Keravan Opiston perinteinen
käsityömatka tehtiin tänä vuonna Saamenmaalle Pohjois-Suomeen ja
Norjan Varanginvuonolle. Porukan yhteinen matka alkoi
bussikuljetuksella Rovaniemeltä, jonne matkalaiset saapuivat junalla
tai lentäen.
Vaikka olen aika useasti käynyt Lapissa ruskamatkoilla ja hiihtämässä pienen porukan kanssa hiljaisuudesta nauttien, oli tämä matka todella erilainen aikaisempiin verrattuna. Uskallanpa väittää, että aika harva turistikohteisiin matkailleet ovat päässeet kovinkaan perusteellisesti tutustumaan alkuperäiskansan tapoihin ja kulttuuriin, vaikka käsitöitä ja muuta esineistöä onkin runsaati esillä myös ruuhkapaikoissa.
Matkaamme kuului useita museokäyntejä
paikallisten oppaiden tietopankista ammentaen niin paljon asiaa, että
vieläkin pää on pyörällä kaikesta kuulemasta ja näkemästä.
Ohjelman pääpaino oli saamelaisiin käsityötaitoihin tutustuminen.
Vaikka pyrin kirjoittamaan matkalla
kuulluista tavoista ja kulttuurista niin oikein kuin mahdollista,
niin tässä kirjoitan kuitenkin oman ymmärrykseni mukaan. Olen
pyrkinyt ottamaan asioista selvää käyttämällä erilaisia
lähteitä lukemalla ja kuuntelemalla, enkä väitäkään, että
olen ymmärtänyt kaiken kuulemani. Näin lyhyt matka itselle
vieraaseen kulttuurin on vain pinnan raapaisu ja kiinnostuksen
herääminen ja herättäminen.
Ajattelin ensin laittaa lyhyen
yhteenvedon matkastamme kuvien kera. Kuvia ja itseäni kiinnostavia
asioita on kuitenkin taas niin paljon, että lienee viisainta jakaa
matkakertomus sittenkin useampaan osaan.
Matkaohjelmaa lukiessa käväisi
mielessä, että nälkään emme ainakaan tällä matkalla kuole.
Tavoistani poiketen en huomannut kuvata kaikkia aterioita :)
|
|
|
Saariselällä lounas Kuukkelissa: lihapullat tai lohikeitto ja jälkkäri.
Hotelli Inarissa
buffetillallinen: salaattibuffet ja paistettu lohi ja runsas
aamiainen.
Seuraavana päivänä
Inarin Siidassa salaattipöytä, keitto, lämmin ruoka,
jälkiruoka, kahvit, leivät juomat.
Sevettijärvi
Toini Sanilan porotilalla illallinen: kolmen ruokalajin
poronkäristys, aamiainen, lounaaksi poropyörykät, päivällinen
Inarinjärven siikaa, kotailta muurikkalelttuja, hillaa ja
kermavaahtoa.
Norjan puolella
Pykeijassa: kuningasrapua/kalalautanen.
Norjan
Tana hotellissa yhteinen illallinen, aamiainen.
Varangin
vuonolla Norjassa omatoimilounas, jonka korvasimme kahvilla ja
kakkuherkulla.
Kakslauttasen
Aurora ravintolassa
tomaattikeitto, kananrintaa, minttujäätelöä,
Lähtöpäivänä
lounas Rovaniemen Arktikumissa: salaattibuffet, kevytsavulohi,
perunat, juurekset, kahvi ja kakkua.
Muukin ohjelma
herätti kiinnostuksen lähteä matkalle.
Sajos Saamelaiskulttuurikeskus Inari
Sajos Saamelaiskulttuurikeskus Inari
|
|
||||
|
|
||||
|
|
Ensimmäisen matkapäivän ohjelmassa oli käynti Sajoksessa, Saamelaiskultturikeskuksessa. Vuonna 2012 valmistunut Sajos on Suomen saamelaisten parlamenttitalo sekä kulttuuri-, koulutuskeskus, jossa nykyaikainen tekniikka mahdollistaa monenlaisten tapahtumien ja kokousten järjestämisen. Tilat muuntuvat helposti 10 - 430 henkilön kokouksiin, seminaareihin ja konsertteihin. Hienon akustiikan ansiosta pääsali on toiminut mm Suomen Kansallisoopperan näyttämönä.
|
|
Majoittuminen Hotelli Inariin ja yhteinen illallinen.
Jos aikaa ja kiinnostusta riittää, niin Keravan Opiston aikaisemmat käsityömatkat, joilla olen ollut mukana löytyvät tästä blogista oikealla olevan tunnistelaatikon Käsityömatka -kohdasta ja vanhasta blogistani Hallittua kaaosta
P.s. Klikkaa kuvat suuremmaksi
Jatkuu...
Matkakertomuksesi on todella mielenkiitoisesti kerrottu. Olipa mukavaa, että olin itse matkalla mukana. Matka avarsi todella paljon saamelaisuudesta, kielestä ja kulttuurista.
VastaaPoistaKiitos Irmeli! Vielä olisi puserrettava lisää, mutta kun välillä pitää tehdä muutakin. Kyllä sitä jatkoa tulee - joskus.
VastaaPoista