Eräs facebookkaverini oli saanut
joululahjaksi mehukoneen ja kehui juuresmehujaan. Mehuista
kehkeytyikin mielenkiintoinen keskustelu.
Muistin, että kaappini kätköissä
oli edellisessä elämässäni häälahjaksi saatu mehulinko. Käytin
sitä lähinnä syksyisin, kun omenasato oli parhaimmillaan ja
muutakin kauden satoa riittävästi. Sitten into väheni ja laitoin
lingon kaapin perukoille.
Olin ostanut puna- ja valkokaalia
aikomuksenani valmistaa kaalimarinadia ja -laatikkoa, mutta ennen
joulua influenssa vei voimat, enkä jaksanut mennä kauppaan ostamaan
jauhelihaa, eikä ruuan valmistaminen muutenkaan jaksanut kiinnostaa.
Niinpä kaivoin mehulingon kaapin
kätköistä ja ajattelin kokeilla juuresmehuja.
Ensimmäiseen satsiin tuli yksi
nahistunut punajuuri, porkkanaa, punakaalia ja mandariini. Ihan
hyvää.
Toista annosta varten piti jo käydä
kaupassa täydentämässä varastoja. Tavaraa tuli kassin täydeltä
ja iloinen yllätys oli kauppalaskun pienuus. Vain 12 €!
Tässä toisen annoksen ainekset:
porkkana, appelsiini, omena, inkivääri, valkosipuli, paprika,
punakaali, punajuuri ja valkosipulia.
Aineksia on jo niin paljon, ettei koko
satsi mahdu lingon mehuastiaan, joten myllytin ensin porkkanan,
appelsiinin, omenan, inkiväärin, valkosipulin. Valkosipulin kynsi
oli aika suuri, joten sen maku tuli esiin aika voimakkaasti.
Lingotessa kannattaa tarkkailla astian täyttymistä. Kerran hurruuttelin niin innoissani aineksia, jonka joukossa oli punajuurta. Sitä mehua valui sitten ihan lattialle asti. Valkoisista kaapeista punajuurimehun pyyhkiminen kannattaa tehdä välittömästi.
Mäskiä tulee valtavat määrät.
Minulla ne menevät biokompostiin, mutta sitäkin voi syödä
sellaisenaan, jos haluaa kuitua helpossa muodossa. Jätteestä voi
myös tehdä kasvispihvejä. Sitä voi käyttää leivontaan ja esim
lettutaikinaan. Sitä voi pakastaakin myöhempää käyttöä varten.
Laitteen puhdistaminen on muuten
helppoa, mutta lingon raastinosaa joutuu hinkkaamaan harjalla aika
pitkään. Se on mielestäni melkein kaikkein hankalin vaihe
mehustamisessa. Toinen hankalahko asia on se, että keittiössäni on
aika vähän laskutilaa ja mehulinko vie sitä kohtalaisen paljon.
*****
Alussa
mainitun fb-keskustelun puheenvuoroissa tuli esille mm.:
”Aika
harva saa vihannesta puputtamalla edes päivittäissuositusta
täyteen. Eikä mehustaminen tietenkään tarkoita, etteikö sen
lisäksi voisi syödä kasvisruokaa ihan normaalisti.
Niistä
kuiduista ei oikeastaan kannata niin stressata. Otamme käyttöön
niitä aika paljon, mutta periaatteessa voi ajatella, että ravinteet
on jo saatu mehussa ja tehokkaimmassa muodossa, eli kypsentämättä
vihannesta.
Punajuuri,
jota raakana harvemmin syömme, on kuulemma erityisen hyödyllinen
elimistölle. Siitä olen iloinen, että tällä tavoin tulee syötyä
vihanneksia, joita harvemmin käyttää raakana, ainakaan suurempia
määriä. ”
Mukava postaus, kiitos vinkeistä. Varmasti hyviä ja terveellisiä juuresmehuja. - Mukavaa sunnuntaita!
VastaaPoistaOn tämä some aika ihana, kun saa vinkkejä syömiseen ja vaikka mihin :)
PoistaMinulla oli samanlainen mehulinko ja samoin kävi. Tosin ei joutunut kaapin syvyyksiin vaan meni tyttärelle. Kun sitä viimeksi kysyin niin oli siirtynyt tyttären anopille. No, hyötyä on tullut monelle ihmiselle, ei siinä mitään. Hyviä mehuja sillä kyllä sai, silloin ei vain itsellä ollut muka aikaa sellaisia lingota.
VastaaPoistaHirveästi kertyy ihmiselle tavaroita, jotka jossain vaiheessa ovat ihan välttämättömiä ja sitten taas huomaa, että ilmankin tulee toimeen. Muistatteko esim. leipäkoneen?
PoistaJuuri eilen oli puolison kanssa keskustelua raakavihannesten syömisestä. Onneksi on ikivanha mehulinko kaapissa. Nyt aloitetaan juominen. Heti tänään
VastaaPoistaHeh, pitäisi varmaan vähän useammin kaivella kaappien syvyyksiä, mitä sieltä löytyisikään. Tälleen talvella, kun juurekset ovat halpoja, ei tuo mehulinko ihan turha vehje ole. Eikä todella juureksia pysty ihan tolkuttomia määriä syömään, mutta mehuina menevät minullakin aika hyvin kaupaksi, vaikka muuten en ole mehu-ihmisiä. Onhan tuollainen tuoremehu tietysti ihan eri asia kuin kaupan sokeroidut mehut.
