sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Miesten sukat

En muista, olenko koskaan aikaisemmin neulonut miesten sukkia. Minulle on kuitenkin jäänyt mielikuva, että niitä väkertäessä menee ikuisuus. Lasten sukkia on kiva tehdä ja oman jalan kokoisiakin, koska neuloessa voi välittömästi sovittaa ja tarkistaa, onko tiheys ja silmukkamäärä oikea. Aloittelijan on hyvä neuloa mallitilkku. Itse en ole viitsinyt vuosiin sitä tehdä.

Anelmaisia tehdessä, joku Voihan villasukka -ryhmässä kysyi, paljonko maksaisi, jos neuloisin hänelle sellaiset. Koskaan en ole ollut hyvä myymään ja sanoinkin, etten tee sukkia myytäväksi eikä ole aikaa. Omille lastenlapsille on kiva neuloa sukkia, koska tuntuvat kelpaavan ja he osaavat esittää toivomuksia ja osaavat asettaa toivomuksen siten, että siitä on vaikea kieltäytyä.

Minua pitää osata lähestyä oikeanlaisella pynnöllä, silloin saatan heikkona hetkenä tai pitkän harkinnan jälkeen heltyä. En enää muista, miten eräs kaverini esitti pyynnön. Joku hellyyttävä tarina siinä kuitenkin oli palelevista jaloista, eikä ole ketään, joka osaisi tms. Minulla oli juuri silloin Ystävänpäiväsukat vaiheessa, joten kieltäytyminen oli helppoa.

Sitten aloin miettiä ressukan palelevia jalkoja ja tyttöystävää, joka ei neulo sukkia. Tiedättehän, miten siinä kävi. Minä: ”No millaiset, minkä väriset, pitääkö olla kuvioita, minkä kokoinen jalka, osta langat, niin teen.”

Ei kuulunut lankoja, koska kaveri ei yhtään tiennyt millaista lankaa, vaikka olin sanonut, että sukkalankaa. Ei varmaan raavaana äijänä kehdannut mennä lankaostoksille. Minulle on sattumoisin kertynyt hirveä kasa lankoja. Mustat sukat ja joku kuvio oli toivomuksena. Mustaa lankaa oli kuitenkin vain yksi vajaa kerä ja olen huomannut, että mustaa on tosi vaikea neuloa ja laskea kerroksia, kun näkö ei ole enää kuin nuorena tyttönä. On minulla apuvälineitä, kuten kerroslaskuri yms mutta en malta niitä käyttää.

Tein taulukkolaskentaohjelmalla sopivan kokoisen ohjeen ulkoisesti lämmittävään kuvioon. Välillä sovitin sukkaa omaan jalkaani, mutta kuvion kohdalla ensimmäisestä sukasta tuli niin tiukka, ettei se kunnolla mennyt edes omaan jalkaani. Kysyin kaverilta, mikä on hänen nilkkansa ympärysmitta. Kaveri huuli pyöreänä ihmetteli, mihin sitä tarvitsen, mutta kävi kuitenkin mittaamassa. Ei auttanut muu, kuin luoda uudet silmukat, koska ensimmäinen sukka ei ikinä olisi mahtunut kaverin jalkaan.


Ensimmäisestä yrityksestä tuli liian pieni ja kireä

Tällaiset niistä tuli. Lanka Novitan Impivaara sukkalanka (kuviossa taitaa olla 7 veljestä, vyöte hävinnyt), puikot 3,5

Toinen Vävykulta tarvitsi kunnon saapassukat. Ihan tavalliset, maan läheiset värit eikä missään tapauksessa mitään kuviota, ehkä yksi raita, oli toivomus. Se toivomus olikin helppo täyttää. Muutama ilta television ääressä ja sukat olivat valmiit. Vävyllä on sen verran iso jalka, että mietin, missä kohtaa pitää aloittaa kärkikavennukset. Villasukkaryhmässä joku osasi neuvoa hyvän kaavan, jos tietää kenkäkoon. Se on minusta niin hyvä, että laitan sen tähän itsellenikin muistiin.

Miesten saapassukat. Lanka Novitan 7 veljestä, puikot 3,5

Sukan terän koko pituus:

Kengän kokonumero 38 x 2 : 3 - 1,5 = 23,83 cm
Kengän koko 45 x 2 : 3 - 1,5 = 28,5 cm jne


Kärkikavennus aloitetaan suunilleen, kun pikkuvarvas peittyy. Omassa jalassa se on helppo kokeilla sovittamalla, mutta kun ei ole mallijalkaa käytettävissä olen päätynyt kaventamaan n. 4 – 6 cm ennen sukan lopullista pituutta.

7 kommenttia:

 1. On oikein miehen näköiset sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) toiveena oli laittaa kuvioksi joku tupakkamerkki, mutta niissä tulee vastaan se tekijänoikeus. Uskoisin, että tuo menee sanana, kun ei se ole oikean logon mukainen kirjoitusasu - ehkä

   Poista
  2. Mahtava laskentakaava...kopioin itselleni myös. Olet kutonut upeita sukkia.

   Poista
 2. Pitääpä kertoa tuo sukankoon kaava sukkia kutovalle ystävälle, saattaa tulla tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen laittanut kaavan paperilapuille ja neulelehteen, mutta ajattelin sen löytyvän tarvittaessa parhaiten täältä :)

   Poista
 3. Kauniit sukat molemmat parit.
  Minulla on ollut yksinkertaisempi laskukaava sukan koolle eli kengännumero-14 senttiä. Eli esim 39-14=25cm ja 45-14=31cm. Pitääkin verrata tuota sinun kaavaa muutamaan kenk-sukkapariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anitta, näyttäisi, että pienissä kenkäkoossa kumpikin kaava on aika lähellä toisiaan, mutta suurimmassa koossa näyttäisi ero olevan monta senttiä. Toisaalta, jos käyttää villasukkaa toisen sukan päällä, saa sukkakin olla suurempi. Minä käytän yleensä paljaassa jalassa, jolloin on kiva jos sukka on sopivan kokoinen, eikä pyöri jalassa. Etenkin kumisaappaassa liian iso sukka on aika ikävä, kun se valuu kantapään alle.

   Poista