perjantai 31. maaliskuuta 2017

Vihreä maa - Kukkiva kaupunki

Keravan Taidemuseo Sinkassa avautuu 1.4.2017 uusi upea näyttely, Vihreä maa – Kukkiva kaupunki. Avajaistilaisuudessa nappailin kuvia maistiaiseksi.

Miksi me suomalaiset inhoamme sammalta nurmikollamme. Yritämme kaikin keinoin päästä siitä eroon kalkiten ja haraten, saadaksemme nurmikon kasvamaan. Tunnen jälleen kerran olevani poikkeava. Pidän sammaloituneesta nurmikostani. Kevään jälkeen nurmikko alkaa ihan pyytämättä kasvaa peittäen sammaleen, joka olisi paljon helppohoitosempi, ei tarvitsisi niin useasti käyttää ruohonleikkuria. Japanilaiset olisivat haltioissaan – ehkä – pihanurmikostani (lue sammalikostastani).

Sammaltaulu Kytäjä suunnittelu ja toteutus Kati Kilpeläinen ja Pertti Nieminen

Ritva Kovalaisen Metsä. Osa suuresta seinätaulusta, jolla mielenkiintoinen tarina. Kannattaa lukea näyttelyn taulut, jossa kerrottu taiteilijasta ja taideteoksen yksityiskohdista.

Michiko Erkola Dragonfly 3D-animaatio. ”Taiteilija innostuu ympäristömme pienistä yksityiskohdista. Niiden äärelle pysähtyminen avaa upean värien ja muotojen kirjon. Erkola ei kuitenkaan ole kuvannut olemassa olevia hyönteisiä vaan on rakentanut ne bitti bitiltä itse. Muotojen ja liikkeiden esikuvina ovat ollet Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2013 tavattu sormuskorento ja Japanin suurin sudenkorentolaji Anotogaster sieboldii, jonka siipiväli voi olla peräti 14 cm.”

Eggert Petursson Nimetön


Yksityiskohtia Peturssonin seinämaalauksesta




Islantilaisen Eggert Peturssonin Nimetön (Nordurland Tröllaskagi) -teos pysähdytti pitkäksi aikaa.
”Peturssonin maalaukset ovat kiehtova yhdistelmä kasvitieteellistä tarkkuutta ja vapaata maalauksellisuutta. Yhdessä maalauksessa hän kuvaa vain sellaisia lajija, jotka todellisuudessakin elävät samassa ympäristössä.”

Salla Tykän teoksessa Victoria seurataan jättiläislumpeen kukintaa Helsingin Yliopiston Kasvitieteellisessä puutarhassa.” Valitettavasti videon kuvat tallentuivat epätarkkoina kännykkäkameraani, mutta 9 min teos oli tosi mielenkiintoinen. Kannattaa katsoa vaikeasti kasvatettavan jättiläislumpeen kukintaa nupusta täyteen kukoistukseen ja kahden yön kukkimisen jälkeen vajoamista pinnan alle.

Kuvassa osa näyttelyn taiteilijoita kukitettavana.

Näyttelyn avasi puutarhaneuvos Arno Kasvi, kunnioitettu kasviguru. Arno leikkeli yleisölle pätkiä kissapajusta (Salix daphnoides 'Pomeranica'). Minäkin sain omani lasissa juurrutettavaksi. Saapa nähdä onnistunko kasvatuksessa.

Aino Kajaniemen Airam-Maria (palidromi), hauska teos, jossa kultaköynnöksen idätysastioina toimivat rikkinäiset hehkulamput.












Koulun biologiatuntien kasvitaulut tulivat mieleen näistä Ernst Haeckel Maailmanarvoitukset  -tauluista.

Mielenkiintoinen näyttely on katsottavissa Keravan Taidemuseo Sinkassa 2.7.2017 asti.


6 kommenttia:

  1. Loistavaa, Vallaton, että esittelit tämän näyttelyn, olisi saattanut lipsahtaa ohi kevätmylläkässä.
    Muuten, tykkään myös, että piha saa sammaloitua rauhassa. Sen pehmoisempaa maailmaa ei paljas kaupunkilaisjalka kesäisenä aamuna voi kohdata ovesta pihaan astuessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellinoora, kiva jos tämä toimii muistutuksena :)

      Poista
  2. No voi harmi, loppuu just kun tulen Suomeen, mutta kiva kun edes tässä näki.
    Meillä ei kasva nurmikko, mutta sammal kyllä, ihanan vihreää näin keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirokko, sun pitää tulla muutama päivä aikaisemmin :)

      Poista
  3. Kiehtova näyttely, kiitos! Pehmeä sammal on meidänkin nurmikkoa valtaamassa. Malttamattomasti odotan, että ruoho häviäisi joukosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kadun puolella olen käsin kitkenyt nurmikkoa, koska en ihan hirveästi tykkää ruohonleikkuusta. Yritän kasvattaa siellä maanpeiteperennoja.

      Poista