keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Piha toukokuussa

Kyllä, olen kamalan tylsä, kun vuodesta toiseen jaksan kuvata samoja kasveja ja vieläpä laittaa ne näytille. Itse en lakkaa kuitenkaan ihmettelemästä sitä valtavaa kasvun voimaa, joka keväisin muuttaa pihan ulkonäköä päivittäin. Myös se, että vuodet eivät todella ole veljiä keskenään on aika mielenkiintoista. Eri vuosina voi kukinta vaihdella pari kolmekin viikkoa, eikä se suinkaan ole joka vuosi ole samanlaista.

Rhododendron 'Ingrid Mehlquist'
Tänäkin keväänä olen päivittäin käynyt kuvaamassa ihmeellistä rodoani, joka muuttaa väriä pinkistä lähes valkoiseksi. Kukkiakin siinä on enemmän kuin koskaan.


Nupussa on reikä 20.5.

Reiästä pilkottaa punaista 22.5.


21.5.

22.5.

23.5.

26.5.

27.5.

2.6.
Kuvatessani huomasin jotain outoa yhdessä nupussa. Siinä oli reikä. Miten ja kuka sen oli rodon nuppuun nakertanut, jäi epäselväksi. Jossain vaiheessa vioitettukin nuppu aukeni ihan kelvollisen kauniiksi kukaksi.

Iirispenkki
Aikaiset iirikset ovat tänä keväänä viikon pari myöhäisemmässä. Luulin jo, etteivät kuki lainkaan, koska vielä toissapäivänä en nähnyt ensimmäistäkään nuppua. Tänään niitä on kuitenkin ilmaantunut.
Iirispenkissä pikkutalviota ja sormustinkukkaa (keltainen vuohenjuuri pilkottaa viereisestä penkistä)


Pikkutalvio

Nuppuja iiriksessä sittenkin

Olen laittanut pikkutalviota iirispenkkiin. Joku peloitteli, että se valtaa koko penkin. Katsotaan pärjäävätkö sovussa samassa penkissä. Jos eivät, saa talvio lähteä jonnekin muualle, missä saa rauhassa levitä. Toistaiseksi ainakin näyttää ihan somalta yhteiselo.

Iirispenkissä alkaa olla tungosta, kun sormustinkukkakin päätti sinne asettua. Se on kuitenkin helppo kitkettävä, jos ihan mahdottomaksi äityy.

Sadepäivän kukintaaSateisena päivänä ihailin makuuhuoneen ikkunasta villikirsikan kukintaa (kuvan keskellä). Etualalla pari päärynäpuutakin lupailee upeaa kukintaa.

Kriikunapuussakin valtavasti kukkia

Päärynäpuun kukintaa

24.5. päärynässä paljon nuppuja


26.5. päärynän kukkameri aukeaaMuutamassa päivässä valkoinen pilvimeri ihastutti.

KanadanatsaleaPikkiriikkinen kanadanatsalea kukkii joka vuosi, muttei ole kasvanut 50 cm korkeammaksi. Se on ollut paikallaan jo 11 vuotta.

 Pioni 'Kesähamonen'
Näkymä makuuhuoneesta
Pioni 'Kesähamonen' on toinen kukka, jota en voi olla kuvaamatta vuosittain. Se tekee siementaimia pitkin pihaa ja muutaman vuoden päästä kun vanha, hyvin kukkinut ryhmä huilailee, näyttää uusi puska voimistuvan seuraavien vuosien kukintaan. Makuuhuoneen ikkunasta näkymä on tällainen. Mikä sitä on herätessä, kun tuollaisen näyn kohtaa.

RuusukvittenitVanha ruusukvitteni tekee tänä vuonna paljon kukkia. Hedelmät eivät ehdi kypsyä, ovat yleensä kivikovia ja happamia kuin mitkä.


Tämän hempeän värisen ruusukvittenin sain Lea-ystävältäni. Istutin sen hätäpäissäni hyötykasvipenkkiin jokunen vuosi sitten. En raaski sitä poiskaan siirtää, kun näyttää niin hyvin viihtyvän. Oksat lamoaisivat maata pitkin, ja täyttäisivät pian koko penkin, joten tuki on tarpeen.

