torstai 16. helmikuuta 2023

Olof Ottelin

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan viimeisin näyttely Olof Ottelin 1.2. - 16.4.2023 oli tällaiselle mummelille nostalginen muistelumatka 1950-1960 -luvun lapsuuteen, nuoruuteen ja varhaiseen aikuisuuteen. Näyttelyssä on katsottavaa koko perheelle ja lapsille on mm. oma piirustustila.

Piirustustilassa pienet taiteilijat pääsevät toteuttamaan itseään

Olof Ottelin (1917 – 1971) sisustusarkkitehti, muotoilija, huonekalusuunnittelija, toimi 1940 – 1960 -luvuilla Stockmannin sisustusosastojen taiteellisena johtajana ja Keravan Puusepäntehtaan pääsuunnittelijana. Näyttelyn kokoelmissa on mm. huonekaluja, leluja ja piirustuksia Ottelinin suvulta ja keräilijöiltä.


Ottelinin huonekalut ovat mielestäni ajattomia. Jos sellaisen onnistuu jostain löytämään saa siitä vieläkin toimivan, kauniin, yksinkertaisen ja tyylikkään kodin kaunistuksen. Myös päällystetyistä ja ”herraskaisemmista” sohvista ja tuoleista taitava entisöijä osaa loihtia sopivia nykyaikaiseenkin kotiin.


Herraskaisia, pehmustettuja tuoleja


Lasten keinuMinua kiehtoi kahdenistuttava Duetto sohva. ”Vain 150 cm leveän sohvan selkänoja prässättiin muotoon vanerista, ja se verhoiltiin usein romanttisin kukkakankain.”


Duetto sohvan runko prässätystä vanerista


Duetto sohva päällystettynä


”Kaunis Koti -lehden kannessa (6/1960) on kuva perheen Kulosaaren kodin ruokailutilasta, jossa My-tuolit on yhdistetty barokkityyliseen pöytään ja Corona-pöytä on saanut viereensä isovanhemmilta perityn tuolin.” 

Erilaisia sisustuksia ja huonekaluja


Leikkisä tuoli, johon olisi tehnyt mieli istahtaa

Lasten huonekaluja ja leluja


Rusettipalikoin koristeltu verho


Rusettipalikoita oli eri kokoisia eri ikäisille lapsilleJakkaroita


Tuoleja ja kampauspöytä


Mummelikin pääsi kampauspöydälle


”Leluvalmistaja Juho Jussilalle Ottelin suunnitteli useita leluja. Niistä kenties tunnetuin on Justiina-lastenkalusto, johon kuuluivat tuoli, pöytä ja jakkara. Ottelin ideoi myös Jussilan tuottaman pinottavan nukensängyn. Viisikymmentäluvun lopulla syntyivät tyttären leikkeihin tarkoitetut -rakennuspalikat, joita oli kolmea eri kokoa eri ikäisille lapsille. Nämä Rusettipalikoina tunnetut klassikkolelut olivat Juho Jussilan tuotannossa aina 1970-luvun puoleenväliin saakka.”

Ottelin oli taitava kuvittaja ja piirtäjä. Näyttelyssä on paljon myös valokuvia ja luonnoksia esineiden synnystä, sisustuksista ja elämästä.

Näyttelystä on myytävänä äskettäin julkaistu teos Olof Ottelin. ”Sisustusarkkitehdin muoto – En inredningsarkitekt tar form (Arkkitehtuurimuseo, 2023). Teos tarjoaa ensimmäisen tutkimustiedolle perustuvan laajan esityksen Ottelinin urasta ja ihmisestä, jonka kädessä terävä kynä yhdistyi pehmeään muotoon.”

Linkki: Sinkan esittely OlofOttelinin näyttelystä. Sivulta löytyy myös näyttelyn eritysaikataulut helmi-maaliskuulle esim. opastuksista, luennoista ja talviloman perhepäivistä .T


1 kommentti:

  1. Olipa mielenkiintoista, uusi suunnittelijanimi minulle.

    VastaaPoista