keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Käsityömatka Saamenmaalle 29.8. - 3.9.2017 1. päivä

Keravan Opiston perinteinen käsityömatka tehtiin tänä vuonna Saamenmaalle Pohjois-Suomeen ja Norjan Varanginvuonolle. Porukan yhteinen matka alkoi bussikuljetuksella Rovaniemeltä, jonne matkalaiset saapuivat junalla tai lentäen.


Käsityömatka Saamenmaalle Rovaniemi, Saariselkä, Inari, Sevettijärvi, Näätämö, Pykeija (Bugøynes), Tana Bro, Varanginvuono, Kakslauttanen, Tankavaara, Vuotso, Rovaniemi

Lento Helsinki-Vantaalta Rovaniemelle

Vaikka olen aika useasti käynyt Lapissa ruskamatkoilla ja hiihtämässä pienen porukan kanssa hiljaisuudesta nauttien, oli tämä matka todella erilainen aikaisempiin verrattuna. Uskallanpa väittää, että aika harva turistikohteisiin matkailleet ovat päässeet kovinkaan perusteellisesti tutustumaan alkuperäiskansan tapoihin ja kulttuuriin, vaikka käsitöitä ja muuta esineistöä onkin runsaati esillä myös ruuhkapaikoissa.

Matkaamme kuului useita museokäyntejä paikallisten oppaiden tietopankista ammentaen niin paljon asiaa, että vieläkin pää on pyörällä kaikesta kuulemasta ja näkemästä. Ohjelman pääpaino oli saamelaisiin käsityötaitoihin tutustuminen.

Vaikka pyrin kirjoittamaan matkalla kuulluista tavoista ja kulttuurista niin oikein kuin mahdollista, niin tässä kirjoitan kuitenkin oman ymmärrykseni mukaan. Olen pyrkinyt ottamaan asioista selvää käyttämällä erilaisia lähteitä lukemalla ja kuuntelemalla, enkä väitäkään, että olen ymmärtänyt kaiken kuulemani. Näin lyhyt matka itselle vieraaseen kulttuurin on vain pinnan raapaisu ja kiinnostuksen herääminen ja herättäminen.

Ajattelin ensin laittaa lyhyen yhteenvedon matkastamme kuvien kera. Kuvia ja itseäni kiinnostavia asioita on kuitenkin taas niin paljon, että lienee viisainta jakaa matkakertomus sittenkin useampaan osaan.

Matkaohjelmaa lukiessa käväisi mielessä, että nälkään emme ainakaan tällä matkalla kuole. Tavoistani poiketen en huomannut kuvata kaikkia aterioita :)



Kotaillalla iltapalaa: muurikkalettuja, hillaa ja kermavaahtoa. Kaikki tämä tunti sen jälkeen, kun oltiin syöty runsas päivällinen

Kuningasrapua Pykeijassa



Varangin vuonon saamelaismarkkinoilla omatoimilounas kuitattiin kahvilla ja kakkupalalla. Vaikea oli tehdä valintaa, kun kaikki näyttivät niin herkullisilta.


Saariselällä
lounas Kuukkelissa: lihapullat tai lohikeitto ja jälkkäri.

Hotelli Inarissa buffetillallinen: salaattibuffet ja paistettu lohi ja runsas aamiainen.

Seuraavana päivänä Inarin Siidassa salaattipöytä, keitto, lämmin ruoka, jälkiruoka, kahvit, leivät juomat.

Sevettijärvi Toini Sanilan porotilalla illallinen: kolmen ruokalajin poronkäristys, aamiainen, lounaaksi poropyörykät, päivällinen Inarinjärven siikaa, kotailta muurikkalelttuja, hillaa ja kermavaahtoa.

Norjan puolella Pykeijassa: kuningasrapua/kalalautanen.

Norjan Tana hotellissa yhteinen illallinen, aamiainen.

Varangin vuonolla Norjassa omatoimilounas, jonka korvasimme kahvilla ja kakkuherkulla.
Kakslauttasen Aurora ravintolassa tomaattikeitto, kananrintaa, minttujäätelöä,

Lähtöpäivänä lounas Rovaniemen Arktikumissa: salaattibuffet, kevytsavulohi, perunat, juurekset, kahvi ja kakkua.

Muukin ohjelma herätti kiinnostuksen lähteä matkalle.

Sajos Saamelaiskulttuurikeskus Inari


Pirtanauhoja ja työvälineitä

Viiden saamelaisalueen saamelaispukuja ja lyhyt oppitunti kolmella eri saamenkielellä 

Kirjoneulekintaita

Lapasia, kynsikkäitä ja sukkia

Juuritöitä, paula- ja pirtanauhoja, suopunki

Sajos, Saamelaiskulttuurikeskuksen käräjäsalin upea seinäkoriste

Ensimmäisen matkapäivän ohjelmassa oli käynti Sajoksessa, Saamelaiskultturikeskuksessa. Vuonna 2012 valmistunut Sajos on Suomen saamelaisten parlamenttitalo sekä kulttuuri-, koulutuskeskus, jossa nykyaikainen tekniikka mahdollistaa monenlaisten tapahtumien ja kokousten järjestämisen. Tilat muuntuvat helposti 10 - 430 henkilön kokouksiin, seminaareihin ja konsertteihin. Hienon akustiikan ansiosta pääsali on toiminut mm Suomen Kansallisoopperan näyttämönä.



Hotelli Inarin huoneen taidetta Taiteilija Merja Aletta Ranttila,

jonka näyttely oli samaan aikaan esillä Sajoksessa

Majoittuminen Hotelli Inariin ja yhteinen illallinen.

Jos aikaa ja kiinnostusta riittää, niin Keravan Opiston aikaisemmat käsityömatkat, joilla olen ollut mukana löytyvät tästä blogista oikealla olevan tunnistelaatikon Käsityömatka -kohdasta ja vanhasta blogistani Hallittua kaaosta

P.s. Klikkaa kuvat suuremmaksi

Jatkuu...

2 kommenttia:

  1. Matkakertomuksesi on todella mielenkiitoisesti kerrottu. Olipa mukavaa, että olin itse matkalla mukana. Matka avarsi todella paljon saamelaisuudesta, kielestä ja kulttuurista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Irmeli! Vielä olisi puserrettava lisää, mutta kun välillä pitää tehdä muutakin. Kyllä sitä jatkoa tulee - joskus.

    VastaaPoista