PoistaHäälahjaksi saatu, multa pääsi oikein nauru, ihanaa, että olet säästänyt!!! Toki en nyt tarkoita, että häistäsi niin kovin pitkä aika mutta niinku joo. Laita nyt sellainen URL kommentointi mahdollisuus!
VastaaPoistaEi niistä viimeisistä häistä ole kuin 23 vuotta. Toinen nääs.
PoistaEn todellakaan ymmärrä, miten täällä bloggerissa saa URL-kommentointimahdollisuuden. Yritin katsoa asetuksista, mutten löytänyt. Osaakohan kukaan neuvoa?
Hei nyt osasin laittaa, että voi kommentoida kuka tahansa. Katsotaan, mitä tapahtuu.
PoistaKokeillaan...
VastaaPoistaJess! Tää oli nyt kommentoijan kantilta hyvä!!!
VastaaPoistaKiitos Vilukissi! Aloitteentekijä ja testaaja :)
PoistaKiva postaus! Kiitos hyvistä vinkeistä! Meillä mehulinko seisoo kaapissa tyhjän panttina, mutta pitäisi varmaan kokeilla sitä. Hauskaa helmikuuta!
VastaaPoistaKiitos Tiiu! Kiva, kun vanhat kaappien kätköön joutuneet esineet saavat uuden elämän. Ostin muuten viikolla varsiselleriä ja laitoin sitä joukkoon. Ei ole mun suosikkini, mutta kaikki join reippaasti.
PoistaLÄhetin tästä juuri linkin jälkikasvulle, jossa on myös ihan kasvissyöjiäkin. Muistelin, että jollain olisi ollut joskus jossain kaapissa tuollainen linko...
VastaaPoistaKasviruuasta ja mössöjen käytöstä. Joulun jälkeen löysin jostain jonkin suomalaisen ravintolan ulkomaalaisen pääkokin vihjeen siitä, miten porkkanalaatikosta voi tehdä kasvispihvejä, KOkeiltiin ja hyviä olivat uunipellillä paistettuina. Noita jälkimössöjä voisi todella varmaan käyttää sellaiseenkin.
Ensi kerralla taidan ottaa mössöä talteen ja tehdä kasvispihvejä. Kuulostaa ihan käyttökelpoiselta. Esim. munia, mausteita ja juustoa joukkoon, niin luulisi menevän kaupaksi ainakin kerran.
PoistaYksi linko jälkikasvulta heti löytyi. Heti innostuivat ideaan. Suvun nuoret neidit ovat pääsääntöisesti kasvissyöjiä, mutta heidän äitinsa on kuitenkin kehottanut heitä syömään - ainakin toistaiseksi- myös kalaa ja kananmunia. Miniä kertoi tehneensä muistakin jämistä joululaatikoistaan pihvejä. Ideana on tehdä näin myös kasvishampurilaisia... Näin ne ideat kehittyvät ja laajentuvat:)
PoistaMm onpa kiva kuulla, että jälkikasvukin innostui. Mulla on yksi lapsenlapsista vegaani, mutta hän on ottanut valtavasti selvää asiasta ja pitää huolen, että saa kaikkia vitamiineja, hivenaineita ja proteiinia riittävästi ja mahdollisimman luonnollisessa muodossa ja monipuolisesti.
PoistaJälkikasvusta puheenollen. Eilinen blogikirjoitukseni liittyy Esikoisen kanssa käytyihin keskusteluihin. Siinä keskustelussa on taustana osaksi myös se, mitä olen oppinut sinulta Enterin toiminnasta.Laitoin linkinkin sinne.
Poistahttps://mutkimus.vuodatus.net/lue/2017/03/plus-1253-vanhukset-teknologia-ja-vaalimainonta
Hienoa MM! Kävin vasta äsken lukemassa juttusi ja kommentoimassa :)
PoistaNasu tuli takaa Puhin vierelle.
VastaaPoista”Puh!” kuiskasi hän.
”No mitä?”
”Ei mitään”, sanoi Nasu ja otti Puhin käpälästä kiinni.
”Tarkistin vain että olet siinä.”
Hyvää Ystävänpäivää
Voi kuinka ihana! Hyvää Ystävänpäivää Vilukissi!
PoistaMihin kaikkeen mäskin voisi piilottaa? On kokeiltu yliyönleipää ja sämpylöitä, jauhelihakasvispihvejä.
VastaaPoistaAi miten kivaa, että näihin vanhoihinkin juttuihin tulee kommentteja. En välttämättä aina niitä huomaa, mutta nyt taas huomasin ;) Kiitos Kotikissa!
PoistaVarmaan sitä mäskiä voisi käyttää esim. Kasvispiirakkaan. Eli piirakan pohjana on taikinapohjan asemesta mäskistä tehty pohja. Ohje löytyy 2017 joulukuun postauksestani. Nyt vuoden ajan olen harjoitellut biojätteen hapattamista bokashoinnin avulla. Sinne ylimääräinen mäski on varmaan ihan huippuhyvää ainesta. Viimeisimmässä postauksessani nyt maaliskuussa 2021 on juttua bokashikokemuksestani.
https://vallatonmummeli.blogspot.com/2017/12/kylareissulla-sain-maistaa.html Tässä on linkki Kasvispiirakkaan.
Poista