiiveille, hehän ovat saaneet kaiken valmiina? Ehkä tämä käsien tärinä ja tuskanhiki puuttuu heiltä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään tuo viimeinen oma kommenttini on vastaus kaikkeen kärsimykseen, jolloin en päässyt vähään aikaan vastaamaan kommentteihin. Olisihan vastaaminen tietysti hoitunut kännykälläkin, mutta olin shokissa.

   Poista
 8. Salama teki lopun pöytäkoneeni ja minun yhteistyöstä. Kirjoittelin ja latasin kuvia ystävän koneelle aikani. Viime maanantaina sain vävykullan mukaan tietokonekauppaan asiantuntijana ja nyt mulla on uusi läppäri, jossa Windows 8.1. Aika kiva, mutta vaatii hieman totuttelua tai sitten pitää ostaa uusi tuoli, kun näppäimistö on niin korkealla

  VastaaPoista
 9. Sain lahjaksi uuden tuolin. Nyt olen antanut Microsofrille luvan päivittää W8.1:n W10:ksi :)

  VastaaPoista