maanantai 22. maaliskuuta 2021

Komposti ja bokashi

 Olen ollut kierrättäjä ja kompostoija yli 30 vuotta. Käytän paljon vihanneksia ja juureksia, joten minulla kertyy biojätettä enemmän kuin normaalisti yksin elävältä. Aniharvoin heitän pois ruokaa, vaikka ruokaa valmistaessa teen sitä runsaasti. Pakastan ylimenevän ruuan pienempiin annoksiin seuraavia käyttöjä varten. Pidän myös kitkemisestä, joten avokompostiinkin tulee runsaasti kompostoitavaa.

Avokompostikehikoita vaiheessa. Kehikoita voi latoa päällekkäin. Kätevää.

Minulla on kaksi lämpökompostoria ja kymmenisen avokompostia puutarhajätteelle. Kymmenen avokompostia saattaa kuulostaa kamalan suurelta määrältä, mutta puutarhajäte ei kompostoidu kovin nopeasti, joten osassa on tuoretta puutarhajätettä ja osassa pari vuotta muhinutta ja käännettyä ainesta ja osassa jo hyvää puutarhamultaa. En olen vuosiin ostanut muuta kuin taimimultaa siemenkasvatukseen. Muun mullan suhteen olen jo omavarainen.


Hyvin kompostoitunut puutarhajäte on tässä jo hyvää multaa, jossa voi kasvattaa vaikkapa kesäkurpitsaa.

Pari vuotta sitten olin tyhjentämässä Biolanin lämpökompostoria ja huomasin, että keittiöjätteet eivät olleet muuttuneet mullaksi. Olin edellisenä syksynä kerännyt naapurin huonoksi menneet omenapudokkaat, joten aines oli märkää, eikä missään tapauksessa valmista kasvimaalle. Olin käyttänyt liian vähän kuiviketta. Lapoin keskeneräisen kompostin takaisin ja lisäsin runsaasti kuiviketta. Käytän kuivikkeena yleensä oksasilppua ja joskus lisään sitä kaupan kallista kuiviketta, kompostiherätettä en juurikaan ole käyttänyt. Talven mittaan lämpökompostori täyttyi ääriään myöten, eikä siihen enää mahtunut uutta keittiöjätettä.


Kokemus opettaa. Monta ämpärillistä pilaantueita omenoita kompostissa tarvitsee runsaasti kuiviketta. Oikealla pilkottava ruskea kompostori on myös lämpökompostori.

Olin tietoinen, että keittiöjätteen voi muutta helposti mullaksi bokashoinnin avulla, mutta minusta se oli kuulostanut kamalan vaivalloiselta ja ajattelin lämpökompostorin riittävän tarpeisiini. Sitäpaitsi bokashiämpärit maksoivat mielestäni liikaa. En ollut valmis maksamaan ämpäristä useita kymmenniä euroja. En kuitenkaan enää raaskinut ostaa kolmatta lämpökompostoria, vaikka sellainenkin kävi mielessä.

Eräs kaverini tuli Järvenpäähän pitämään luentoa bokashoinnista, jonne sitten ajattelin mennä kuuntelemaan tietoiskua. Sen illan aikana tulin vakuuttuneeksi, että raaskin sittenkin sijoittaa alle 100 € kahteen boskashiämpäriin. Aloituspakettiin kuuluu 2 hanallista ämpäriä, tarvikkeineen, bokashirouhetta ja erinomaiset käyttöohjeet ja tietoa bokashoinnista.

Liityin myös facen bokashiryhmään (kahteenkin), jossa saa lisätietoa ja vertaistukea.

Bokashiämpäreistä puuttui hanat.

Ostin ensimmäisen bokashoinnin aloituspaketin isosta verkkokaupasta. Vaikutti, että paketti oli jossain vaiheessa avattu ja ämpäreistä puuttui hanat. Ämpäreihin kuuluvat hanat ovat aivan välttämättömät, jotta ämpäreitä ylipäätään pystyy käyttämään. Siinä yhteydenpidossa ja todisteluissa tuhrautui reilut kaksi viikkoa, eikä asia tuntunut edistyvän. Facen ryhmässä oli kuitenkin asiantunteva henkilö, joka tarmokkaasti tarttui toimeen ja sainkin hänen kauttaan nopeasti puuttuvat hanat ja lisäksi pienen pussillisen biohiiltä, joka onkin lisännyt maanparannusinnostustani entisestään, kunhan ensin olin ottanut selvää, mitä biohiili on.

Mitä bokashointi on?

