lauantai 21. tammikuuta 2017

Juuresmehuja

Eräs facebookkaverini oli saanut joululahjaksi mehukoneen ja kehui juuresmehujaan. Mehuista kehkeytyikin mielenkiintoinen keskustelu.

Muistin, että kaappini kätköissä oli edellisessä elämässäni häälahjaksi saatu mehulinko. Käytin sitä lähinnä syksyisin, kun omenasato oli parhaimmillaan ja muutakin kauden satoa riittävästi. Sitten into väheni ja laitoin lingon kaapin perukoille.

Olin ostanut puna- ja valkokaalia aikomuksenani valmistaa kaalimarinadia ja -laatikkoa, mutta ennen joulua influenssa vei voimat, enkä jaksanut mennä kauppaan ostamaan jauhelihaa, eikä ruuan valmistaminen muutenkaan jaksanut kiinnostaa.

Niinpä kaivoin mehulingon kaapin kätköistä ja ajattelin kokeilla juuresmehuja.

Ensimmäiseen satsiin tuli yksi nahistunut punajuuri, porkkanaa, punakaalia ja mandariini. Ihan hyvää.

Toista annosta varten piti jo käydä kaupassa täydentämässä varastoja. Tavaraa tuli kassin täydeltä ja iloinen yllätys oli kauppalaskun pienuus. Vain 12 €!

Tässä toisen annoksen ainekset: porkkana, appelsiini, omena, inkivääri, valkosipuli, paprika, punakaali, punajuuri ja valkosipulia.

Aineksia on jo niin paljon, ettei koko satsi mahdu lingon mehuastiaan, joten myllytin ensin porkkanan, appelsiinin, omenan, inkiväärin, valkosipulin. Valkosipulin kynsi oli aika suuri, joten sen maku tuli esiin aika voimakkaasti.


Porkkanaa, appelsiinia, omenaa, inkivääriä ja valkosipulia. Kaadoin osan oikean puoleisen kuvan mukiin ja jatkoin myllytystä

Vasemman puoleisessa astiassa lisäksi punajuurta ja punakaalia. Maistelin kumpaakin erikseen ja...

...Yhdistin edelliset ainekset. Yhdelle ihmisella aika reilu annos. Valkosipulin maku hieman laimeni, mutta maistui vieläkin selvästi

Mäskiä tulee aika tavalla

Tänään aamiaiseksi mm appelsinia, inkivääriä, palsternakkaa, porkkanaa ja päärynää

Tätä riittää vielä lounaallekin. Hyvää on.
Appelsiini, inkivääriä, palsternakkaa, porkkanaa, päärynä. Tästäkin annoksesta tuli niin paljon mehua, että astia piti välillä tyhjentää.

Lingotessa kannattaa tarkkailla astian täyttymistä. Kerran hurruuttelin niin innoissani aineksia, jonka joukossa oli punajuurta. Sitä mehua valui sitten ihan lattialle asti. Valkoisista kaapeista punajuurimehun pyyhkiminen kannattaa tehdä välittömästi.

Mäskiä tulee valtavat määrät. Minulla ne menevät biokompostiin, mutta sitäkin voi syödä sellaisenaan, jos haluaa kuitua helpossa muodossa. Jätteestä voi myös tehdä kasvispihvejä. Sitä voi käyttää leivontaan ja esim lettutaikinaan. Sitä voi pakastaakin myöhempää käyttöä varten.

Laitteen puhdistaminen on muuten helppoa, mutta lingon raastinosaa joutuu hinkkaamaan harjalla aika pitkään. Se on mielestäni melkein kaikkein hankalin vaihe mehustamisessa. Toinen hankalahko asia on se, että keittiössäni on aika vähän laskutilaa ja mehulinko vie sitä kohtalaisen paljon.

