Annoksen 5 ainekset
Kesällä kokeilin pihan yrttien
käyttöä erilaisiin maustesuolasekoituksiin. Netistä löytyy aika
paljon ohjeita, mutta suolan määrä niissä vaihteli aika tavalla
(2 rkl – 800 g) verrattuna yrttien määrään. Yrttejä taas oli
joissakin ohjeissa käytetty mielestäni pieniä määriä esim. 10
lehteä sitä, 5 lehteä tätä yms.
Annoksen 3 aineksia
Keräsin korillisen erilaisia yrttejä.
Nypin lehdet ja kukat jäykistä varsista, jolloin ensimmäisessä
kokeilussa yrttejä oli n. 1,5 l. Tuohon yrttimäärääm käytin
sekä karkeaa merisuolaa, että hienoa jodioitua
ruokasuolaa yhteensä n. 2 dl. Pyöräytin seoksen
teholeikkurissa.
Yrtit valmiina leikkuriin
Seuraaviin kokeiluihin vähensin suolan
määrän 1,5 dl (yrttejä 1,5 l). Valmista sekoitusta tässä
tapauksessa oli kuivatettuna n. 3,5 dl.
Viimeisimmässä kokeilussa yrttejä
oli jo 2 l ja suolaa 1dl, koska halusin suolaan enemmän yrttien
makua.
Ensimmäisen annoksen ainekset levitettynä kestohedelmäpussin päälle kuivurin ritilälle
Kuivatin seoksen
kuivurissa. Lämpötila 30 º,
aika n. 2 tuntia. Suurempi annos vaati hieman pidemmän kuivumisajan
eli n. 3 tuntia. Levitin yrttiseoksen kaupan
kestohedelmäpussin päälle, jottei suolaa menisi kuivurini
ritiläverkosta moottoritilaan. Annokset mahtuivat hyvin yhdelle
ritilälle.
Karkea merisuola jää aika karheaksi,
mutta kuivatuksen jälkeen voi valmiin maustesuolaseoksen vielä
pyöräyttää leikkurissa, jos suolan haluaa hienompana.
Leikkuriini ei kerralla mahdu kovin suurta annosta. 2 litran yrttiannoksen jouduin pyöräyttämään kolmessa osassa. Murskattuina ne sitten mahtuivat kaikki samalla kertaa sekoitettavaksi.
Vain mielikuvitus on rajana, mitä
yrttejä sekoituksiin valitsee. Minulla ei ole kovin hienostunut
maku- eikä hajuaisti, joten itse en huomannut kovinkaan suuria eroja
erilaisten sekoitusten maussa enkä tuoksussa. Ihanan yrttisiltä
kaikki kuitenkin tuoksuivat. Suosikkini on se, jossa on vähiten
suolaa. Kokeilu jatkuu.
Yrttisuola valmiina käyttöön
Yrttisuolaa voi käyttää samaan
tapaan kuin suolaa yleensäkin. Jopa kaurapuuroon :)
Kokeilin erilaisia yrttisekoituksia:
1) Lipstikkaa, karjalanminttua,
iisoppia, timjamia, mäkimeiramia ja persiljaa. Karkeaa merisuolaa ja
jodioitua ruokasuolaa.
2) Valkosipulin kukkanuppuja,
maitohorsman lehtiä, nokkosen lehtiä. Karkeaa merisuolaa.
3) Sitruunamelissaa, karjalanminttua,
mäkimeiramin kukkia ja lehtiä, krassin kukkia, saksankirvelin
lehtiä (varmaan saksankirvelin siemeniäkin voisi kokeilla),
iisoppia, pihatähtimöä, vuohenputkea. Yhteensä yrttejä nypittynä
n. 1,5 l, karkeaa merisuolaa n. 1,5 dl.
4) Maitohorsman lehtiä ja kukkia,
mäkimeiramia, mustaherukan lehtiä, sitruunamelissaa, vuohenputkea,
erilaisia minttuja, valkosipulin itusilmuja.
Halusin kokeilla myös vähäsuolaisempaa
versiota: Johon yrttejä tuli 2 l ja karkeaa merisuolaa ja jodioitua
ruokasuolaa yhteensä 1 dl. Kuivatuksen aikana tuoksu oli huumaavan
yrttimäistä.
Viimeisimmän annoksen ainekset valmiina leikkuriin
5) 3 lajia erilaisia lehtikaaleja,
rakuunaa, iisoppia, mäkimeiramin kukkia ja uusia lehtiä,
sitruunamelissaa, krassin kukkia, kehäkukan terälehtiä,
karjalanminttua ja kukkia, mustaherukan lehtiä, valkosipulin
itusilmuja.
Valkosipulin itusilmuja
Arvelin, että valkosipulin
itusilmut voisi erottua selvemmin, mutta varmaan olen niin
tottunut valkosipulin makuun ja tuoksuun, että oikeasti minun
nenääni eri sekoitukset tuoksuivat vain houkuttelevan
yrttimäisiltä. Valkosipulin itusilmut leikkasin saksilla puoliksi
ja vähän mehevää vartta mukaan. Alkukesästä itusilmut ovat
pehmeitä ja mehukkaita ja ne saa leikkurissa ihan huomaamattomiksi.
Silloin niitä kannattaakin keräillä, jotta valkosipulit
kasvaisivat suuremmiksi, kun voima ei mene silmujen kypsyttämiseen.
Elokuussa silmuihin alkaa kehittyä paksuhko kuori, joka erottuu
karheana hyvin massasta.
Itusilmut erottuvat lilan värisinä
Talvivalkosipulin suhteen olen
ollut omavarainen jo vuosia. Ensimmäiset ostin yli 30 vuotta sitten.
Valkosipulin itusilmuille en oikein ole aikaisemmin löytänyt muuta
käyttöä kuin uuden sipulikannan kasvattaminen. Kaverien vinkkien
innoittamana päätin kokeilla niitäkin yhdeksi ainesosaksi
yrttisuolaan ja peston tyyliseen levitteeseen.
Oikean puolen Tunniste-laatikosta
löytyy lisää kirjoituksiani valkosipulista.
Maukasta levitettä
Levite
(peston tyylinen): Valkosipulin itusilmuja, auringonkukan
siemeniä, muutama cashew, mantelijauhoa, ravintohiivaa, oliiviöljyä,
omaa yrittisuolaa, basilikaa ja puolikkaan sitruunan mehu sekoitetaan
teholeikkurissa. Purkitetaan ja säilytetään jääkaapissa. Annos
on aika pieni ja se hupenikin minulta muutamassa päivässä. Aivan
taivaallista! Jatkoon.
Olen käyttänyt leivän päällä
erilaisia ostolevitteitä, mutta taidanpa tästä lähtien tehdä
niitä itse – erilaisia.
Varmaan maailman komein maitohorsmapuska on itsekseen kylväytynyt pajukehikkoon, jota käytän joulu- eli kaamosvalotelineenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti