tiistai 6. maaliskuuta 2018

Amerikanjalava


Ensilumen aikaan lokakuussa amerikanjalavassa oli lehdet vielä tiukasti kiinni. Vuosikasvut ovat pitkiä ja notkeita, joten painava lumi saa oksat kumartamaan. 

Parin päivän päästä lumien sulettua, oksat näyttävät joustavuutensa - pystyssä jälleen. Taipuu, vaan ei taitu.

Joulukuussa lehdettömistä oksista näkee valtavan vuosikasvun. Puun alla kasvaa havukasveja, jotka niinikään olen kasvattanut siemenistä.

Tammikuun lopulla tai helmikuun alkupäivinä leikkaan puun vuosikasvut.Vuosien saatossa leikkauskohtaan muodostuu pallomainen rypäs, josta seuraavana keväänä uudet silmut puhkeavat.

Maaliskuussa 2014 olen kertonutamerikanjalavastani, jonka olen kasvattanut siemenestä ja miksi leikkaan vuosikasvut (menetelmää kutsutaan hamlaukseksi).

Toukokuun lopulla pallukasta pilkistää uudet silmut.


Amerikanjalava kesäkuussa. Läheltä katsoessa näkyy vielä leikkauskohta.
Kesäkuun lopulla oksat alkavat olla jo aika tuuheita.

Elokuussa puu peittää jo leveillä oksillaan hyvän varjostuksen, eikä leikkaustakaan enää näe.

Koripaju
Lokakuussa vieressä kasvata koripaju ensilumen aikaan näyttää myös mallia, miten taivutaan, vaan ei taituta. 
Koripaju pari päivää lumien sulettua.


6 kommenttia:

 1. Ihminen, joka kasvattaa siemenestä puun, ei olekaan mikään turha ihminen. Voiko siinä tuntea samaa hiukan kohokuorista onnea kuin äiti, joka näkee lapsensa aikuisena juurillaan lastenlasten verkosto (vaikka pienikin)?

  VastaaPoista
 2. Kohokuorinen. Ai, miten kiva ilmaisu. Näen ihan silmissäni juuresta tehdyn ruisleivän, jonka kuori on revennyt. Ylpeydestä. Onnesta. Kyllä.

  Tuosta puusta en nyt ihan samanlaista onnea koe, kuin äitinä. Minua arvelutti kovin se, kun aloin leikata puusta vuosikasvut. Jotkut pitävät sitä ihan kauheana kiduttamisena ja silpomisena. Luonnottomana. Bonsain kasvatuksestakin on joillakin tuollaisia ajatuksia.

  Kyselin kasveja harrastavilta ystäviltäni, uskaltaisinko ryhtyä puuhaan. Eräs erittäin arvostamani henkilö sanoi, että kannattaa kokeilla, onhan se sitten helpompi kaataa, kuin jättiläiseksi kasvanut puu. Nykyään tykkään kyllä kovasti puusta juuri tuollaisena. Noin pienenä se on kuin elävä patsas, joka muuttaa hiljalleen muotoa, vahvistuessaan entistä paksummaksi vuosi vuodelta.

  VastaaPoista
 3. Saaristossa on muuten iät ja ajat leikattu jalavia samaan tapaan tarkoituksella saada vuosikasvu lampaiden ruuaksi. Kokonainen metsä näitä 'pallukkapuita' on kylää vaikuttava näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatko oikeasti jalavia? Kaupunkipuinakin näkee aika usein tällä tavalla leikattuja puita. Helsingissä Hakaniemen sillan molemmissa päissä on myös hamlattuja puita. Vaikka olen nuorena päivittäin kävellyt siitä, en koskaan ole onnistunut/muistanut selvittää, mitä puita ne ovat. Ulkomailla lähes aina kameran etsimeen osuu hamlattuja puita. Kiva kerätä kokemuksia, miten suurille puille leikkaus on tehty :)

   Poista
 4. vautsi, siemenestä kasvatettu puu <3 Mahtavaa :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Maatiaiskanan Elämälle! Tervetuloa toistekin :)

   Poista