tiistai 16. huhtikuuta 2013

Perunan kasvattajalle


Kevät on kotipuutarhurille kiireistä aikaa ja menee ohi hujauksessa, jos ei ryhdy toimeen ajoissa.
Lumikellojen takana näkyvät tulppaanit olivat pari päivää sitten lumen peitossa.

Tässä esimerkki peräkkäisinä päivinä otetuista kuvista, jossa lumen sulaminen on tapahtunut melkein huomaamatta. Pian pääsee haravoimaan, joten sitten ei enää ehdi tehdä sisähommia.

Olen vanhassa blogissani kertonut perunan esikasvatuksesta ja etukäteisvalmistelusta, johon voi ryhtyä jo nyt. Ajattelin laittaa tänne koko prosessin, ettei sinun, oi kallis lukijani, tarvitse linkkailla 1) perunapussukan valmistukseen, 2) idättämiseen, 3) varhaiskylvöön ja 4) perunan istutukseen lopulliselle paikalleen. Ryhtymällä toimeen jo nyt, ei tule sitten kiire. En mene vannomaan, aikaistuuko perunasato esikasvatusmenetelmällä. Pihallani maa on märkä pitkälle toukokuun loppuun, että minulle tämä esikasvatusvaihe sopii hyvin. Mökillekään ei välttämättä ehdi perunan istuttamisen aikoihin, mutta pusseissa ne saavat rauhassa kasvaa ja ne on helppo kuljettaa astioissaan.
Perunapussukoiden valmistus tapahtuu samalla tavalla kuin kompostipussien taittelu, paitsi perunoille riittää pienempi pussukka sivun kokoisesta sanomalehdestä, aukeaman asemesta. Sanomalehden kokoisen sivun voi taitella ainakin kolmella eri tavalla. Minusta vasemman puoleinen on paras. Keskimmäinen on turhan leveä, eikä niitä mahdu alustalle kuin muutama. Oikean puoleinen on liian pieni.

Kannattaa tehdä pusseita tarpeeksi paksuja, koska viljelmä kannattaa silloin tällöin kastella. Lisäksi istuttaminen lopulliselle kasvupaikalle on helpompaa, kun pussit eivät hajoa niin helposti. Mielestäni 2 aukeamaa eli 4 sivua on hyvä paksuus.

En laittanut tähän erikseen perunapussukan taitteluohjetta. Menetelmä on siis sama kuin kompostipussin taittelu:

Kompostointipussin taitteluohje
 1. Ota sanomalehden aukeama. Kerrostaloasukkaan kannattaa laittaa kaksi aukeamaa päällekkäin. Näin pussista tulee tukevampi ja pitää kosteuden paremmin sisällään.
 2. Taita lehden alaosasta 1/3 (yksi kolmasosa).
 3. Käännä lehti toisin päin (esim. myötä- tai vastapäivään). Äsken ollut päällimmäinen osa on nyt lattiaa vasten, mutta lehden yläosa on edelleen itsestäsi poispäin.
 4. Taita nyt vasen reuna 1/3 .
 5. Käännä oikea reuna äsken taitetun vasemman käännöksen ja alataitteen väliin.
 6. Käännä pussukan alkio ylösalaisin ja ympäri siten, että taitoksen ohuempi osa eli sanomalehden yläosa on nyt itseesi päin.
 7. Taita tämä ohuempi osa taitoksen sisään (vaatii hieman kärsivällisyyttä, ettei taitos repeä). Siitä muodostuu pussin pohja.
 8. Voila! Työnnä kätesi yläosaan ja katso! Pussi on valmis.
Perunat idätetään valossa. Itse aloitin idättämisen huhtikuussa (kuva 8.5.), pussin pohjalle multaa ja peruna, perunoitten päälle multaa.