Bokashointi on keittiö- ja muun eloperäisen jätteen muuttamista ravinteikkaaksi mullaksi fermentoimalla eli hapattamalla maitohappokäymisellä. Biojätteeseen sekoitettavassa bokashirouheessa olevat mikrobit aloittavat ja ylläpitävät fermentoitumisprosessin. Sivutuotteena prosessissa syntyy ravinneliuosta, joka on laimennettuna erinomaista lannoitetta kasveille.

Kaksi vuotta sisällä talvehtinut chili 'Birds Eye Baby' on saanut laimennettua bokashinestettä ja kukkii nyt 22.3.2021 runsaasti.


Kokemuksiani bokashoinnista

Säilytän ämpärit saunan pesuhuoneessa. Paras lämpötila bokashoinnille on huoneenlämpö.

Käytän paljon juureksia ja hedelmiä, joitten kuoret ovat silputtuina erinomaista ainesta bokashiin. Kahvinporoja en laita bokashiin, koska siitä kuuleman mukaan muodostuu epämiellyttävää hajua.

Biojätettä silputtuna. Tuohon lisätään vielä bokashirouhetta ja halutessa biohiiltä.

Aloitin ensimmäisen ämpärin täyttämisen 13.2.2020.

Muutaman viikon kuluttua nestettä tulee jo runsaasti.

Nestettä alkaa muodostua n. kahden viikon kuluttua. Sitä voi käyttää reilusti laimennettuna kasvien lannoittamiseen. Ylimääräisen nesteen voi silloin tällöin lorauttaa viemäriin, niin putket vetävät hyvin.


Ylimääräisen nesten voi lorauttaa viemäriin.

Reilun kahden kuukauden kuluttua ensimmäinen ämpäri oli täynnä. Ämpärilliseen mahtuu todella paljon keittiöjätettä, joka tiivistetään tiukkaan pakkauksen mukana tulleen tiivistyskauhan avulla. Hapantuessaan aines tiivistyy lisää ja kertynyt neste valutetaan muutaman päivän välein.

Täysinäinen ämpäri jätetään muhimaan suljettuna vähintään kahdeksi viikoksi (astiaa voi pitää suljettuna vaikka kuukausia), mutta nestettä poistetaan edelleen muutaman kerran viikossa.

Aloitetaan toisen ämpärin täyttö.

Bokashi "jätekakku" sekoitetaan vanhan mullan kanssa

Ensimmäisen ämpärillisen ”jätekakku” ei suinkaan tässä vaiheessa ole muuttunut mullaksi, vaan se aloittelijan pettymykseksi näyttää ihan samanlaiselta jätesekamelskalta kuin sille ei olisi tapahtunut mitään.

Kun ensimmäinen ämpärillinen on muhinut tarpeeksi kauan, onkin multatehtailun vuoro, johon ryhdyin toukokuun lopulla eli kolme kuukautta sen jälkeen, kun olin aloittanut ensimmäisen ämpärin täytön.

Ensimmäinen multatehdas eli multa ja bokashisekoitus valmiina muuttumaan ravinteikkaaksi mullaksi.

Minun ensimmäinen multatehdas oli iso haljennut betonisaavi, johon ystäväni teki vesivanerista kannen estämään jyrsijöiden pääsyn astiaan.

”Jätekakku” sekoitetaan mullan kanssa. Multa voi olla ihan mitä tahansa vanhaa multaa, vaikkapa sisäkukkien mullanvaihtomultaa. Minulla on käytössäni runsain määrin avokompostoreissa valmista ja keskeneräistä puutarhajätteistä syntynyttä multaa.

Pohjaan asti kaivamalla multa oli tasaisen kaunista ja valmiina käytettäväksi.

Elokuussa tarvitsin johonkin lavakaulukseeni lisää multaa ja kurkkasin betonitynnyriin. Multa oli kaunista ja mustaa, valmiina käytettäväksi. Multa oli valmistunut kuudessa kuukaudessa, huomattavasti nopeammin kuin lämpökompostorissa.

Uusi multatehdassäiliö. Siisti ja halpa.

Kesällä ostin mökkireissulla Porvoon Hankkijalta multatehtaaksi tilavan muovikompostorin, jonka voi tyhjentää alakautta. Se maksoi tarjouksessa 29,90 €. Koska siinä ei ole jyrsijäverkkoa, ystäväni teki sille vesivanerista pohjan. Siihen mahtuu ihanan monta ämpärillistä muhinutta bokashia multineen. Tähän mennessä siellä on jo kolme ämpärillistä, ja se on vasta puolillaan. Kaikki kahvinporot kerään tavalliseen ämpäriin ja tyhjennän myös ne tuonne multatehtaaseen.