*****
Alussa mainitun fb-keskustelun puheenvuoroissa tuli esille mm.:

Aika harva saa vihannesta puputtamalla edes päivittäissuositusta täyteen. Eikä mehustaminen tietenkään tarkoita, etteikö sen lisäksi voisi syödä kasvisruokaa ihan normaalisti.

Niistä kuiduista ei oikeastaan kannata niin stressata. Otamme käyttöön niitä aika paljon, mutta periaatteessa voi ajatella, että ravinteet on jo saatu mehussa ja tehokkaimmassa muodossa, eli kypsentämättä vihannesta.

Punajuuri, jota raakana harvemmin syömme, on kuulemma erityisen hyödyllinen elimistölle. Siitä olen iloinen, että tällä tavoin tulee syötyä vihanneksia, joita harvemmin käyttää raakana, ainakaan suurempia määriä. ”


Kiitos facebook-kaverit kivoista vinkeistä!

Lisätty 20.2.2017
Eilen tein juuresmäskistä kasvispihvejä: munaa, soijajauhetta ja mausteita. Hyvää.

25 kommenttia:

  1. Mukava postaus, kiitos vinkeistä. Varmasti hyviä ja terveellisiä juuresmehuja. - Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä some aika ihana, kun saa vinkkejä syömiseen ja vaikka mihin :)

      Poista
  2. Minulla oli samanlainen mehulinko ja samoin kävi. Tosin ei joutunut kaapin syvyyksiin vaan meni tyttärelle. Kun sitä viimeksi kysyin niin oli siirtynyt tyttären anopille. No, hyötyä on tullut monelle ihmiselle, ei siinä mitään. Hyviä mehuja sillä kyllä sai, silloin ei vain itsellä ollut muka aikaa sellaisia lingota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirveästi kertyy ihmiselle tavaroita, jotka jossain vaiheessa ovat ihan välttämättömiä ja sitten taas huomaa, että ilmankin tulee toimeen. Muistatteko esim. leipäkoneen?

      Poista
  3. Juuri eilen oli puolison kanssa keskustelua raakavihannesten syömisestä. Onneksi on ikivanha mehulinko kaapissa. Nyt aloitetaan juominen. Heti tänään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, pitäisi varmaan vähän useammin kaivella kaappien syvyyksiä, mitä sieltä löytyisikään. Tälleen talvella, kun juurekset ovat halpoja, ei tuo mehulinko ihan turha vehje ole. Eikä todella juureksia pysty ihan tolkuttomia määriä syömään, mutta mehuina menevät minullakin aika hyvin kaupaksi, vaikka muuten en ole mehu-ihmisiä. Onhan tuollainen tuoremehu tietysti ihan eri asia kuin kaupan sokeroidut mehut.

      Poista
  4. Häälahjaksi saatu, multa pääsi oikein nauru, ihanaa, että olet säästänyt!!! Toki en nyt tarkoita, että häistäsi niin kovin pitkä aika mutta niinku joo. Laita nyt sellainen URL kommentointi mahdollisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niistä viimeisistä häistä ole kuin 23 vuotta. Toinen nääs.

      En todellakaan ymmärrä, miten täällä bloggerissa saa URL-kommentointimahdollisuuden. Yritin katsoa asetuksista, mutten löytänyt. Osaakohan kukaan neuvoa?

      Poista
    2. Hei nyt osasin laittaa, että voi kommentoida kuka tahansa. Katsotaan, mitä tapahtuu.

      Poista
  5. Jess! Tää oli nyt kommentoijan kantilta hyvä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilukissi! Aloitteentekijä ja testaaja :)

      Poista
  6. Kiva postaus! Kiitos hyvistä vinkeistä! Meillä mehulinko seisoo kaapissa tyhjän panttina, mutta pitäisi varmaan kokeilla sitä. Hauskaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Kiva, kun vanhat kaappien kätköön joutuneet esineet saavat uuden elämän. Ostin muuten viikolla varsiselleriä ja laitoin sitä joukkoon. Ei ole mun suosikkini, mutta kaikki join reippaasti.

