keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Hannu Hyrske


Minusta on ollut tavattoman kiinnostavaa Keravan Sinkan Kuvan kosketus -näyttelyn Taiteen tarinoita -tapahtumat, jossa kerran kuukaudessa yksi näyttelyn taiteilija kertoo töistään. Näyttelyssä on kaikkiaan 15 taiteilijan hienoja teoksia, mutta tämän näyttelyn puitteissa saamme tutustua lähemmin Taiteen tarinoissa vain neljään taiteilijaan. Tällä kertaa eli kolmantena oli vuorossa Hannu Hyrske.

Rolando Pieraccinin lahjoituskokoelma sisältää laajimman Hannu Hyrskeen taidetta käsittävän kokonaisuuden Suomessa, kaikkiaan 162 teosta grafiikkaa, maalauksia ja piirustuksia, joista vain osa on näyttelyssä esillä. Tätä ennen Keravan Sinkassa oli vain yksi Hannu Hyrskeen teos.

Talonvahti
Huumori tulee usein esiin taiteilijan töissä, myös teosten nimissä.


Vedos on kuvalaatan peilikuva, joka pitää huomioida etenkin tekstejä kaiverrettaessa ja esim. kaupunkimaisemissa

Kolumbus
Taiteilija kertoi mielenkiintoisesti työmenetelmistään ja runsaspäinen yleisö sai tutustua esim. yhteen kuparilaattaan ja siitä tehtyyn vedokseen.





Piirustuslehtiö on taiteilijalla päivittäisessä käytössä ja yksi niistä kiersi salissa selattavana.

Hyrske ei yleensä tee luonnoksia, vaan hän on varsin spontaani, eikä häntä suuremmin häiritse työskennellä yleisön edessä, josta saimme elävän näytteen. Illan aikana sai alkunsa uusi taideteos, jolla ei vielä ole nimeä ja se ehkä jalostuu lisää ajan kuluessa. Vaimo oli varoittanut taiteilijaa, ettei tekisi työstä liian helpon oloista, koska yleensä työprosessi on monimuotoista ja hidasta.

Riepu on näyttelyn pienin teos. Siihen on innoittanut lapsenlapsi, joka kulki usein rievun kanssa.

Pipipää on näyttelyn toisiksi pienin teos. Siihen on innoittanut taiteilijan 10-vuotiaana kuulema tarina runoilija Guillame Apollinairesta, joka vammautui ensimmäisessä maailmansodassa ja sai osuman päähänsä.

Sellaisena kuin olet

Satie

Näyttämö. Tässä mummelikin on päässyt kuvaan mukaan lasin heijastukseen.
Muutaman kuvan siniset lasin heijastukset eivät kuulu teokseen.
A Collection

Haukku
Miinus kolme

Louis XIV


Varhain

Outi (Heiskanen)
Siivouspäivä on ollu Sinkan lapsikävijöiden mieleen, koska sykeröviiva on kiva piirtää ja siitä lähtee mukava tuherrusääni.
The Expedition Tutkimusretki

Kannattaa tehdä tutkimusretki Sinkkaan. Todella mielenkiintoinen ja monipuolinen näyttely on auki 5.5.2019 asti.

4 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostava esitys näyttelystä ja Hannu Hurskeesta!

    VastaaPoista
  2. Heli, kiitos kommentistasi, kiva jos tykkäsit. Nuo kuvathan ovat vähän epätarkkoja, mutta niinhän se usein on kännykällä kuvattaessa. Ihan toisenlaisen elämyksen saa tietenkin nähdessään aidon taideteoksen.

    VastaaPoista
  3. kunpa Salon Veturitallissakin olisi jotain tämän kaltaista toimintaa. hyviä näyttelyitä toki on ollut, mut kaipaisin kuulla juuri enempi myös itse taiteilijoita.
    Hurskeella vaikuttaa olevan todella hyvä huumorintaju. tykkään kovin tuosta Varhain teoksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta nämä taiteilijoiden tapaamiset ovat olleet erityisen mielenkiintoisia. Ihan avautuu uusia ulottuvuuksia ja oppii katsomaan erilaisia teoksia ihan toisin silmin.

      Poista