sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Käsityömatka Puolaan 1.

Elokuussa lähdin tyttären anopin kanssa käsityömatkalle Puolaan. Saman ryhmän kanssa olen matkannut tutkimaan käsityötaidetta Virossa, Latviassa ja Unkarissa. Näistä aikaisemmista matkoistani olen kirjoittanut matkakertomuksen vanhaan blogiini Hallittua Kaaosta

Lensimme ensin Varsovaan, jossa yövyimme yhden yön. Seuraavana päivänä tutustuimme kiertoajelun ja kävelypyrähdysten ajan kaupungin nähtävyyksiin. Varsovasta matka jatkui bussilla kohti Krakovaa, jonne on matka n. 300 km. Matka ei suinkaan jatkunut suorinta tietä, vaan välillä pysähdyimme Zalipien koristeellisessa pikkukylässä, joka on kuulu kauttaaltaan maalatuista taloistaan, sekä sisä- että ulkopuolelta.

Varsova

Hotelli MDM:n monipuolisen buffetaamiaisen jälkeen starttasimme paikallisen suomenkielisen oppaan, Barbaran kanssa parituntiselle Varsovan kaupunkikierrokselle.

Ensin hurruuttelimme pitkin Varsovan bulevardia, jonka varrella talot ovat säilyneet II maailmansodan pommituksissa varmaan siksi, että saksalaiset sotilaat asuivat niissä.

Nousimme bussista Marsalkka Jozef Pilsudski patsaan luona tutkimaan kävellen ympäristöä.

Wikipedia: Marsalkka Jozef Pilsudski puolalainen vallankumouksellinen ja valtiomies, sotamarsalkka ja armeijan perustaja, itsenäisen Puolan ensimmäinen valtionpäämies ja myöhemmin Puolan johtaja.

Belwederin palatsissa on nykyään Puolan presidentin asunto.

Kävelymatka jatkui lähistön Lazienkin puistoon, jossa sijaitsee mm Chopinin monumentti. Puistossa järjestetään kesäisin säveltäjän pianokonsertteja. Etsiessäni tietoa puistosta löysin YouTubista kauniisti kuvatun videon, jonka taustalla soi ihanan rauhoittava pianokonsertto (Nocturne opus 9, nro2). Puisto on niin suuri, että kaiken näkemisen arvoisen kiertämiseen (mm Varsovan kasvitieteellinen puutarha) menisi tuntikausia.

Matka jatkui Varsovan Vanhaankaupunkiin, joka tuhottiin II maailmansodan aikana täysin, 

mutta on nyt rakennettu uudelleen, kuin ihmeen kautta säilyneiden vanhojen kuvien ja piirustusten mukaan.

Varsovan Vanhakaupunki, oikealla kuninkaan linna. Ihmettelin kuvan keskellä olevaa paketoitua taloa, joka osoittautui Pyhän Johanneksen katedraaliksi.



Kauniita taloja Varsovan Vanhassakaupungissa

Pyhän Johanneksen katedraali, jonka saksalaiset tuhosivat Varsovan kansannousun aikana, mutta sekin on rakennettu uudelleen.

Vanhankaupungin muureja


Varsovan kiertoajelu jatkui ja pysähdyimme oikeustalon edessä, jossa on Vapaustaistelupatsas.

Kiertelimme myös gheton alueilla ja kävimme Juutalaisen historian museossa. Rakennus näytti kaukaa katsottuna, hmm harmaalta laatikolta...

...mutta läheltä katsottuna museon julkiseinä oli mielenkiintoinen.




Juutalaisten uhrien muistopatsas museon edessä.


Museon ulkopuolella oli kiinnostavan näköinen puu. Opas ei tiennyt suomalaista nimeä, mutta puolaksi se on leipäpuu, jossa on hauskannäköiset pavut. Olen yrittänyt selvittää puulle suomalaista tai tieteellistä nimeä, mutten ole vielä onnistunut.

Edit 2.9.2013 Laitoin kuvakyselyn erääseen kasviharrastelijaryhmään, johon kuulun. Yleensä sieltä saa vastauksen nopeasti melkein kaikkeen, mitä vain älyää kysyä, muuhunkin kuin kasviin liittyvää. Sain nopeasti vastauksen, että Catalpa eli trumpettipuu, joka riittää minulle vallan mainiosti, mutta sitten siellä alettiin pohtia, onko puu Catalpa ovata (keltatrumpettipuu), Catalpa bungei vai C. bignonioides (alabamantrumpettipuu) vai kenties C. fargesilla. :)
















Pois kiitäessämme meille esiteltiin vielä muutamia Varsovan kohteita. Tämä venäläisten lahja varsovalaisille, Kulttuuritalo on oppaamme mukaan vastaanotettu vastahakoisesti.


Matka jatkui kohti Kielceä, ja ravintola Lesny Dwor'ia, jossa meille tarjoiltiin maittava lounas.

Ravintola Lesny Dwor meille varattu ruokasali

Alkajaisiksi Zurek-keitto leipäkuoressa

Pääruokana täytetyt keitinpiirakat, pierogit on puolalainen herkku, jossa täytteenä voi olla mitä vain: kaalia, lihaa, sieniä, hedelmiä...

Jälkiruokana oli juustokakkua ja kahvia.


Ja niin matka jatkui kohti Zalipie'ta, josta matkakertomus jatkuu myöhemmin.

4 kommenttia:

  1. Puolassa ei ole tullutkaan käytyä meillä, vielä. Gdanskin satama (jonka näimme Tanskanreissulla) ei ehkä ole kaikkein kutsuvinta Puolaa.
    Kuvistasi päätellen mielenkiintoista arkkitehtuuria tarjolla. Euroopalla on niin rikas kulttuuriperintö, että tuntuu pöljältä monien ihmisten loputon mielenkiinto Kanarian saarten ja Thaimaan turistirannoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellinoora, suosittelen Puolaa matkakohteeksi. Siellä on todella paljon mielenkiintoista näkemistä. Olen joskus entisessä elämässäni käväissyt Puolassa läpiajomatkalla Unkariin asuntovaunulla. Silloin tuli kierreltyä vähän erilaisimmissa paikoissa, kuten leirintäalueilla ja kaupungit yritimme kiertää niin kaukaa kuin mahdollista. Mielenkiintoinen matka sekin, karttoihin ja matkailuesitteisiin ei paljon kannattanut luottaa eikä silloin ollut gsp:tä. Monet leirintäalueet esim. eivät löytyneet tai ne oli lopetettu yms mielenkiintoista ekstriimiä.

      Poista
  2. Kiinnostavaa esittelyä Varsovasta. Vanhoja upeita rakennuksia. Ehkä seuraavassa kerrot niistä käsityöhankinnoistakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Aimarii, Varsova oli vasta matkaetappina ensimmäisenä ja vasta Krakovassa oli käsityömessut. Se oli paljon pienimuotoisempi kuin esim. Unkarissa (joka oli valtava). Krakovassa tapahtuma oli lähinnä toritapahtuma, jossa oli toki monenlaista käsityötaidetta esillä. Kiertelimme Krakovapäivinä erilaisissa käsityöverstaissa. Käsityöhankintojen suhteen olin nyt erittäin pidättyväinen, jotain toki tuli ostettua. Malta, kerron kunhan kerkiän.

      Poista