tiistai 10. heinäkuuta 2018

Kaurajuuri


Kaurajuuri (Tragopogon porrifolius) on minulle uusi tuttavuus. Sain vuosi sitten siemeniä ystävältäni Ruotsista. Onneksi kylvin siemenet lavaan ja merkkasin rivin huolellisesti. Jos olisin kylvänyt siemenet avomaan penkkiin, olisin taatusti kitkenyt taimet heininä kompostiin.

Kaurajuuri kukkii toisena vuotena. Alunpitäen halusinkin nähdä kukan luonnossa. En niinkään ollut kiinnostunut kasvin hyötykäytöstä. Juurta voi kuuleman mukaan käyttää keitoissa ja muhennoksissa ja keväällä nuoria lehtiä voi laittaa salaatin joukkoon.


Aika jännä kasvi. Minulla se kasvoi n. 1,50 m korkeaksi. Pitkään ihmettelin, kun kasvissa oli kukkanuppuja, mutta kukkien aukeaminen kesti ja kesti. Kerran huomasin aamulla, että kukka oli auennut ja heti tietenkin kamera esille. Päiväksi kukka taas sulkeutui nuppuunsa, mutta nyt tiesin, että aamulla siinä riitti katseltavaa.


Tästä ensimmäisestä kokeilustani en henno kaivaa juuria. Katson, mitä kasville käy kolmantena vuotena. Nyt, kun olen saanut omiakin siemeniä runsaasti, taidan kokeilla sen jatkokäyttöä ruuan lisukkeena sitten ensi vuonna. Siemeniä kehittyykin huimaa vauhtia.

5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Sylvia, olet syyllinen :) Nyt mulla on omiakin siemeniää niin paljon, että ajattelin kylvää niitä nyt, elokuussa ja keväällä. Saas nähdä, millainen valloittaja on kaurajuuri. Kohta ei pihalle mahdu kuin valkosipuleita, kaurajuuria, vuohenputkia, nukkosta, rönsyleinikkiä, saksankirveliä ja ... :D T. Vallaton ite

   Poista
 2. Voi miten kivannäköinen:) Tuollaiseen en olekkaan ennen törmännyt! Kauniita kesäpäiviä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en minäkään aiemmin :). Haluatko kokeilla? Siemeniä riittää jaettavaksi asti. t. Vallaton ite

   Poista
 3. kaurajuuri!? En ollut koskaan kuullutkaan tuollaisesta nimestä. Kiva, kun oppii uusia asioita. Pitää nyt mennä lukemaan Ranskan matkastasi. Voihan hyvin ja mukavaa kesää ja pidä suts ahuolta, tv Vilukissi Itte

  VastaaPoista