tiistai 5. marraskuuta 2013

Neuroborrelioosi

Kuopuksen kontrollikäynnillä Aurorassa lääkäri kertoi, että kolme viikkoa sitten selkäydinnesteestä otettu Likvor-näyte oli selvästi vahvistanut rajun neuroborrelioosin ja siitä johtuvan bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen. Eli Jorvissa tulkittu "ei tarvetta jatkotutkimuksiin" olisi voinut olla kohtalokas. Olemme kiitollisia Kuopuksen työterveyslääkärille, joka toimi nopeasti, viivyttelemättä ja todennäköisesti pelasti Kuopuksen hengen.

Jos jotakuta kiinnostaa "Milloin borrelioosin katsotaan olevan neuroborrelioosia", voi lukea mielenkiintoisen tutkimuksen Neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri Martina Lorenz, Saksassa julkaiseman suomennetun artikkelin vuodelta 2008.

Artikkelin kohta Psykiatriset oireet saivat minut miettimään vuosia sitten omia punkkihavaintojani, joita ei ole hoidettu, koska mitään rengasihottumahavaintoa ei ole ollut. Lainaan tässä itseäni askarruttavan kappaleen:

"Psykiatriset oireet:

Kyseessä olevat potilaat ovat borrelioosi -sairauden kroonistuneessa tilanteessa ja joiden tilaa myös kutsutaan ns. post-lyme-syndroomaksi. Ilmenee mielialan vaihtelua, depressiota, voimakasta väsymystä, univaikeuksia, saamattomuutta, uupuneisuutta, lisääntynyttä hermostuneisuutta, pelkoja, paniikkitiloja, keskittymiskyvyttömyyttä, unohtamista, samoin paikantamisvaikeuksia, sanojen löytämis- ja puhevaikeuksia. Monilla sairastuneilla ilmenee vaikeuksia ajattelussa, kirjoittamisessa; kuten kirjainten poisjättämistä tai väärään järjestykseen kirjoittamista.
Tyypillinen oire on myös häiriöt hienomotoriikassa, joka oikeastaan kuuluu neurologian alueelle. Potilaat kertovat myös kolhivansa itseään ovien karmeihin ja kaikenlaisiin kulmiin, sillä näitä ei vain huomaa."

Kun näin ikävä sairaus on lähipiirissä, taudista yrittää ottaa selvää niin paljon kuin mahdollista. Karmaisevaa on huomata, että borrelioosin oireet voivat olla niin moninaisia ja että mahdollista borrelioosia hoidetaan ihan jonain muuna tautina tai ollaan kokonaan hoitamatta. Esim. oman äitini Alzheimerin tauti onkin voinut olla borrelia-bakteerin aiheuttama. Sen olisi voinut tutkia potilaan kuoleman jälkeen hänen aivoistaan omaisten pyynnöstä, mutta nyt se tietenkin on myöhäistä. En halua lietsoa punkkikammoa tai borrelioosipelkoa, vaan yritän tässä sanoa, että tautiin olisi korkea aika suhtautua vähättelemättä ja tutkia myös borreliabakteerin vasta-aineet epämääräisissä oireissa, koska tauti on alkuvaiheessa hoidettavissa. Kroonistuessa se on vaikeasti invalidisoiva.

6 kommenttia:

  1. Eipä taaskaan saa Jorvin sairaala pisteitä potilaan hoidosta. Onneksi todella joku lääkäri oli 'kartalla' nopeasti.
    Mainitsemasi psykiatrinen oireisto on kyllä sitä vakiokamaa, joka voi liittyä moneen neurologiseen tai psykiatriseen häiriötilaan. Punkkialtistuksen mahdollisuus pitää olla vahva ennenkuin aletaan epäillä borrelioosia näillä oireilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kaiken huippu, jos testeihin pääsee, niin borreliabakteerin vasta-aineet eivät aina näy testituloksissa, joten jos lääkäri luottaa vain yhteen testiin, saattaa potilas jäädä ilman asiallista hoitoa.

      Poista
  2. Itse odottelen Kirkkonummella tietoa borren tuloksista. Oloni on ollut kauan huono, ihan kuin istuisin vinossa välillä, puutuilua, nivelkipuja, lihasten kuumotusta öisin vaikka lämpö 35.3. Tunnen olevani tyhmä vaikken sitä oikeasti ole, lantio ja selkä särkee ja nivuset turvonneet. Kävin päivystyksessä kun en saanut henkeä, pulssi 165 ja kuumetta 38,5. Sain pamin ja "hullun paperit".
    Tässä on pitkä litania takana vuosien kärsimyksistä eikä kukaan auta. Pelottaa että kaksi lasta voi jäädä ilman äitiä.. Täytän ensi viikolla 30.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Anonyymi! Sehän tuossa borrelioosissa on niin kammottavaa, kun on niin paljon lääkäreitä, jotka eivät tautia tunne tai tunnista. Olen kuullut, että kovin helposti tarjotaan "hullun papereita", kun ei viitsitä selvittää taudin aiheuttajaa. Toivon sydämestäni, että sinulle löytyy oikea diagnoosi ja hoito pikimmiten. Voimia taisteluun! Hyvää syntymäpäivää!

      Poista
  3. Hyvä, että kirjoitat tästä asiasta.
    Meidän hyvä ystävämme sai tartunnan, mutta onneksi lääkärit uskoivat heti, koska hän oli purjehtinut juuri niillä erityisalueilla, jossa tautia oli. Hän kulki kauan päivittäisillä suonensisäisillä antibioottikuureilla TYKSissä toiselta paikkakunnalta käsin. Tauti ei päässyt kroonistumaan. Saattoi olla, että hän oli itsekin tarpeeksi valveutunut tuosta mahdollsuudesta purjehtimisensa takia ja ymmärsi vaatia apua.
    AIvan ihana kuulla tuosta työterveyslääkäristä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MM, tämä on mielestäni aihe, josta tietoa pitää lisätä. Aika rankkaa on seurata vierestä. Suonensisäisen antibioottikuurin jälkeen Kuopuksen lääkekuuria jatkettiin tablettikuurilla, mutta ensimmäisen tabletin jälkeen hän sai niin vakavia pahoinvointikohtauksia, että lääkäri käske lopettaa lääkekuurin. Nyt sydän syrjällään odotetaan, mitä seuraavaksi. Jatkuuko lääkekuuri jollain toisella valmisteella, vai odotetaanko jotain? Mitä?

      Poista