sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Huhtikuun askareita


Perjantaina sain delegoitua ystäväni siemenperunan hankintaan Hyötykasviyhdistyksen Helsingin Alku@Juuri -myymälään. Ohje kuului, että istukassipuleitakin saa tuoda, jos mahtuvat mukaan kyytiin. En käyttänyt minkäänlaista kiristystä enkä väkivaltaa. Ruokaa lupasin palkaksi. Ystävä soitti kaupasta, että täällä on vaikka mitä, tarviitko muuta. En tarvinnut, koska siemeniä on ennestään jo riittävästi. Toiveeni täyttyi ja mukaan mahtui kolme pussia istukassipuleita, ruoka-, puna- ja salottisipulia.

Rosamunda ja Lady Felicia -siemenperunoita.

Sunnuntaina istahdin kuistille taittelemaan loput perunapussukat. Tarvitsen niitä yhteensä 81 kpl. Kuistilla auringonpaisteessa urakka ei ollut ylivoimainen. Käsineet kädessä työskentely oli hieman poikkeavaa ja etenkin viimeinen vaihe, joka on muutenkin haasteellisin koko prosessissa, vaati hieman totuttelua. Hyvä puoli käsineet kädessä työskentelyssä oli, että kädet eivät likaantuneet painomusteesta.

Kuvassa näkyvät sakset eivät ole pussukoitten taittelussa tarpeelliset. Niitä käytin vain Jere-sarjakuvien leikkaamiseen. Sama sarjakuva tuntee joissakin lehdissä nimen Zits.

Lapsenlapseni Ykkönen asui luonani käydessään lukion viimeiset luokat. Meidän juttumme päivälehdessä oli Jere. Ykkönen ei tiennyt mitä alkaisi kirjoitusten jälkeen opiskella, vai alkaisiko ylipäätään mitään. Välivuosi on siinä tapauksessa hyvä hengähdystauko. Aloin tehdä Ykköselle välivuosilukemiseksi Jere-sarjakuvista leikekirjaa. Nyt täydennän sitä niin kauan, että vihko on täynnä. Kivaa puuhaa sekin. Saa itsekin hymähdellä kuvia leikatessa ja liimatessa.

Alppikärhön siemenperuukki

Kun pussukoitten väsääminen alkoi tympiä, kiertelin pihalla kameran kanssa. Hurjaa vauhtia lumet sulavat. 

Pari päivä sitten nämä jouluruusujen esivanhemmat olivat lumen peitoissa.

Puutarhamessuilta ostin stevian taimen, joka oli ihan terhakan näköinen. Liekö saanut kylmää, vai mikä syynä, ettei siitä enää ole teen makeutusaineeksi.

Nyt kannattaa käyttää jokainen päivä pihan tarkkailuun. Routa nostaa hankalia rikkaruohoja, kuten rönsyleinikkiä, heiniä ja voikukkia somasti maan pinnalle. Ämpäri kannattaa pitää mukana kierroksella. Pinsettiote peukalolla ja etusormella ja pian on ämpäri täynnä iljetyksiä, joita ei muutaman päivän päästä saati sitten kesän edetessä saa irti maasta kuin räjäyttämällä.

7 kommenttia:

  1. Ilmoittaudun Jere-klippien ystäväksi. Huomaan ajattelevani Kuopustamme Jeren edesottamuksia naureskellessa. Kuopukka oli pari talvea kauemmin kotona kuin Esikoinen, joten tuo sarjakuvan kolmiodraama tuntuu jotenkin tutulta. Ajoittain kerään Jereä ja siitä voi päätellä, että olisi taas aika nähdä Kuopusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin, että olen jotenkin poikkeava, mutta onpa hauska huomata, etten ole ainoa Jere-fani.

      Poista
  2. Minullakin on pottutilaus tehtynä hyötykasviyhdistykseltä! Jouluruusut on ihania <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aikaisemmin hankkinut pottujani Hyötykasviyhdistyksestä. Postikulut tulevat aika kalliiksi, mutta kun nyt sain apulaisen hakemaan, niin raaskin sijoittaa perunoihin.

      Poista
  3. Pistät melko paljon pottua kasvamaan, vaan mikä sen mukavampaa kesällä, kun ottaa omia kasvattamia kattilaan.
    Rosamunda on minunkin perunasuosikkini, siigli toinen.
    Stevian taimen olen aikeissa ostaa, mikäli jostain löydän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tuossa ole kuin 6 kg. Viime vuonna ostin 10 kg siemenperunapussin. Silloin niitä oli kyllä liikaa. Tarjosin niitä facebookissa kavereille, kun ei maata ollut enää vapaana. Ehkä niitä on nytkin runsaanlaisesti, mutta 3 kg oli pienin määrä ja halusin kokeilla eri laatuja. Aikaisemmin mulla on ollut Timoa.

      Minunkin täytyy hankkia uusi stevian taimi, kun tuolle onnettomalle kävi huonosti.

      Poista
  4. Luulin jo napsauttaneen tänne tämän viestin, mutte teen sen kuitenkin nyt;
    "240413. Kuvista tuli niin houkuttelevia, että ei tiedä vaikka... Minulla on perunaperinteitä. Parikin kertaa, parinkymmenen vuoden välein, istutin 20 kaapeista löytynyttä itänyttä perunaa - ja sain tulokseksi syksymmällä 20 uutta perunaa :)"

    Niin ja Jere tuskin voi olla naurattamatta niitä, joiden huushollissa on joskus vieraillut tai asunut Murkku.

    VastaaPoista