sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Kun nimesi kiljaisen


Mistäkö tietää tulleensa vanhaksi? No, en viitsi edes mainita peiliä. Tällä kertaa radiossa soitettu Eppu Normaalin Voi kuinka me sinua kaivataan, sai muistojen vyöryn aikaan.

Elettiin 80-lukua. Olin keski-ikäinen, eronnut ensimmäisestä miehestäni ja muuttanut Esikoisen ja Kuopuksen kanssa kerrostalon 5. kerroksen kolmioon. Tytöillä oli omat huoneet ja itselleni järjestin suureen olohuoneesen mukavan makuusopen. Hyvän mallinen asunto kaikenkaikkiaan siihen elämäntilanteeseen.

Esikoisen poikaystävä piti räiskäleistä, mutta aina ne loppuivat kesken. Kerran päätin tehdä niin suuren lettutaikinan, että kasvava nuorukainen saisi kerrankin tarpeekseen. Poika söi ja söi hyvällä ruokahalulla. Viimein sai sanotuksi: ”Pirkko, ethän tykkää huonoa, mutta en enää jaksa?” Tulipa sekin testattua, että poikien vatsat eivät sittenkään ole pohjattomat, vaikka niin olin luullut.

Eppu Normaali ei mitenkään ollut keski-ikäisen täti-ihmisen mielimusiikkia, mutta nuorison myötä olen tykästynyt moneen muuhunkin biisiin, jotka eivät heti ole kolahtaneet. Usein keskustelu on vaikuttanut asennevammaani musiikin suhteen ja miksei toki muutenkin. Nuorelta hyvät perustelut ja johan olen alkanut kuunnella musiikkikappaletta ihan toiselta kantilta. Niin helppoa on minun mieleni kääntäminen.

Esikoinen lähti isänsa ja siskonsa kanssa muutamaksi viikoksi tervehtimään vaihto-oppilasvuotensa ystäviä ja kiertämään Pohjois-Amerikkaa. Kerran soi ovikello ja Esikoisen poikaystävä seisoi ovella onnettoman näköisenä. ”Pirkko, saanko tulla hetkeksi istumaan Esikoisen huoneeseen? Minulla on niin ikävä.”

Sittemmin tästä Esikoisen poikaystästä tuli Ensimmäinen Vävykultani. Viettävät kohta yhteisiä 100-vuotis syntymäpäiviään, yhteiseloa on heille kertynyt yli 30 vuotta.