maanantai 13. tammikuuta 2014

Esimerkin voimalla

Vitosen (6 v) on joskus vaikea hillitä tunteiden säätelyään toisin sanoen raivonpuuskiaan. Asiasta on keskusteltu pitkään ja harkiten ja välillä näyttää, että asiassa aletaan pikku hiljaa päästä toivottuun tulokseen.

Kuopus inhoaa yli kaiken asiointia ruuhkaisessa kaupassa. Hänkin tiedostaa, miten vaikeaa itsensä hillitseminen on, kun joku asia alkaa ottaa päähän. Eräänä päivänä Kuopus ehdotti Vitoselle testiä. Vitonen saisi kauppareissulla seurata äitinsä käyttäytymistä ja antaa sitten arvosanan, miten hyvin äiti pystyi itsensä hillitsemään ikävässä tilanteessa.

Kierreltyään kaupassa Vitonen itse käyttäytyi yllättäen esimerkillisesti, kun kaikki tarmo meni äidin pisteyttämiseen. Neljättä kertaa kysyessään äidiltään jotain jo selvitettyä asiaa, vastasi äiti erittäin selvästi artikuloiden pientä kireyttä äänessään. Vitonen viisaana nuorena miehenä huomasi, mielentilan muutoksen ja varoitti: Äiti, nyt tuli miinuspisteitä. Äiti ymmärsi vinkin, kokosi itsensä ja huomautti, että poika on aivan oikeassa.

Kotona poika vähensi miinuspisteet, koska loppu oli kuitenkin mennyt aivan hyvin. Palkinnoksi äiti sai suukon ja hamahelmistä tehdyn esineen.

***
Kotimatkalla poika näki korkean tornin ja kysyi, onko se hotelli. Myöntävän vastauksen saatuaan hän alkoi miettiä, miten mukavaa olisi käydä hotellissa, mutta kun se on niin lähellä kotia, ymmärsi ettei asiassa ole mitään järkeä. Sen sijaan, kun on taivaltanut pitkän matkan ja sen jälkeen pääsee hotelliin ja herkulliselle hotelli-aamiaiselle, tuntuu se palkinnolta.

***
Miten kuva liittyy kirjoitukseen? No, vaikka yhtenä ainesosana herkkuiltapalaan. Tai ei omena kauas...
Lapset eivät muuten välitä erityisesti juustoista, mutta Vitosen herkkua on silloin tällöin nautitut herkkuiltapalat. Herkkuiltapala on tilaisuus, jossa koko perhe istuu pöydän ääressä. Tarjolla on leipää, erilaisia voimakkaan makuisia ja tuoksuisia juustoja, omenaa, viinirypäleitä yms. Isän kanssa kauppareissut Vitosen kanssa hoituvat kohtuullisen hyvin. Kerran oli tarkoitus ostaa tarvikkeita herkkuiltapalaan. Vitonen kierteli juustotiskejä nuuhkien. Kaikkein kauheimman hajun kohdalla poika valitsi juustonsa. Hyvää oli.

Vitonen on siis yksi ravintola Exbrylieteen gourmet-kokeista, joten kaikenlaisten erikoisuuksien maisteleminen kuuluu toimenkuvaan. Tällä hetkellä ehdoton lempiruoka on shushi, joita hän kaverin luona kyläillessä oli tämän äidin järkytykseksi syönyt yli 30 kpl.

10 kommenttia:

 1. Hienolla keinolla olette saaneet tunteen purkaukset hallintaan. Oikotietä ei ole onneen...

  VastaaPoista
 2. Ensi lauantain yökylävieraistamme pienempi (2 v) on raivarivaiheessa äitinsä mukaan. Saa nähdä miten Mummeli nyt pärjää. Kotona kaikesta mahdollisesta riittää kuulemma kinattavaa: mitä puetaan vai puetaanko ollenkaan, lähdetäänkö ulos vai ei, kammataanko tukkaa, pestäänkö hampaat, onko karkkipäivä nyt vai huomenna, syödäänkö vaiko eikö. Huhhuh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellinoora, miten pärjäsit? Toisaalta, usein mummolassa saattaa mennä hyväntuulisena pidempään, vai kuinka?

   Poista
 3. Voi kuinka ihana juttu! Saat varmasti paljon opastusta erilaisiin ruokiin!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilukissi, juuri noin. Poika on ekspertti ruuankin suhteen ja lähes kaiken muunkin, kuten 6-vuotiaan kuuluukin :)

   Poista
 4. Vau mikä tulevaisuus Vitosella onkaan, kun gourmet on nyt jo hanskassa . Juuri seurasin Master Chefia, jossa oli tuttu nuori mies - vaikka ei hänkään taida enää ihan nuori olla. Alakerran ystäväperheen poika Thaimaasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin tarkkaavaisesti poika seuraa ruuan valmistamista ja kyselee jatkuvasti, mitä, miksi, paljonko... loputtomasti. Sillä tavalla ja osallistumalla sitä oppii kaikenlaista.

   Poista
 5. Ystävyys ei ole trendi
  se ei seuraa muotia,
  siitä ei saa korkoa, eikä eläkettä.
  Silti se on elämän paras sijoitus!


  Isosti halauksin ystävänpäivää toivottaen, t. Vilukissi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos ihana ystävä! Sinulle myös oikein isot halaukset!

   p.s. Kävin lukemassa suloisista lapsenlapsistasi. Hyvän tuulen kirjoituksia :)

   Poista