sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Käsityömatka Gotlantiin 10.8. - 14.8.2016 2.

2. matkapäivä

Torstaina lähdimme kokopäiväretkelle (10 h 150 km) saaren eteläosaan. Käyntikohteena Barbro Sandell'in perinteisellä menetelmällä valmistettuja painokankaita ja niistä valmistettuja tuotteita, lautasliinoja, kortteja, kirjoja, tarjottimia yms. Seuraavana aivan upea raukkialue Ljugarnissa, lounas Gumbalde Gårdskrokissa ja käsityöläisten osuuskunnan paikallinen putiikki ja kahvila Lyessä. Matka jatkui Sindarven lammasfarmille ja sieltä Gotlands Spinnerin kehräämöön, joka on kesällä kiinni, mutta myymälän puolella oli mahdollisuus ostaa lankoja ja villatuotteita.


Barbro Sandell'in painokankaita

... ja lautasliinoja

Raukkialue Ljugarnissa

Aina iloinen Marjo on Aunen lisäksi käynyt etukäteen tutustumassa matkakohteisiin. Taattua laatua saamme sitten nauttia heittäytymällä mukaan

Kamerat laulaa raukkialueella


Löytyisikö vielä muutama kivi tai fossiili matkalaukun täytteeksi?Matkalaisille osui kaunis sää. Visbyssä oli tullut vettä oikein kunnolla.

Sindarven lammasfarmi

Gotlanninlammas on varsin sympaattinen eläin. Sen turkki on erittäin pehmeä ja kiharainen. Lampaat ovat talvellakin ulkona, mutta pääsevät halutessaan sisään. Laidunalue on iso, josta puolet on käytössä yhtenä vuotena ja puolet toisena. Näin mahdolliset taudit minimoidaan. Villa kehrätään kaksi kertaa vuodessa. Meidän kunniaksemme muutama lammas oli haettu pihattoon. Farmin isäntä houkutteli lampaat kuivatulla rehulla lähempään tarkasteluun. Kuvauksen jälkeen lampaat kipittivät rakennuksen taakse, mutta kurkkivat vielä nurkan takaa kummallista naislaumaa.


Lammasfarmin emäntä kertoo matkalaisille Gotlanninlampaasta, opas vieressään tulkkaa suomeksi. Isäntä emännän toisella puolella on ottanut  töistä vapaapäivän vierailumme takia.

Lammasfarmin myymälä

Isäntä houkuttelee lampaat lähempään tarkasteluun

Sympaattisia otuksia

Gotlands Spinnerin kehräämö

Gotlands Spinnerissä on toimivat omatekoiset koneet


Lankavyyhtikone

Varaosissa ei turhaan hienostella. Käytännön kokemuksella sillipurkin korkki toimii näppärästi puolan alustana 

Lankavyyhtikoneen laskuri,

... jolla lankapasmat erotellaan

Kotimatka ajettiin kauniiden maisemien kautta saaren länsirantaa pitkin. Pieni pysähdys ja oratuomi (Prunus spinosa, slånbär) osui kameran etsimeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti