perjantai 20. maaliskuuta 2015

Pihalla maaliskuussa 2015Tänäkään talvena ei lunta tullut kovinkaan paljon, joten kasvit eivät saaneet kunnon lumisuojaa, kuten eivät edellisenäkään talvena. Maaliskuussa on aikaa kierrellä ja seurata, miten kasvit ovat selvinneet tähän asti. Kovin märkää on vielä ja maassa vahva routa. Pintaa pääsee jo rapsuttelemaan lehdistä ja sammaleesta.

Jouluruusut näyttävät nyt tällaisilta (kuvat otettu 11.3.2015).


Pikkiriikkinen Rosamunda peruna

Timo siemenperunat hankittu

Mitäs täällä kasvaa?

Viime vuotinen vuonankaali!
Viime kesänä ihmettelin papupenkkiäni, kun se näytti kasvavan perunaa. Edellisenä kesänä siellä kasvoi Rosamunda perunaa, joka teki paljon kukkia ja siemenpalleroita. Kun nyt pöyhin maasta sammalia, tuli vastaan ihastusta herättävä yllätys. Pikkiriikkinen Rosamunda-peruna, joka oli hivenen suurempi kuin vieressä olevat jäniksen papanat. Vähän myöhemmin keväällä katson, josko pikkuperunoista olisi istutukseen. Jännää!

Vuonankaalia olen joskus yrittänyt kasvattaa huonolla menestyksellä. Eivät ole edes itäneet. Sylvialta sain Ruotsista vuosi sitten synttärilahjaksi hervottoman määrän siemeniä. Siellä oli mm. Lambs Lettuce Valentin, jota kylvin viime keväänä yhteen hyötykasvilavoistani. Salaatti kasvoi kohtalaisesti ja sitä pääsi herkuttelemaankin. Tänä keväänä yllätys oli suuri, kun maasta pilkisti muutama ruusuke. Piti ihan tutkia, mikä kasvi on Labs Lettuce. Yllätyksekseni se on Valerianella locusta eli juuri vuonankaali eli rantavuonankaali eli mache. Se on yksivuotinen, mutta esim. Ruotsissa se kukkii kuulon mukaan toisena vuotena. Vyöhykkkeenvenyttäjä on taas iskennyt eli nyt minun on mahdollista saada jopa omia siemeniä – ehkä.

Löysin kivan linkin vuonankaalin kasvatuskokemuksiin (linkki Olemme Puutarhassa -blogiin). Pitääpä ottaa opiksi. Voi, voi sivulta löytyy paljon muutakin tosi mielenkiintoista.

10 kommenttia:

 1. No niin, Vallaton on taas päässyt vauhtiin viljelysmaillaan. :)

  VastaaPoista
 2. Menee aikaa, ennekuin kevät on noin pitkällä tällä rannalla! Kiehtovia kuvia. Kasvun ihme yllättää joka kevät. Kun lumen alta paljastuva maa on niin kuolleen näköinen; että siitä kuitenkin nousee kaikki ihana. Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka keväinen ihmettelyn aihe on maiseman muuttuminen päivittäin. Eikä todella usko, että tuosta sammalikosta mitään merkittävää voisi nousta ikinä.

   Poista
 3. lipaavalta näyttää, kohta päästään tosi toimiin puutarhassa
  ps mul muuten kylmäkäsittelys sinun lähettämien valkosipulien "jälkeläisiä", ensi viikolla pääsevät multiin. on ollut tosi hyvä lajike.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Se se onkin niin jännää, kun yhtenä päivänä tuntuu, ettei mitään pääse tekemään ja kohta kaikki on myöhäistä. Sinulla näyttää olevan mielenkiintoista puutarhassasi. Tulen myöhemmin tutustumaan. Nyt lähden elokuvakerhoon :)

   Poista
 5. Melko kutinaa tuntuu multasormissasi olevan. Lykkyä pyttyyn viljelyksille vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne vähän kutisee, mutta pitää vielä malttaa. Nyt on ollutkin niin kylmää ja märkää, ettei juuri ole tullut pihalle mentyä.

   Poista