Lisäostos, kun oikein innostuu

Ainiin, ostin vielä myöhään syksyllä yhden ylimääräisen bokashiämpärin, lisää rouhetta ja biohiiltä. Biohiiltä lisään rouheen lisäksi ämpäriin. Siellä se samalla latautuu ja tekee tulevasta mullastani ravinteita pidättävää herkkumultaa kasveilleni.

Sitten, kun oikein hirveän kauheasti innostuu, niin mökille pitää ostaa oma bokashi-aloituspaketti, sanoo viiden bokashiämpärin onnellinen omistaja.


6 kommenttia:

  1. Olipa innostava kirjoitus, kiitos siitä! Olen juuri lähdössä ostamaan ylimääräistä ämpäriä. Liputan bokashoinnin puolesta, neljä vuotta sitten aloitin ja olen hyödyntänyt multatehtaan tuotoksia kasvimaapalstallani lavakauluksissa ja tottakai suotonestettä käytän sisäkukkien lannoittamiseen. Ongelmana on vain kerrostaloasuminen, tilan puute, siksi multatehtailu tapahtuu muualla. Kyllä niin kesää odotellaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Crane! Siellä bokashiryhmässä kerrottiin, että hyvin fermentoitunut bokashi muuttuu multatahtaassa täysin mullaksi parhaimmillaan kahdessa viikossa! Minulla meni yli kaksi kuukautta, ennenkuin uskalsin edes kurkistaa multatehtaaseen.

      Nykyään käytän ylimenevää suotonestettä myös muiden kompostoreiden herätteenä. Sitä nimittäin tulee paljon. Suotonesteen kanssa askarrellessa tyttäreni sanovat, että sen hajun kyllä tuntee. Minä en varmaan ole siihen tuoksuunkaan kiinnittänyt suurempaa huomiota, kun tykkään jopa hevonkakan hajusta ja erityisesti mullan tuoksusta.

      Poista
  2. Mie aloitin bokashin tyttären kannustamana, kun muutin tähän taloon. Ajatus biojätteen hyödyntämisestä mullaksi ihan tässä kotosalla oli mielestäni kerrassaaan loistava. Jännä juttu tuo haju/tuoksu. En enää tunnista, paitsi jos sattuu paljon kaalia joukkoon. Opettelemista on ollut; ensimmäisenä vuotena jätin jätteet liian isoiksi paloiksi, eivät meinanneet maatua, toisena vuonna vaihtomultaa oli liian vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään kävin tyhjentämässä viidennen ämpärilliseni multatehtaaseen. Täysinäinen ämpäri painaa aika tavalla, mutta raahasin sen hankikannossa lumikolalla pihan perälle, jossa se multatehdäs on. Minulla oli kasvihuoneessa yllättävän paljon sulanutta multaa, jonka olin jättänyt syksyn sadonkorjuun jälkeen tyhjennetyistä kukkaruukuista odottamaan mahdollista multatehtailua. Ämpärin pesin lumella ja aloitin uuden ämpärin täyttämisen. 6. ämpärillinen onkin täyttynyt ennätysvauhtia (se selviää seuraavassa postauksessa). Se sai nyt jäädä tekeytymään kaikessa rauhassa. Mulla on siis tällä hetkellä 3 ämpäriä kotikäytössä, mutta olen pitänyt aloittelijan kirjanpitoa, montäko bokashisatsia kaikkiaan olen täyttänyt ja multatehtaillut :)

      Poista
  3. Hei, kiitos kirjoituksesta! Googlailin tietoa multatehtaan kanssa toimimisesta talviolosuhteissa. Minua kiinnostaisi tietää, miten toimit sen "kevytkimpostorin" kanssa. Lisäätkö sinne multaa samalla kun lisäät uuden bökashiämpärin? Vai täytätkö vain bokashilla ja odotat kevättä mullan lisäilyyn? Meillä on talvella metrinen hanki, niin mietin, että mistä ihmeestä saan talvella multaa multatehtaaseen? Kiitos jo etukäteen jos voit antaa käytännön vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi Titta, kun vastaus on viipynyt. Saan näitä ilmoituksia kommenteista harvakseltaan tai sitten en muista katsoa kaikkia spostejani :)
      Joskus minulla on kasvihuoneessa ämpärissä talvea varten jonkin verran multaa. Kyllähän sekin jäätyy, mutta jos saan sen irti ämpäristä, kippaan sen mukaan ja keväällä sitten sekoittelen, jos se ei tarvella onnistu. Vähän helpottaa sekin, että laitan kahvinporot sisällä saunan pesuhuoneessa omaan ämpääriinsä (jossa bokashikin sijaitsee) ja ne kippaan bokashin tyhjennyksen yhteydessä multatehtaaseen ja levittelen sitä bokashin päälle.

      Poista