Kyläreissulla sain maistaa herkullista
kasvispiirakkaa. Alkuperäisen ohjeen on Hesarin ruokatoimittaja
Laura Kaapro julkaissut syksyllä 2016. Tomaatin ystävänä lisäsin
piirakkaan kirsikkatomaatteja. Pohjan juuresten raastamiseen käytin
ikivanhaa Moulinexia. Helppoa kuin heinän teko.
Pohja
2 (200 g) porkkanaa2 pientä tai 1 iso punajuuri (150 g)
150 g palsternakkaa
2 kananmunaa
4 rkl mantelijauhoa, soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta kaurajauhoa)
1 tl suolaa
½ tl timjamia
½ tl mustapippuria
nokare voita tai öljyä vuoan voiteluun
Täyte
2 valkosipulinkynttä
1 parsakaali
2 rkl rypsiöljyä
2 dl (ruoka)kermaa tai kaurakermaa (vege)
(2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta) vegessä munat ja juustoraaste korvataan tofulla
1 tl suolaa
½ timjamia
½ tl mustapippuria
Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja
raasta ne karkealla terällä. Laita juuresraasteet kulhoon, lisää
kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari
minuuttia.
Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan
pohja ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa
200-asteisessa uunissa n. 20 min.
Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5-7 min, lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.
Siirrä kasvisseos kulhoon, lisää
kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte
esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä n. 30
min, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka
lämpimänä tai jäähtyneenä.
No mutta täältähän tulvahtaa herkullinen tuoksu! Kirsikkatomaatit vielä lisäävät silmäniloa. Voisinkohan minäkin kaivaa esille yleiskoneen (mikä ikinä tuo nimeltään olikin... braun, huutelee Toinen). Maistuis varmaan meilläkin!
VastaaPoistaNo, teitkö? Minun piti tehdä jouluksi yksi versio, mutta kun menin jouluksi Esikoisen luo ja siellä on aina ruokaa pilvin pimein, ajattelin tehdä uuden version välipäivinä tai vuodenvaihteen jälkeen. Katsotaan nyt, milloin Kakkonen pääsee kylään :)
Poista