maanantai 7. joulukuuta 2015

Joulusukat

Keväällä 2014 olin käsityömatkalla Islannissa. Ostin sieltä mm ohuita sukkalankoja.

Tuunasin virolaisiin sukkiin uudet terät tanskalaisesta ohuesta sukkalangasta

Sukat olleet korjaamisen jälkeen käytössä vuoden. Teräosa on kestänyt hyvin kulutusta, mutta varteen on tullut reikiä!

Samana kesänä neuloin Virosta kauan sitten ostettuihin, puhki kuluneisiin sukkiin uudet kärkiosat tuosta Islannista ostetusta, tanskalaisesta sukkalangasta. Sääli, kun kauniit hirvisukat eivät kestäneet käyttöä. Itse asiassa ne hajosivat jo parin käytön jälkeen silloin aikoinaan, mutten raaskinut heittää niitä pois. Parsin niitä tämän tästä, kunnes kyllästyin ja leikkasin sukat ja jätin varret odottamaan sopivaa inspiraatiota.

Tanskalainen (korjattu 8.12.2015) lanka on kovin ohutta (yhtä ohutta kuin alkuperäinen virolainen), ja halusinkin testata, miten siitä neulottu sukka kestää käytössä. Tuunasin siis vanhoihin sukan varsiin uudet teräosat. Kovasta käytöstä huolimatta teräosa on vielä priimakunnossa, mutta sukkien VARRET ovat jälleen reikiä täynnä! Kerrassaan ala-arvoista sukkalankaa tuo alkuperäinen.

Viime kesänä ajattelin sitten neuloa joulusukat alusta loppuun tanskalaisesta ohuesta huippukestävästä sukkalangasta. Olen joskus neulonut samanlaista kuviota paksummasta, 7 veljestä -sukkalangasta. Joten kuvio täytyi piirtää uudelleen. Kesällä työ eteni kovin hitaasti, mutta iltojen pimetessä alkoi työ taas maittaa.

Kahdella värillä neulottaessa kannattaa lanka kiertää työn takana 2-3 silmukan jälkeen, muuten sukkaa jalkaan laitettaessa pitkät lankajuoksut tarttuvat ikävästi varpaisiin. Virolaisissa sukissa oli kuvioneuletta neulottu jopa 7 silmukkaa lankaa kiertämättä.


Yllä tanskalaisia mainioita sukkalankoja, harmaa 7 veljestä, alla uutta ohutta saksalaista sukkalankaa vaiheessa

Kuvio piti piirtää uusiksi. 4 x 19 silmukkaa puikolla

Jättäisinko reunan tuollaiseksi

...vai päättelenkö alkuperäisen suunnitelman mukaan

En oikein osannut päättää, jätänkö varret huolittelematta vai käännänkö reunan. Käänsin sitten, kun se alunpitäen oli suunnitelmissa.

Lisäys 8.12.2015 islantilainen korjattu tanskalaiseksi: Tanskalainen Hjerte sock 4 -lanka (superwash), 25 % nylon 75 % villaa. Puikot 2 1/2 - 3. Punaiset sukat ja hirvisukkien kärkiosa neulottu tuolla langalla. Vuoden kovassa testikäytössä ollut lanka todettu erinomaisen kestäväksi. :)

Tällaisten kuviosukkien neulominen vie osaavaltakin kohtalaisen paljon aikaa. Työhön kannattaa valita hyvälaatuista sukkalankaa, jotta sukat kestävät kulutusta.

7 kommenttia:

  1. Sepä tietysti makukysymys, tykkäätkö pidemmästä varresta, vai lyhyemmästä.
    Kuvio on hyvännäköinen. Voi olla nätti myös villapuserossa, sellaisessa seiskaveikan paksuisesta langasta tehdyssä.
    Minä ostin kerran Sukkalanka-nimistä lankaa sukkia tehdäkseni. En osta sitä enää, oli vain vaiva kutoa ne sukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä olit nopea :) Tuo käänne on aika pieni, että ei siinä varrelle paljon enempää tule pituutta. Tuossa toisessa kuvassa sukat on vähän rypytytetty, jolloin ne näyttävät lyhyemmiltä :)

      Poista
    2. Aimarii, eikö se Sukkalanka kestänyt käyttöä, vai miksi et osta sitä enää?

      Poista
    3. Muistaakseni langan nimi oli juuri Sukkalanka. Melko lailla Seiskaveikan paksunen, ehkä hieman pehmeämpi, mutta ei todellakaan kestänyt saappaassa läheskään, mitä esim. just Seiskaveikka.
      Sen jälkeen olen kutonut vain Seitsemän veljeksestä ja Nallelangasta, jos haluan hieman ohuempia sukkia.

      Kerroin kommentoimisesi jälkeen raapaleesta. Se on tarina - novelli, jossa on tasan sata sanaa.
      Eiku kirjoittamaan!

      Poista
    4. Kiitos tiedosta! Seiskaveikka ja Nalle ovat minustakin ihan hyviä sukkalankoja.

      Raapale taitaa mulle olla ylivoimainen :)

      Poista
  2. Iiks miten ihania! Olen heikkona villasukkiin ja käsilaukussa kulkee aina mukana mummin kutomat. Leffassa otan aina kengät pois ja villasukat jalkaan, ihanaa. <3 Nuo ovat erityisen kauniita ja sinisävyiset olisivat niin upeat. <3

    Mukavaa päivää Mummeli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen villasukkien suurkuluttaja. Itselle ei oikein malttaisi neuloa kokonaan uusia. Käytän yleensä varret moneen kertaan, puran rikkinäiset kärkiosat ja neulon uudet, kun eivät enää kestä parsimista. :) Lapsille on kiva neuloa, etenkin jos varta vasten pyytävät ja esittävät väri yms. toivomuksia.

      Poista