lauantai 5. maaliskuuta 2016

Käsityökursseja

Olen ennenkin, aika useastikin tullut maininneeksi, että Keravan Opiston kurssitarjonta on huikean hieno. Tänään olin Pitseistä koruiksi -kurssilla. En olisi kuuna päivän tullut menneeksi koko kurssille, mutta kerran ihan vahingossa näin, mitä vanhoista pitseistä voi tehdä.

En ole ollenkaan koruihmisiä, enkä itselleni muutenkaan olisi mennyt mitään värkkäämään, mutta näytin lastenlapsille kuvaa valmiista rannekorusta ja esittelin pitsejäni . Vastaanotto oli sen verran suopea, että ajattelin ilmoittautua kurssille. Elokuvakerho jäi kyllä väliin, mutta olin nähnyt tänään esitettävän elokuvan jo viime vuonna.

Itse virkatut pitsit menossa pesuun
Kätköistäni löytyi kassillinen äitini ja minun ammoin virkkaamia pitsejä, joille en ole keksinyt enää kummoistakaan käyttöä. Valkoiset pitsireunuslakanat odottavat kaapissa satunnaisia yövieraita, uusia en ole ajatellut ommella. Omassa käytössä pussilakanat ovat niin näppäriä.


Opettajan näytille tuomia pitsejä ja koruja

Opettajan havaintomateriaalia

Eri värisiä Paverpol kovetusainetta

Tästä se lähtee pitsikorujan väsääminen. Leikataan, kostutetaan ja töpötellään kovetusainetta
Paverpol kovetusaine töpötellään siveltimellä valmiiksi leikattuihin, oikean kokoisiin pitsipaloihin. Opettaja kävi lähes jokaiselle neuvomassa, että ainetta ei maalata, vaan töpötellään. Maalaamalla ja liian paksulla kovetusainekerroksella pinnasta tulee muovimainen ja sellaista emme toki halunneet.


Erilaisia kiinnitystapoja

Tänään kurssilla valmistuneita koruja
Korujen kiinnitystapoja: hopealenkki korvakoruihin ja kaulanauhoihin, nappi ja lenkki.

Kurssin ohjaaja, Irmeli Kilpeläinen valmistaa hopeasta kiinnityskoukkuja ja kiinnittää ne koruihimme. Huomaa opettajan ranteessa upea tinalankakirjontakoru.

Seuraava kurssi maaliskuun lopulla. Tinalankakirjontakurssi.

Näillä kursseilla on niin mukavaa, että ilmoittauduin jo seuraavalle Tinalankakirjontakurssille. Voi olla, että minäkin saatan joskus laittaa jonkun korun ranteeseeni. Nämä tinalanka-nahkakorut poronsarvinappeineen sai hengähtämään syvään. Opettajat väittivät, että jo ensimmäisenä kurssipäivänä valmistuu kapea rannekoru. Pakko päästä kokeilemaan.


11 kommenttia:

  1. Kiitos Pirkko oli todella mukava kurssi. Kaikki oppilaat olivat innostuneita antamaan uuden elämän vanhoille tarpeettomille pitseille. Mahtavia onnistumisia. Uudet pitsikorut voi pestä ja hangata kynsiharjalla jos niihin tarttuu esim.
    mulltaa. Uskon,että sinusta tulee koruihminen kun pääset tutustumaan tinalangan saloihin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Irmeli käyttöohjeista ja tietenkin koko kurssista! Käyttöohjeet ovatkin tarpeen, kun harva varmaan tietää, että noita koruja voi pestä. Ennenvanhaan, kun tekstiilejä tärkättiin, niin se kovetus piti uusia joka pesun jälkeen.
    Oi odotan jo innolla tinalankakurssia. Kun sain kokeilla niitä käteeni, niin tuohon mustapohjaiseen ihastuin todella.

    VastaaPoista
  3. Yritetääs uudestaan :D Kiitos hyvistä ohjeista, ei ole tullut mieleenikään, että Paverpolia voi käyttää koruntekoonkin. Olen lukenut tuosta aineesta ja kaikki on ollut positiivista kehua. Kyllä se nyt vaan on niin, että pakkohan tuota on kokeilla, etenkin pitsin tärkkäykseen. Niin, ja minäkään en ole koruihminen, mutta kyllä pitsi on aina pitsiä <3

    VastaaPoista
  4. Hip hei Ruusumekko! Pääsit läpi :) Minä en ollut koskaan kuullutkaan Paverpolista. On se vaan metkaa, että koko ajan oppii jotain uutta. Sekin, että en vuosiin ole virkannut pitsiä, mutta nyt saatiin niin upeaa ohje, joka sopisi rannekoruihin. Pitäisköhän!? Varokaa vain, kohta menen kasvimaallekin niin tällättynä, että naapurikin ihmettelee.

    VastaaPoista
  5. Minäkin ihailen inalankakoruj ja haluaisin kurssille,muutta Kuopion maaseudulla kansalaisopiston kurssitarjonta on ihan surkea:(.Voisi kai sitä kokeilla ominpäin,mutta lopputulos voisi olla aika hassu :D.Pitsikoruja olen joskus kokeillutkin ja itseasiassa kaapissa odottaa vanha pitsiliivi, jota voisi hyödyntää myös koruissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MammaA meillä voi ehdottaa erilaisia kursseja. Joka syksy on jokin uutuus ohjelmassa. Pitää vain olla tietty minimimäärä osallistujia.

      Poista
  6. Siinäpäs hauska hanke! Ei jää pitsit unholaan :)

    VastaaPoista
  7. Lainasin juuri kirjastosta Tinalankapunonta kirjan. En tiennyt, että siitä on kurssejakin. Olisi kiva osallistua, mutta Keravan opisto ei kuulu pääkaupunkiseudun kansalais- ja työväenopistojen piiriin.
    Lainaa Mamma A. sinäkin kirja, siinä on yksityiskohtaiset kuvat ja selostus työvaiheista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ticoliina! Keravan opiston kursseille voi osallistua naapurikunnistakin. Tiedän, koska eräs kaverini käy myös Keravan kursseilla. Asemalta on lyhyt kävelymatka ja juna stadista tulee 20 min. Jos olet tulossa, niin ilmoittele. Voin neuvoa tien ompeluluokkaan.

      Poista
    2. Kiitos, saatan tullakkin :)))

      Poista