tiistai 19. joulukuuta 2017

Kasvispiirakka juurespohjalla


Kyläreissulla sain maistaa herkullista kasvispiirakkaa. Alkuperäisen ohjeen on Hesarin ruokatoimittaja Laura Kaapro julkaissut syksyllä 2016. Tomaatin ystävänä lisäsin piirakkaan kirsikkatomaatteja. Pohjan juuresten raastamiseen käytin ikivanhaa Moulinexia. Helppoa kuin heinän teko.

Kasvispiirakka juurespohjalla, (8 palaa) valmistusaika noin 1 tunti

Pohja
2 (200 g) porkkanaa
2 pientä tai 1 iso punajuuri (150 g)
150 g palsternakkaa
2 kananmunaa
4 rkl mantelijauhoa, soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta kaurajauhoa)
1 tl suolaa
½ tl timjamia
½ tl mustapippuria
nokare voita tai öljyä vuoan voiteluun


Täyte

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 parsakaali
2 rkl rypsiöljyä
2 dl (ruoka)kermaa tai kaurakermaa (vege)
(2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta) vegessä munat ja juustoraaste korvataan tofulla
1 tl suolaa
½ timjamia
½ tl mustapippuria

Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja raasta ne karkealla terällä. Laita juuresraasteet kulhoon, lisää kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari minuuttia.
Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan pohja ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa n. 20 min.


Otin kaikki ohjeen ainekset esille, kuorin juurekset ja raastoin ne

Lisäsin juuresraasteeseen kananmunat, riisijauhot, suolan, timjamin ja mustapippurin. Sekoitin ja levittelin piirakkavuoan pohjalle

Pannulle tilkka öljyä. Pilkoin sipulin ja valkosipulin ja kuullotin niitä. Lisäsin parsakaalinuput 

Sekoitin kulhohossa täytteen ainekset ja kumosin ne esipaistetun juurespohjan päälle.

Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5-7 min, lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.

Siirrä kasvisseos kulhoon, lisää kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä n. 30 min, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka lämpimänä tai jäähtyneenä.


2 kommenttia:

  1. No mutta täältähän tulvahtaa herkullinen tuoksu! Kirsikkatomaatit vielä lisäävät silmäniloa. Voisinkohan minäkin kaivaa esille yleiskoneen (mikä ikinä tuo nimeltään olikin... braun, huutelee Toinen). Maistuis varmaan meilläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, teitkö? Minun piti tehdä jouluksi yksi versio, mutta kun menin jouluksi Esikoisen luo ja siellä on aina ruokaa pilvin pimein, ajattelin tehdä uuden version välipäivinä tai vuodenvaihteen jälkeen. Katsotaan nyt, milloin Kakkonen pääsee kylään :)

      Poista