maanantai 13. helmikuuta 2017

Lapsuus ja koulu ennen

Opetushallituksen monialaisesta oppimiskokonaisuudesta en ollut kuullutkaan, ennenkuin eräs kaverini, joka on opettaja kysyi, josko olisin kiinnostunut vierailemaan heidän koulullaan. Aiheena olisi lapsuus ja koulu ennen. Kuulijoina olisivat ensimmäisen ja toisen luokan lapset.

Kallion kansakoulu I luokka. Minä olen oikeanpuoleisessa rivissä neljäntenä. Kaikilla muilla tytöillä mekko ja esiliina. Minulla poikkeavana pitkät housut. Rusetti kuitenkin ja permanentatut kiharat :)

Kallion Kansakoulu II luokka. Nyt jo nurkassa "lannistettuna"
Ajattelin ensin, että en muista mitään omista kouluvuosistani, mutta kun selasin vanhoja luokkakuvia alkoi monenlaista muistoa vyöryä mieleeni. Ennen lupautumistani, opettaja hieman raotti, millaiset kysymykset pieniä mieliä askarrutti.

Vähän taas aluksi jännitti, mutta taisi se koulutunti mennä ihan mukavasti. Ainakin aika kului kuin siivillä ja minulle jäi valtavan hyvä mieli. Lapset ovat niin ihania, innostuneita ja aitoja.

Muistini tueksi otin joitakin esineitä mukaani: Räjähtänyt satukirja ja oppikoulun risa laulukirja, kuvakirja Helsingin Kalliosta ennen ja nyt, valokuva-albumi, muistovihko, kaunokirjaimia, mustekynä ja käsityötunnilla tehdyn mustekynän kuivaamiseen tarkoitettu kangaspinkka. Sen väsäsin ennen vierailua muistini mukaan :)

Kun olin esittäytynyt ja kertonut koulustani, vaatteista, ruokailusta yms oli kysymysten vuoro.

Millaisia koululaukkuja? Minkälaisia nojatuoleja? Millaisia kenkiä? Mitä leikkejä leikittiin? Millainen oli koulun piha? Mitä oppitunteja? Miten opittiin, kun ei ollut tietokoneita? Millaisia leluja? Mistä napit on tehty? Kaunokirjoitus musteella, millä kumitettiin?

Nämä kirjaimet olen kirjoittanut muistini mukaan. Mallikirjoituksessa kirjaimet kaartuivat jonkin verran oikealle, mutta nämä ovat pystympiä.
Kuulin, että lasten oli tarkoitus harjoitella kirjoitusta vanhan ajan mustekynällä ja oikealla musteella.

Tuo viimeinen kysymys jäi askarruttamaan mieltäni. Koulussa kerroin, ettei sitä virheellistä mustejälkeä voinut millään kumittaa. Virhe oli ja jäi pysyväksi. Kotona muistelin, että mustehan oli vesiliukoista ja pienellä vesitilkalla ja imupaperillahan virhe korjattiin. Siitä mustekynän pyyhkimisrinkulastakin annoin väärää tietoa. Kerroin, että muste pyyhittiin siihen kirjoittamisen lopuksi. Mutta eihän se niin mennyt! Terähän huuhdottiin ensin vedessä ja kuivattiin siihen kangastilkkutyöhön. Ilmoitin myöhemmin mokastani opelle ja hän olikin ihmetellyt, kun ei se mustekynä puhdistunut ilman sitä vesihuuhtelua. Nyt seuraavalla kerralla muistan tuonkin. Jos jollain on erilaisia käsityksiä, otan mielelläni lisäohjeita vastaan.

Nyt on siis lukumummikokemukseni saanut lisämaustetta koulumaailmasta. Olisi mukava myös kuulla lisää kokemuksia entisajan koulusta. Esim. maaseutukoulussa oli varmasti toisenlaista kuin yli 100-vuotiaassa Helsingin Kallion kansakoulussa.

No jestas! Tätä kirjoittaessa sain kutsun erääseen toiseen kouluun kolmena eri päivänä pitämään vastaavan esitelmän :)


6 kommenttia:

 1. Aivan ihana tarina!
  Omatkin muistoni ryöpsähtivät mieleeni lukiessani muistoistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmeli, koko ajan tulee uusi muistoja mieleen. On tämä sellainen aikamatka näköjään.

   Poista
 2. Mainiota Vallaton! Mukava että rekvisiittaa oli tallessa, minulla ne ovat tarkasti muistissa. Lapset saivat paljon katoavaa tietoa ja mietittävää otollisessa iässä.
  Luokkakuvia luulin hetken omikseni (vaikka oletkin nuorempi :) Muoti ja kuvaustyyli ei muuttunut niin nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkös minäkin kerran luullut sinun vanhaa koulukuvaa tovin omakseni :)

   Mulla on vielä tallessa jopa ne 120 kasvia, jotka keräsimme kolmena kesänä. Niitä en aio viedä kouluun rekvisiitaksi :)

   Poista
 3. Minulla ei ole ihan alaluokkien kuvia ja tuli mieleen, että eikös ollut esiliinatkin jossain vaiheessa päällä? Olin pienessä maalaiskoulussa, muistelisin että meillä oli, mutta en ole varma. Hirveä reikä muistissa! Olin unohtanut myös nuo vesipuhdistukset, varmaan olisin suoraan musteliinaan pyyhkäissyt minäkin. Hienoa, että pääset kertomaan juttuja uudestaankin, samalla voi korjata ne muistivirheet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ensimmäisen luokan kuvassa suurimmalla osalla tytöistä on esiliina päällä. Klikkaa kuvaa suuremmaksi, niin näet :)
   Mun täytyy kaivaa vielä muistojen lokeroita, kun tuossa uudessa pestissä on vähän isompiakin lapsia. Oi, on kasvien keruuta, iskelmien kirjoittamista ruutuvihkoon. Vielä kun mietin, mitä kaikkea muistankaan :)

   Poista