      Poista
  7. LÄhetin tästä juuri linkin jälkikasvulle, jossa on myös ihan kasvissyöjiäkin. Muistelin, että jollain olisi ollut joskus jossain kaapissa tuollainen linko...

    Kasviruuasta ja mössöjen käytöstä. Joulun jälkeen löysin jostain jonkin suomalaisen ravintolan ulkomaalaisen pääkokin vihjeen siitä, miten porkkanalaatikosta voi tehdä kasvispihvejä, KOkeiltiin ja hyviä olivat uunipellillä paistettuina. Noita jälkimössöjä voisi todella varmaan käyttää sellaiseenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla taidan ottaa mössöä talteen ja tehdä kasvispihvejä. Kuulostaa ihan käyttökelpoiselta. Esim. munia, mausteita ja juustoa joukkoon, niin luulisi menevän kaupaksi ainakin kerran.

      Poista
    2. Yksi linko jälkikasvulta heti löytyi. Heti innostuivat ideaan. Suvun nuoret neidit ovat pääsääntöisesti kasvissyöjiä, mutta heidän äitinsa on kuitenkin kehottanut heitä syömään - ainakin toistaiseksi- myös kalaa ja kananmunia. Miniä kertoi tehneensä muistakin jämistä joululaatikoistaan pihvejä. Ideana on tehdä näin myös kasvishampurilaisia... Näin ne ideat kehittyvät ja laajentuvat:)

      Poista
    3. Mm onpa kiva kuulla, että jälkikasvukin innostui. Mulla on yksi lapsenlapsista vegaani, mutta hän on ottanut valtavasti selvää asiasta ja pitää huolen, että saa kaikkia vitamiineja, hivenaineita ja proteiinia riittävästi ja mahdollisimman luonnollisessa muodossa ja monipuolisesti.

      Poista
    4. Jälkikasvusta puheenollen. Eilinen blogikirjoitukseni liittyy Esikoisen kanssa käytyihin keskusteluihin. Siinä keskustelussa on taustana osaksi myös se, mitä olen oppinut sinulta Enterin toiminnasta.Laitoin linkinkin sinne.
      https://mutkimus.vuodatus.net/lue/2017/03/plus-1253-vanhukset-teknologia-ja-vaalimainonta

      Poista
    5. Hienoa MM! Kävin vasta äsken lukemassa juttusi ja kommentoimassa :)

      Poista
  8. Nasu tuli takaa Puhin vierelle.
    ”Puh!” kuiskasi hän.
    ”No mitä?”
    ”Ei mitään”, sanoi Nasu ja otti Puhin käpälästä kiinni.
    ”Tarkistin vain että olet siinä.”

    Hyvää Ystävänpäivää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka ihana! Hyvää Ystävänpäivää Vilukissi!

      Poista
  9. Mihin kaikkeen mäskin voisi piilottaa? On kokeiltu yliyönleipää ja sämpylöitä, jauhelihakasvispihvejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai miten kivaa, että näihin vanhoihinkin juttuihin tulee kommentteja. En välttämättä aina niitä huomaa, mutta nyt taas huomasin ;) Kiitos Kotikissa!

      Varmaan sitä mäskiä voisi käyttää esim. Kasvispiirakkaan. Eli piirakan pohjana on taikinapohjan asemesta mäskistä tehty pohja. Ohje löytyy 2017 joulukuun postauksestani. Nyt vuoden ajan olen harjoitellut biojätteen hapattamista bokashoinnin avulla. Sinne ylimääräinen mäski on varmaan ihan huippuhyvää ainesta. Viimeisimmässä postauksessani nyt maaliskuussa 2021 on juttua bokashikokemuksestani.

      Poista
    2. https://vallatonmummeli.blogspot.com/2017/12/kylareissulla-sain-maistaa.html Tässä on linkki Kasvispiirakkaan.

      Poista