Hyötykasvit


Kuistin valtaajat. Hädin tuskin portaille mahtui nauttimaan aamukahvia

Kuistin rappusilla istuen sinitaivas pilkottaa puhkeavien tammen lehtien välistä


Osa perunoista pääsee jatkamaan kasvua saavissa

Lehtikaalit ovat vielä kovin pieniä. Samettiruusujen tarkoitus on pitää tuhohyönteiset loitolla

Ruohokatetta lehtikaaleille

Varmuuden vuoksi laitoin lehtikaaleille harson.

Nyt on perunat ja lehtikaalit päässeet kasvimaalle ja minulla on kuistilla tilaaa ruhtinaallisesti vaikka saunan jälkeen vilvoitella.

Näpäytä jotain kuvaa, niin näet kaikki suurempana.

8 kommenttia:

 1. Sinun pihasi todella kukkii. On siellä pussiperunaakin ja lehtikaalia tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät sitä ihmettelee ja ihastelee kasvun voimaa. Vielä ois paljon siemeniä kylvämättä, mutta välillä vaivaa uupumus. Joillekin, kuten pavuille maa on vielä liian kylmä. Ne voivatkin odottaa, mutta joidenkin kanssa tuppaa aina tulemaan kiire. Pitää vain hyväksyä, että kaikkea ei ehdi

   Poista
 2. Luin Pappilan mummon blogista viime vuonna( toissa ?), että ruusukvittenin pektiinit pitävät marmeladit kivasti koossa, muistelen, että puhe oli omenoista ja oliko kriikunoistakin. Kokeilematta on, vaikka tyttärellä on pari yksilöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varmasti ruusukvittenissä on pektiiniä. Hyydyttämiseen sitä voisikin kokeilla jonkun makeamman kanssa. Yhden kerran olen saanut maistaa kypsää kvitteniä ja se olikin yllättävän hyvää. Nämä, kun eivät oikein tahdo ehtiä kypsäksi Suomen suvessa.

   Poista
 3. Kaunista, kaunista! Taitoa vaatii puutarhurilta...! Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on se luonto, joka kaiken saa aikaiseksi. Minun osuuteni siinä on kovin pieni :)

   Poista
 4. Voi Vallaton, käyn täällä aina kadehtimassa sinun loputonta kukkamertasi. Tiedät kaikkien nimetkin! Ja jaksat möyriä niiden kanssa kaiken kevättä, kaiken kesää. Minulla on täysi työ selviytyä rivistä kuunliljoja, pitää saniaispehko kurissa ja sekalainen perennapenkki vapaana voikukista ja innokkaista rikkaruohoista. Tänään haettiin Muhiksesta kesäkukkia. Joku päivä ehkä jaksan istuttaa ne ruukkuihin. Kolmas Huone tarjoaa nyt Jerseyn kukkaloistoa, viikon reissun parhaat otokset. Olisitpa ollut kertomassa, minkä nimisiä ne kaikki jumalaiset ovat! Ihastuin tällä kertaa erityisesti iiriksiin! Kasvaisikohan ne itsekseen, jos tökkäjäisi sipulin multiin, mitä luulet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellinoora, kyllä iirikset kasvavat ihan itsekseen. Ei tarvitse mitenkään vahtia, paitsi tietenkin kameran kanssa sitten kukinnan aikaan. Kun syksyllä istutin, niin seuraavana keväänä jo kukkivat. Ihan hirveästi en ole perehtynyt eri irislajikkeisiin, kun niitä on niin miljoonaa eri sorttia: siperian-, saksankurjenmiekkoja yms. On juurakoita ja sipuleita ja vaikka mitä. Viimeksi ostettiin puutarhakavereiden kanssa kimppatilauksena Ranskasta. Valitsin omani ihan vain kuvan perusteella.

   Mulla on kesäkukat vielä ostamatta. Pitäisiköhän huomenna käväistä Pirilän kukkatalossa, kun Kolmonen tulee pihatöihin avuksi.

   Poista