lauantai 1. syyskuuta 2018

Virolainen kaalisalaatti



Sain naapurilta herkullisen ja helppotekoisen kaalisalaatin ohjeen. Salaatti säilyy jääkaapissa viikkoja, jos ei sitä kerralla hotki. Kiva lisuke, jos ei aina viitsi valmistaa salaattia ruuan lisukkeeksi. Ohjeessa mainitaan 10 annosta, en ole laskenut, kun se menee kaupaksi laskemattakin :)
Gluteeniton, laktoositon, vegaaninen

1 kg kaalia
300 g porkkanoita (laitan ainakin 600 g)
3-5 valkosipulin kynttä (laitan reilusti)
1-2 dl rypsiöljyä

Liemi:
1 l vettä
1-2 dl sokeria
1 rkl suolaa
1 ½ dl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi (käytän mandoliinin ”janssoninkiusausterää”). Leikkaa valkosipuli suikaleiksi (komeat valkosipulini menevät suikaleiksi samalla terällä. Pieni kanta jää vielä veitsellä suikaloitavaksi). Sekoita kaali-, porkkana- ja valkosipuliraaste ja öljy keskenään.

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Lisää etikka ja kuumenna liemi uudelleen kiehumispisteeseen. Kaada kiehuvan kuuma liemi kaaliseoksen päälle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä, purkita ja säilytä jääkaapissa.

Otan purkista salaattia esim. pastakauhalla ja puristan liemen takaisin säilytyspurkkiin. Etikkanesteessä salaatti säilyy hyvin.

Edit 15.9.2019 Koska tämä on ollut lähes suosituin postaukseni ajattelin laittaa hieman käytännön sanelemia lisävinkkejä: Porkkanat ja valkosipulit pienennän nykyään tällaisellä halvalla minileikkurilla, johon mahtuu kerralla n. 2 isoa porkkanaa.
Ylimmässä kuvassa oleva kattila on osoittautunut liian pieneksi, koska yhä suurempi joukko rakkaistani on ihastunut salaattiin. Nykyään kattilana toimii Mehu-Maijan 6 litran vesikattila.  Ja annos on tietenkin yli kaksinkertainen.

Tänään jättiannosta tehdessäni juolahti myös mieleen, että ennen kaalin pilkkomista kannattaa puistella matot ja lakaista lattia, koska jostain kumman syystä kaalisuikaleita tippuu aina lattialle. Itse pistelen lattialle pudonneet suuhuni :D


Ai niin, ja öljyn lisään vasta kattilaan, jossa jo kiehunut vesi ja muut aineet ovat. Tulee vähemmin tiskiä.

Edit 19.12.2021


Ostin elokuussa uuden vihannesleikkurin, johon mahtuu kerralla ainakin 4 porkkanaa ja kaikki tarvittava valkosipuli. Olen kovin tyytyväinen. N. 20 € edullinen sijoitus. Kaalin suikalointiin ostin leikkuulaudan, jossa on tilavahko kaukalo, johon mahtuu reilusti suikaloitua kaalia. Kaukalosta kaalinsuikaleet on kätevä kipata kattilaan,


9 kommenttia:

  1. Hei! Tämä menee kokeiluun! Ootko lisännyt etiikan/veden määrää, jos teet isomman annoksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi Anonyymi, kun en ole aiemmin huomannut vastata. Kyllä lisään vettä ja etikkaa suurempaan annokseen. Salaatti säilyy hyvin, kun se on kokonaan nesteen peitossa.

      Poista
  2. Kokeilin, ällöttävää. Liikaa öljyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään ei estä laittamasta öljyä vähemmin tai ei ollenkaan. Se öljyhän siinä ei lisää säilyvyyttä.

      Poista
  3. Hei! Kiitos kivasta ohjeesta! Nyt olisinkin vielä kysynyt että mistä saa ostaa noita minileikkureita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi myöhäisestä vastauksestani! Nuo vihannesleikkurit olen ostanut Lidlistä.

      Poista
  4. Herkkua on. Teen ilman öljyä.

    VastaaPoista
  5. Reseptin mukaan öljy sekoitetaan kaaliseokseen, ja vesi, sokeri, suola ja etikka keitetään liemeksi. Sinäkö laitat sen myös vasta liemeen, vinkkisi mukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vallaton mummeli12.9.2024 klo 11.36.00

      Kyllä nykyään lisään öljyn vasta kattilaan viimeiseksi. En siis keitä sitä. Aikaisemmin tein ohjeen mukaan, mutta en tykkää tiskata öljyisiä astioita ja kattilaan viimeksi sekoitettuna on vain yksi öljyinen astia tiskattavana :D

      Poista