Peruna on puskenut näin komeat lehdet 21.5. (vasen kuva ylhäällä) Toukokuun lopulla istutin perunat kunnostettuun perunapenkkiin (oikea ylhäällä). Heinäkuun alussa melko komea kasvu (vasen alhaalla) ja heinäkuun lopulla päästiin herkuttelemaan (oikea alhaalla).

10 kommenttia:

 1. Nyt on se aika, kun kotipuutarhureilla alkaa säpinät. Rymättylässä pistivät varhaisperunaa peltoon jo.
  Hyvissä ajoin sinäkin olet liikkeellä pottujesi kanssa. Muista tuon sinun sanomalehdistä taitetun pussukkaohjeesi. Tein niitä ohjeesi mukaan.
  Tosin aikaista perunaa kasvatin jonkun kerran ämpäreissä. Mukaava ja palkitsevaa sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enhän minä vielä ole edes hankkinut siemenperunaa. Pussukoita vasta väsään :) Kuvat ovat viime ja sitä edelliseltä keväältä. Ohje taitaa olla jo vuodelta 2010.

   Minullakin loppui viime kesänä perunoille sopiva maa, joten kaksi betonisaavia sai toimia varapottumaana. Taidan laittaa tänäkin vuonna.

   Olen muuten vasta viime aikoina alkanut kuvata hyötykasveja, vaikka koko ikäni oikeastaan olen ollut hyötyharrasteviljelijä. Kaunokukkia on tullut enemmän kuvattua.

   Menin nyt syksyllä pitkästä aikaa kansalaisopiston puutarhaluennoille ja tajusin, että puutarhan tuholaisia ja kasvitautejakin voi kuvata. Ei ole tullut sellainen mieleen. Yleensä on mukavampi kuvata onnistumisia, mutta kanssaihmisiä varmaan lohduttaa joskus nähdä muidenkin epäonnistumisia. Niitäkin sattuu.

   Poista
  2. Ja höpsistä nyt keväällä menin puutarhaluennoille, en syksyllä. Eilen oli viimeinen luento ja minusta tuntuu kuin jo syksyllä olisi ollut :)

   Poista
 2. kiitos muistutuksesta, josko kerrankin menis hakemaan siemenperunat ajois, et kaupasta "ei oota myytäisi" kuten tavallisesti;) hauskoja nuo kasvusäkkisi tosiaan. puutarhalunnot, voi siellä olisin minäkin halunnut olla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona, katopas kun en ole vastannut kommenttiisi, vaikka mielestäni olen. Varmaan puhunut itseksekseni :) Mulla onkin lisää noita perunajuttuja, että varmaan olet huomannut, että vasta tämän kirjoituksen jälkeen minäkin ne omat siemeneni hankin.

   Poista
 3. Kuvista tuli niin houkuttelevia, että ei tiedä vaikka...
  Minulla on perunaperinteitä. Parikin kertaa, parinkymmenen vuoden välein, istutin 20 kaapeista löytynyttä itänyttä perunaa - ja sain tulokseksi syksymmällä 20 uutta perunaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM :) Siinähän sitä perinnettä: perunaperinne parinkymmenen vuoden välein. Oisko taas aika? En minäkään ennen mitään siemenperunoita OSTANUT. Vanhat itäneet laitettiin maahan ja saatiin mitä saatiin. Yleensä kuitenkin jotain. Nykyään pitää vähän hienostella ja kokeilla eri laatuja.

   Poista
 4. perunoita on itänyt - voisikohan ne jo laittaa pussiin...
  kiitos ideoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne varmaan voi pussittaa, mutta ulos en uskaltaisi laittaa, lyhyitä ulkoiluttamisjaksoja lukuunottamatta. Olihan joku aika sitten uutisissa, että joku viljelijä olisi istuttanut jo maahankin. Silloin ei ollut edes aprillipäivä.

   Poista
  2. Toisaalta talveksi maahan jääneet pikkuperunat ovat näyttäneet ihan kelvollisilta keväällä maahan istuttamisen aikoihin.

   Poista