tiistai 10. heinäkuuta 2018

Kaurajuuri


Kaurajuuri (Tragopogon porrifolius) on minulle uusi tuttavuus. Sain vuosi sitten siemeniä ystävältäni Ruotsista. Onneksi kylvin siemenet lavaan ja merkkasin rivin huolellisesti. Jos olisin kylvänyt siemenet avomaan penkkiin, olisin taatusti kitkenyt taimet heininä kompostiin.

Kaurajuuri kukkii toisena vuotena. Alunpitäen halusinkin nähdä kukan luonnossa. En niinkään ollut kiinnostunut kasvin hyötykäytöstä. Juurta voi kuuleman mukaan käyttää keitoissa ja muhennoksissa ja keväällä nuoria lehtiä voi laittaa salaatin joukkoon.


Aika jännä kasvi. Minulla se kasvoi n. 1,50 m korkeaksi. Pitkään ihmettelin, kun kasvissa oli kukkanuppuja, mutta kukkien aukeaminen kesti ja kesti. Kerran huomasin aamulla, että kukka oli auennut ja heti tietenkin kamera esille. Päiväksi kukka taas sulkeutui nuppuunsa, mutta nyt tiesin, että aamulla siinä riitti katseltavaa.


Tästä ensimmäisestä kokeilustani en henno kaivaa juuria. Katson, mitä kasville käy kolmantena vuotena. Nyt, kun olen saanut omiakin siemeniä runsaasti, taidan kokeilla sen jatkokäyttöä ruuan lisukkeena sitten ensi vuonna. Siemeniä kehittyykin huimaa vauhtia.

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Sylvia, olet syyllinen :) Nyt mulla on omiakin siemeniää niin paljon, että ajattelin kylvää niitä nyt, elokuussa ja keväällä. Saas nähdä, millainen valloittaja on kaurajuuri. Kohta ei pihalle mahdu kuin valkosipuleita, kaurajuuria, vuohenputkia, nukkosta, rönsyleinikkiä, saksankirveliä ja ... :D T. Vallaton ite

   Poista
 2. Voi miten kivannäköinen:) Tuollaiseen en olekkaan ennen törmännyt! Kauniita kesäpäiviä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en minäkään aiemmin :). Haluatko kokeilla? Siemeniä riittää jaettavaksi asti. t. Vallaton ite

   Poista
 3. kaurajuuri!? En ollut koskaan kuullutkaan tuollaisesta nimestä. Kiva, kun oppii uusia asioita. Pitää nyt mennä lukemaan Ranskan matkastasi. Voihan hyvin ja mukavaa kesää ja pidä suts ahuolta, tv Vilukissi Itte

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Vilukissi, anteeksi kun en huomannut aikaisemmin tätä kommenttiasi. Olin mökillä, enkä ole vielä asentanut vallattoman sähköpostia uuteen puhelimeeni. Enkä kyllä ehdi nytkään :) Hyvää kesän jatkoa sinulle! t. Vallaton ite

   Poista
 4. Minullakin oli kaurajuurta kauan sitten. Maku muistutti vähän mustajuurta, mutta juuret olivat pienempiä ja hankalia kuoria.
  Mutta oikeastaan pistäydyin tänne toisesta syystä: päärynöiden kypsyessä muistan aina sinut ja mainiot ohjeesi. Nyt tulossa on arvovieras ja rupesin googlailemaan päärynätortuilla. Mielestäni päärynän parhaita kavereita ovat kerma, vanilja ja mantelit jauhona ja lastuina sekä mahdollisesti jokin likööri. Googlaten löytyikin päärynäkermalikööri, joka saattaa olla täysosuma torttuun. Liköörin nimi oli Vallaton. Oletko siirtynyt päärynöinesi bisnekseen vai onko nimi vain sitä, mitä jungilaiset kutsuvat sykronismiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siitä kaurajuuren juuresta. Nostin kokeeksi yhden juuren, niin olipa todella pieniä monihaaraisia. Ei niistä edes ollut kuorittavaksi. Säästän ne maassa talven yli ja katson mitä keväällä tapahtuu.

   Poista
 5. Hei Sokea kana, kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa! Ei ole minulla päärynäbisnestä eikä varsinkaan ikiomaa likööritehdasta. Kirsikoista olen joskus tehnyt likööriä omaan käyttöön hirveän kauan sitten. Yllätykseksini huomasin, että niitä viinassa liotettuja kirsikoita on vieläkin jääkaapissani. Näyttävät ihan syöntikelpoisiltakin :) Joskus olen nauttinut niitä jäätelön kanssa, mutta kun harvakseltaan syön jäätelöä, ovat kirsikatkin säästyneet. Päärynöitäkin näyttäisi tänä vuonna tulevan jonkin verran, mutta ne ovat aika huonolaatuisia.

  VastaaPoista